Συνωστισμός στο συσσίτιο του Δήμου Αθηναίων

Από νωρίς το πεζοδρόμιο είχε κατακλυστεί από κόσμο που περίμενε να μπει στον χώρο του ΚΥΑΔΑ (Κέντρου Υποδοχής και Αλληλεγγύης του Δήμου Αθηναίων).

Η είσοδος του κτιρίου -όπου βρέθηκε και ο πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος την Πρωτοχρονιά- είναι γεμάτη από κόσμο που περιμένει για να μπει μέσα και να πάρει μια θέση στους πάγκους του συσσιτίου, υπαλλήλους που παραλαμβάνουν τα δικαιολογητικά για να ενταχθούν και άλλοι στα δωρεάν γεύματα του Δήμου Αθηναίων.

Η

ομάδα της κουζίνας είχε πάρει είδη θέση μάχης από τις οκτώ το πρωί. Ο καθαρισμός, η απολύμανση του χώρου και η αναζήτηση των κατάλληλων σερβίτσιων που θα δώσουν είναι πια οι πρώτες κινήσεις ρουτίνας. Έπειτα ανοίγονται τα κιβώτια και τα τακτοποιούνται στους πάγκους τα πακέτα των γευμάτων.

Η Πηνελόπη Μαρουλιανάκη μια από τις πέντε εργαζόμενες της ομάδας προετοιμασίας και μητέρα ενός 16μηνου αγοριού άνοιξε ένα από τα πακέτα που περιείχαν το γεύμα της ημέρας. «Και η χορτόσουπα και τα καρότα είναι νόστιμα αλλά ίσως να χρειαζόταν περισσότερο αλάτι», σχολιάζει δοκιμάζοντας το φαγητό που θα προσφερόταν λίγη ώρα αργότερα. Οι συνάδελφοί της Σταυρούλα Ρούπα και Δήμητρα Πρόκου τοποθετούν στους πάγκους τυριά και φρούτα. Το γεύμα έχει 1.400 θερμίδες, ενέργεια αρκετή για να «κρατήσει» έναν άνθρωπο. Αρχίζουν να παραλαμβάνουν γιαούρτια, σοκολάτες, χυμούς και γάλα, ενώ σιγά- σιγά αρχίζουν να περνούν στο χώρο της διανομής άνθρωποι που οι κοπέλες γνωρίζουν πλέον με το μικρό τους όνομα.

«Γιάννη δώσε χαιρετισμούς στην μαμά σου. Καιρό έχω να την δω. Αλλά και με τόσο κρύο που να βγει έξω η γυναίκα», λέει σε έναν νεαρό άνδρα η κ. Μαρία Ζαμπαύτη. Ο Γιάννης πηγαίνει καθημερινά στο Κέντρο και παίρνει τρόφιμα για το σπίτι. «Αυτή είναι μια εξαίρεση που κάνουμε γιατί η περίπτωση είναι ιδιάζουσα. Το παιδί αυτό είναι άρρωστο μένει με την μητέρα του και τον αδελφό του. Αυτός δεν μπορεί να εργαστεί η μητέρα του παίρνει ελάχιστα χρήματα από την σύνταξη τι να πρωτοπληρώσει; Το ρεύμα, το ενοίκιο, ή το σούπερ μάρκετ ;» λέει τακτοποιώντας στην σειρά τα πακέτα που βρίσκονται στην κουζίνα.

Λίγο μετά τις δώδεκα και ενώ το γεύμα είχε αρχίσει να διανέμεται ακούγονται φωνές. Ενας νεαρός είχε επιχειρήσει να σερβιριστεί δεύτερη φορά. Η Πηνελόπη Μαρουλιανάκη δικαιολογεί την κίνηση του νεαρού: «Αν έχεις δύο μέρες να φας εσύ και τα παιδιά σου δεν σε ενδιαφέρει αν θα φτάσει το φαγητό και για τους άλλους. Θες να χορτάσεις και θα πας να πάρεις δεύτερη και τρίτη φορά δίσκο».

« Όλοι πρέπει όμως να φάνε. Αν μείνουν μερίδες ας τις πάρουν», λέει η κ. Πρόκου και προσθέτει ότι το Κέντρο εξασφαλίζει την τροφή και για τους 17 αρρώστους που στεγάζονται στα δύο ξενοδοχεία αστέγων του δήμου Αθηναίων.

Ο κ. Δημήτρης Αργυρίου είναι 65 ετών και μέχρι πριν από λόγο καιρό είχε μια «κανονική» ζωή. Όπως λέει ο ίδιος δεν ήταν πλούσιος αλλά είχε μια οικονομική άνεση που του έδωσε την δυνατότητα να αποκτήσει κάποια περιουσία. Πλέον τα έχασε όλα και βρέθηκε να ζει σε μια γκαρσονιέρα με τον Ρωμαίο, το σκύλο του. «Είχ

Keywords
Τυχαία Θέματα