Τα Ελληνόπουλα καταναλώνουν υπνωτικά για να έχουν ηρεμία

Το στρες είναι ο άλλος μεγάλος εχθρός των εφήβων, αμέσως μετά τον καθρέφτη. Ετσι εξηγείται ότι τα Ελληνόπουλα καταφεύγουν στην κατανάλωση ακόμη και υπνωτικών ή ηρεμιστικών για να ανακτήσουν την ηρεμία τους. Εκτός από τη νευρικότητα και τη δυσκολία στον ύπνο, τα Ελληνόπουλα παραδέχονται ότι ταλαιπωρούνται από πονοκεφάλους, ακεφιά, πόνο στο στομάχι ή στη μέση, δηλαδή από ψυχοσωματικά συμπτώματα που γεννά το άγχος. Είναι ενδεικτικό ότι δύο στα τρία κορίτσια και ένα στα δύο αγόρια απάντησαν
στην έρευνα ότι τους τελευταίους έξι μήνες παρουσίασαν κάποιο ψυχοσωματικό σύμπτωμα με συχνότητα δύο φορές την εβδομάδα.
Πηγή του άγχους, όπως διαπιστώνουν οι ερευνητές, είναι η καθημερινή πίεση που βιώνουν εξαιτίας των σχολικών υποχρεώσεών τους αλλά και η αρνητική εικόνα που έχουν για την εξωτερική τους εμφάνιση. Ιδιαίτερη ανησυχία όμως προκαλεί στους επιστήμονες, εκτός των άλλων, και η... απρόσεχτη σεξουαλική συμπεριφορά των εφήβων. Το 28,6% των 15χρονων αναφέρουν ότι είχαν μία τουλάχιστον ολοκληρωμένη σεξουαλική επαφή (πριν από μία δεκαετία το ποσοστό αυτό δεν ήταν υψηλότερο από το 10%), όμως ένας στους πέντε εφήβους παραδέχτηκε ότι κατά τη διάρκεια της πράξης δεν έκανε χρήση προφυλακτικού. Σημειώνεται ότι η μελέτη εντάσσεται στο Διεθνές Πρόγραμμα Health Behaviour in School - Aged Children (HBSC), στο οποίο συμμετέχουν κάθε τέσσερα χρόνια 40 χώρες, υπό την αιγίδα του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
Keywords
Τυχαία Θέματα