Τέμπη: Παλεύει (και) με τον χρόνο το Μαξίμου – Οι «βαριές» συσκέψεις, ο εκλογικός ορίζοντας

Κλίμα πίεσης και μόνο υπό το βάρος της τραγικότητας των στιγμών επικρατεί στις συσκέψεις του Μαξίμου, όπου κάθε άλλη πολιτική συζήτηση μένει εκτός, όπως επιμένουν πρωθυπουργικοί συνεργάτες. Όλα συνεπώς μετατίθεται για αργότερα, για το τέλος της επόμενης εβδομάδας το νωρίτερο. Μέχρι τότε μένουν αναπάντητα ερωτήματα σε ό,τι αφορά τη δρομολόγηση των μελλοντικών πολιτικών εξελίξεων, συμπεριλαμβανομένου του εκλογικού ορίζοντα.  

Το κυβερνητικό στρατόπεδο έχει ανάγκη να δείχνει έγκαιρες αντιδράσεις. Παλεύει δηλαδή (και) με τον χρόνο ώστε να δίνει στίγμα ότι έχει τη διαχειριστική

επάρκεια για τα καλά αντανακλαστικά που απαιτεί η δραματική συγκυρία. Και επιμένει στη φράση «θα αποδοθούν ευθύνες», έπειτα από την όποια εκτόνωση εντάσεων στις πρώτες ώρες μετά την τραγωδία με τις παραιτήσεις (του Κώστα Αχ. Καραμανλή και αργότερα των διοικητών ΟΣΕ και ΕΡΓΟΣΕ), τη «συγγνώμη» (του Γιώργου Γεραπετρίτη) και τη δέσμευση «ποτέ ξανά» (του Κυριάκου Μητσοτάκη).  

Πέραν της ταχύτητας ωστόσο το πραγματικό, μέγα στοίχημα πλέον είναι η… ακρίβεια. Κοινώς, η ανάγκη για πρακτικές απαντήσεις. Εξ ου και σε πρώτη φάση επιδιώκεται να πέσει μεγάλο βάρος στις εργασίες της «υπερκομματικής, ανεξάρτητης» Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων από σήμερα, όπως ανέλαβε να τη συγκροτήσει ο μεταβατικός μέχρι τις εκλογές υπουργός Υποδομών Γιώργος Γεραπετρίτης.  

 

Πρώτες τριβές 

Προηγήθηκε μάλιστα κύκλος επαφών του υπουργού Επικρατείας Γεραπετρίτη με εκπροσώπους των κομμάτων σε μια προσπάθεια του Μαξίμου να προβάλει ένα κλίμα συναίνεσης τουλάχιστον για τη σύνθεση της Επιτροπής με ειδικούς στους σιδηροδρόμους. Αυτή θα διερευνήσει τα αίτια της φριχτής σύγκρουσης αμαξοστοιχιών στην κοιλάδα των Τεμπών και θα δρομολογήσει παρεμβάσεις. «Και όχι βεβαίως να αποδώσει δικαιοσύνη», όπως τονίζουν κυβερνητικές πηγές.

Πάντως και από μόνη της αυτή η πρωτοβουλία Μητσοτάκη για τη νέα Επιτροπή δείχνει να προκάλεσε σοβαρές τριβές μεταξύ κυβέρνησης και αντιπολίτευσης, πρωτίστως με τον ΣΥΡΙΖΑ. Χαρακτηριστική η θέση της Κουμουνδούρου, που διατυπώθηκε από χθες, ότι «ο ελεγχόμενος δεν μπορεί να είναι εκείνος που ορίζει τον ελεγκτή του». 

Όλα δείχνουν ότι η παρέλευση του εθνικού πένθους, το οποίο ισχύει μέχρι και σήμερα 3 Μαρτίου, αναμένεται να… απελευθερώσει αυτομάτως τα «ντεσιμπέλ» της πολιτικής αντιπαράθεσης για όσα έγιναν και κυρίως όσα… δεν έγιναν στους σιδηροδρόμους. Ήδη υπάρχουν τα πρώτα, έστω στοχευμένα, «πυρά» από τον ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα περί «προαναγγελθείσας τραγωδίας». Αλλά επιπλέον και η διατύπωση πιεστικών ερωτημάτων από την αξιωματική αντιπολίτευση προσωπικά προς τον πρωθυπουργό. «Όλα στο φως. Οι προσπάθειες συμψηφισμού αποτελούν ασέβεια στους νεκρούς και την αλήθεια» δήλωσε η εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου.  

Στον «αέρα» ο εκλογικός ορίζοντας  

Σε αυτό το περιβάλλον, το Μαξίμου θα κληθεί αργά ή γρήγορα να εξετάσει δεδομένα και να προκρίνει τις επιλογές του για τον χρόνο των εκλογών. Οι συνταγματικές προθεσμίες είναι άλλωστε συγκεκριμένες και όσο περνούν οι μέρες όλο πιο ασφυκτικές. Προς το παρόν ωστόσο αφήνουν στο τραπέζι όλες τις πιθανότητες – και για τον Απρίλιο, κατά τον αρχικό σχεδιασμό και για τον Μάιο.  

Η (άγνωστη) διάρκεια των εξελίξεων στα Τέμπη, μεταξύ άλλων η σκληρή διαδικασία ταυτοποίησης σορών που συνεχίζεται για δεκάδες οικογένειες, όπως και η διάρκεια των εργασιών της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που θα πρέπει να καταλήξουν σε ένα πόρισμα, δεν μπορεί να μην λαμβάνονται υπόψη από την κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τις πολιτικές εξελίξεις. Ουδείς όμως μπορεί αυτή τη στιγμή να βάλει στα παραπάνω ένα συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.   

Keywords
Τυχαία Θέματα