Θέση

Δεν θα δέσει τα κορδόνια της αντιπολίτευσης, είπε ο Πρωθυπουργός. Λογικό. Ο κατακερματισμός της και η αδυναμία των δύο μεγαλύτερων κομμάτων της να πείσουν ως αξιόπιστες εναλλακτικές διακυβέρνησης δεν είναι δική του ευθύνη – όπως παρατήρησε στο κλείσιμο της χθεσινής του συνέντευξης.

Αυτός μπορεί μόνο να εκμεταλλευτεί τις 20 και βάλε μονάδες που χωρίζουν το κυβερνών κόμμα απ’ το δεύτερο και το τρίτο. Ή το ποσοστό που ο ίδιος γράφει στον δείκτη καταλληλότητας για την πρωθυπουργία, το οποίο είναι σχεδόν εξαπλάσιο εκείνων του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ

και του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, οι μελετητές των γκάλοπ ισχυρίζονται ξανά και ξανά ότι η θέση στην οποία βρίσκεται σήμερα η κυβέρνηση δεν είναι τόσο ειδυλλιακή όσο την παρουσιάζουν οι πιο διαβασμένες διαφάνειες των μετρήσεων κοινής γνώμης. Για παράδειγμα, σύμφωνα με έμπειρο δημοσκόπο, το κυβερνητικό αφήγημα περί εισαγόμενης ακρίβειας δεν ακούγεται πλέον απόλυτα πειστικό. Αντίθετα, μειώνονται εκείνοι ανάμεσα στα δημοσκοπικά δείγματα που το δέχονται. Το δε ποσοστό της ικανοποίησης από τη διαχείριση του νούμερο ένα προβλήματος της χώρας είναι μικρό.

Ατού

Στην τελευταία δημοσκόπηση της Metron Analysis, το 73% είχε αρνητική γνώμη για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού – ενώ όσοι βαθμολογούν έτσι τη συγκεκριμένη κυβερνητική προσπάθεια αυξήθηκαν κατά 3% μέσα σε έναν μήνα. Εξίσου κακή άποψη εκφράζουν οι πολίτες και για την πάταξη της εγκληματικότητας.

Στην έρευνα της MRB, το 77,1% δήλωσε «όχι και τόσο» ή «καθόλου» ικανοποιημένο από το επίπεδο ασφάλειας. Στα ευρήματά της, ο «κανένας» εμφανίζεται ικανότερος από τον Κυριάκο Μητσοτάκη να διαχειριστεί τα θέματα της οικονομίας και της καθημερινότητας – με 34,4% και 34,7% αντίστοιχα, όταν ο Πρωθυπουργός συγκεντρώνει 33,6% και 29,7%.

Αν υποδηλώνουν κάτι όλα τα παραπάνω στοιχεία, αυτό είναι πως η κυβέρνηση – έστω και ακούσια – έχει προσφέρει στην αντιπολίτευση τη βοήθεια που χρειάζεται με τα κορδόνια της. Εχει δημιουργήσει τις συνθήκες στις οποίες είθισται κάθε αντιπολιτευόμενο κόμμα να ελπίζει πως θα καρπωθεί τη φθορά των κυβερνώντων. Απλά το ΠΑΣΟΚ κι ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατούν να τις εκμεταλλευτούν. Επομένως, δικαιώνονται όποιοι υποστηρίζουν ότι το μεγαλύτερο ατού της κυβέρνησης είναι η αντιπολίτευση.

Keywords
Τυχαία Θέματα