Τουλάχιστον 10 νεκροί από επίθεση αυτοκτονίας στη Σομαλία

Ασφαλής είναι ο πρωθυπουργός της Σομαλίας.

Την ευθύνη για τη βομβιστική επίθεση ανέλαβαν οι αντάρτες αλ-Σαμπάμπ, λέγοντας ότι έβαλαν στο στόχαστρο τους «άπιστους υπουργούς και βουλευτές».

Το εθνικό θέατρο του Μογκαντίσου είχε κλείσει στις αρχές της δεκαετίας του '90 όταν η Σομαλία βυθιζόταν σε εμφύλιο πόλεμο, και είχε ανοίξει εκ νέου τις πύλες του μόλις τον περασμένο μήνα, εν μέσω μίας περιόδου συγκρατημένης αισιοδοξίας ότι η ηρεμία ίσως επιστρέφει στη χώρα.

Ανάμεσα στα θύματα του
καμικάζι, που έσπειρε πανικό και θάνατο, βρίσκονται ο επικεφαλής της Σομαλικής Ολυμπιακής Επιτροπής. Αντέν Γιαμπάροου Γουίις, και ο πρόεδρος της Σομαλικής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου, Σαΐντ Μοχάμεντ Νουρ.

Νεκρός πιστεύεται ότι είναι και ένας υπουργός της κυβέρνησης. Ο πρωθυπουργός Αμπντιγουελί Μοχάμεντ Αλί και οι περισσότεροι υπουργοί που ήταν παρόντες δεν έχουν τραυματιστεί, βάσει των πληροφοριών που φθάνουν από τη σομαλική πρωτεύουσα.

Το θέατρο ήταν γεμάτο με επισήμους που παρίσταντο στην τελετή για την πρώτη επέτειο από την έναρξη του εθνικού τηλεοπτικού δικτύου της Σομαλίας.

Οι αντάρτες αλ-Σαμπάμπ -που ήλεγχαν μεγάλα κομμάτια της Σομαλίας, περιλαμβανομένου του Μογκαντίσου- εκδιώχθηκαν από τη σομαλική πρωτεύουσα το 2011 από τα στρατεύματα της Αφρικανικής Ένωσης, και μία περίοδος εύθραυστης ηρεμίας «άνοιξε»στο Μογκαντίσου επιτρέποντας τη διεξαγωγή αθλητικών εκδηλώσεων, τη λειτουργία εστιατορίων, ακόμη και λίγη νυχτερινή ζωή.

Παρά τα βήματα προς μία σχετική ομαλότητα, οι αντάρτες συνέχισαν να πραγματοποιούν επιθέσεις αυτοκτονίας και να τοποθετούν βόμβες. Τον περασμένο μήνα, αντάρτες πραγματοποίησαν βομβιστική επίθεση στις πύλες ενός υπουργείου, αφήνοντας πίσω τους περισσότεορυς από 100 νεκρούς.
Keywords
Τυχαία Θέματα