Τουρκία: Διεθνής ανησυχία για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους

«Ο αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων στην Τουρκία έχει αυξηθεί σημαντικά τον τελευταίο χρόνο. Αυτό είναι ανησυχητικό και απαιτεί την άμεση προσοχή και την ταχεία δράση των Αρχών», δήλωσε η Ντούνια Μιγιάτοβιτς, αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου.

Παρουσιάζοντας την έρευνα του Οργανισμού για τους φυλακισμένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, η κ. Μιγιάτοβιτς ζήτησε την άμεση μεταρρύθμιση των νόμων για τα μέσα μαζικής

ενημέρωσης στην χώρα.

Οι δημοσιογράφοι που βρίσκονται στη φυλακή ανέρχονται σήμερα στους 95, από 57 πριν από έναν χρόνο, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε ο ΟΑΣΕ.

«Ο τεράστιος αριθμός των φυλακισμένων δημοσιογράφων εγείρει θεμελιώδη ερωτήματα σχετικά με τη νομοθεσία και την πολιτική για τη δημοσιογραφία, αλλά και για την ελευθερία της έκφρασης στην Τουρκία. Ανησυχώ ότι η απειλή της φυλάκισης θα οδηγήσει σε περαιτέρω εκτεταμένη αυτολογοκρισία», ανέφερε η κ. Μιγιάτοβιτς.

«Όσοι βρίσκονται στη φυλακή πρέπει να αποφυλακιστούν τώρα», τόνισε η αντιπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία του Τύπου, προσθέτοντας ότι «οι νόμοι πρέπει να αλλάξουν έτσι ώστε οι δημοσιογράφοι να μην φυλακίζονται για την δουλειά τους».

Επιστρατευουν τον... αντιτρομοκρατικό νόμο

Η έρευνα του ΟΑΣΕ κατέδειξε ότι οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία έρχονται αντιμέτωποι με παρατεταμένη προφυλάκιση και μεγάλες ποινές σε περίπτωση καταδίκης.

«Τα δικαστήρια συνήθως δεν αφήνουν ελεύθερους τους υπό κατηγορία δημοσιογράφους μέχρι την διεξαγωγή της δίκης τους. Γνωρίζω μόνον επτά πρόσφατες περιπτώσεις όπου οι δημοσιογράφοι αφέθηκαν ελεύθεροι μέχρι να διεξαχθεί η δίκη. Ελπίζω ότι και άλλοι θα απελευθερωθούν σύντομα και ότι οι δίκες τους θα ολοκληρωθούν γρήγορα», πρόσθεσε η κ. Μιγιάτοβιτς.

Σύμφωνα με τον ΟΑΣΕ, η Τουρκία έχει επιστρατεύσει τον αντιτρομοκρατικό νόμο στην προσπάθειά της να διώξει τους δημοσιογράφους.

Οι διατάξεις που χρησιμοποιούνται πιο συχνά για την φυλάκιση των δημοσιογράφων είναι:

- τα άρθρα 5 και 7 του αντιτρομοκρατικού νόμου, τα οποία αναφέρονται σε τρομοκρατικές πράξεις και οργανώσεις ή σε προπαγάνδα υπέρ τρομοκρατικών οργανώσεων και

- το άρθρο 314 του Ποινικού Κώδικα περί δημιουργίας ή καθοδήγησης ή ένταξης σε ένοπλη οργάνωση με σκοπό την τέλεση συγκεκριμένων αδικημάτων.

Ο ΟΑΣΕ «αναγνωρίζει το νόμιμο δικαίωμα των κυβερνήσεων να καταπολεμήσουν την τρομοκρατία, να προασπίσουν την εθνική ασφάλεια και να προστατεύσουν τους πολίτες τους. Ωστόσο, η αντικειμενική μετάδοση των ειδήσεων για όλα τα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων ευαίσθητων θεμάτων όπως η τρομοκρατία, αποτελεί θεμελιώδης λειτουργία των δημοκρατικών κοινωνιών και οι δημοσιογράφοι διαδραματίζουν καθοριστικό ρόλο στην πληροφόρηση του κοινού», τόνισε η κ. Μιγιάτοβιτς.

Επιστολή στον Ερντογάν

Ο Οργανισμός για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη διαβίβασε τα συμεράσματα της έρευνας στον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, κοινοποιώντας του της ανησυχίες της διεθνού
Keywords
Τυχαία Θέματα