Τουρκία: Με αντιδράσεις ξεκίνησε η περιοδεία του Σταϊνμάιερ – «Η διπλωματία του ντονέρ»

Στην Τουρκία βρίσκεται ο πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, ο οποίος θα πραγματοποιήσει μία τριήμερη επίσκεψη σε αυτό που πολλοί χαρακτήρισαν ως «διπλωματία του ντονέρ».

Ο πρόεδρος της Γερμανίας έφτασε στις 22 Απριλίου στην Κωνσταντινούπολη, στον πρώτο σταθμό της τριήμερης επίσκεψής του στην Τουρκία. Αυτή είναι η πρώτη επίσκεψη του Σταϊνμάιερ στη χώρα στα επτά χρόνια της προεδρικής του θητείας και γίνεται με αφορμή την 100ή επέτειο από την έναρξη των διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές

φωνάζουν συνθήματα την ώρα που ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επισκέπτεται τον σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετζί στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του, ο Σταϊνμάιερ αναμένεται να δώσει έμφαση στους δεσμούς των ανθρώπων των δύο χωρών. Μάλιστα η επίσκεψη του Γερμανού προέδρου έχει κάνει πολλούς να την ονομάσουν η «διπλωματία του ντονέρ», καθώς ο Σταϊνμάιερ προσκάλεσε να τον συνοδεύσει στην Κωνσταντινούπολη, ένας «μάστορας» του κεμπάπ από το Βερολίνο, ο Αρίφ Κελές  του οποίου ο παππούς μετανάστευσε στη Γερμανία ως εργάτης τη δεκαετία του 1960.

«Διπλωματία του ντονέρ»

Μάλιστα ο Κελές θα σερβίρει ντονέρ κεμπάπ στους καλεσμένους σε δείπνο στην Κωνσταντινούπολη, με έναν εκ των συμβούλων του Σταϊνμάιερ να δηλώνει πως το ντονέρ έχει γίνει «ένα είδος γερμανικού εθνικού πιάτου».

Ο Γερμανός πρόεδρος αναμένεται να επιστήσει την προσοχή στη συμβολή που έχουν επιδείξει διαχρονικά οι Τούρκοι μετανάστες που έχουν έρθει στη Γερμανία για να εργαστούν, ιδίως από τη δεκαετία του 1960 και μετά.

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα την ώρα που ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επισκέπτεται τον σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετζί στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Στην ανακοίνωση της γερμανικής προεδρίας αναφέρεται ότι σκοπός του ταξιδιού είναι να τονίσει ο Σταϊνμάιερ ότι «οι προσωπικές ιστορίες και τα επιτεύγματα τεσσάρων γενεών Τούρκων μεταναστών» αποτελούν μέρος της ιστορίας της Γερμανίας.

Το ντονέρ κεμπάπ, οι τοπικές πωλήσεις του οποίου υπολογίζονται σε επτά δισεκατομμύρια ευρώ, είναι μία από τις ιστορίες επιτυχίας των μεταναστών που θέλει να γιορτάσει η γερμανική προεδρία.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στη Γερμανία.

Υποδοχή από Ιμάμογλου

Τον Σταϊνμάιερ και την αντιπροσωπεία του, υποδέχθηκαν στο αεροδρόμιο της Κωνσταντινούπολης, ο νομάρχης Κωνσταντινούπολης, Νταβούτ Γκιουλ, ο Γερμανός πρέσβης στην Άγκυρα, Γιούργκεν Σουλτς, ο Τούρκος πρέσβης στο Βερολίνο Αχμέτ Μπασάρ Σεν και άλλοι αξιωματούχοι.

Πρώτος σταθμός του Σταϊνμάιερ ήταν σιδηροδρομικός σταθμός Σιρκετζί της Κωνσταντινούπολης, από όπου ξεκίνησε το πρώτο καραβάνι Τούρκων μεταναστών εργατών για τη Γερμανία το 1961. Στον σταθμό τον καλωσόρισε ο  δήμαρχος Κωνσταντινούπολης, Εκρέμ Ιμάμογλου και πραγματοποίησε κλειστή συνάντηση στο ιστορικό εστιατόριο Orient Express.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ και ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου συνομιλούν στην είσοδο του σιδηροδρομικού σταθμού Σιρκετζί στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Μετά τη συνάντηση επισκέφθηκαν το Μουσείο Σιδηροδρόμων μαζί με τον Γκιουλ για να δουν μια έκθεση σχετικά με τους μετανάστες εργάτες.

Επεισόδιο με Παλαιστίνιους διαδηλωτές

Ωστόσο, κατά την έξοδο τους από την έκθεση όπως αναφέρει η εφημερίδα Duvar υπήρξε επεισόδιο καθώς μια ομάδα φιλοπαλαιστινιακών διαδηλωτών που φώναξε συνθήματα όπως «Δολοφόνε Γερμανία, φύγε από την Τουρκία» και «Δολοφόνε Γερμανία, ένοχος γενοκτονίας».

Το επεισόδιο έληξε μετά από επέμβαση της αστυνομίας, ενώ το γραφείο του νομάρχη της Κωνσταντινούπολης ενημέρωσε το πρακτορείο ειδήσεων ΑΝΚΑ ότι οι δυνάμεις ασφαλείας απλώς «διέλυσαν» τους διαδηλωτές και ότι δεν έχουν γίνει ακόμη συλλήψεις.

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα την ώρα που ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επισκέπτεται τον σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετζί στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Στη συνέχεια ο Στάινμαϊερ, πραγματοποίησε συνέντευξη Τύπου και δήλωσε ότι ο σταθμός Σιρκετζί συμβόλιζε το ταξίδι στο άγνωστο.

Ο Γερμανός πρόεδρος είπε ότι η νοσταλγία, οι κακουχίες και ο αγώνας αναμένονται στο τέλος αυτού του ταξιδιού στο άγνωστο και πρόσθεσε: «Σήμερα, περίπου τρία εκατομμύρια άνθρωποι τουρκικής καταγωγής ζουν στη χώρα μας και συμβάλλουν στη διαμόρφωση της κοινωνίας μας. Βοήθησαν στην οικοδόμηση της χώρας μας, έκαναν τη χώρα μας ισχυρή και βρίσκονται στην καρδιά της κοινωνίας μας».

«Όταν εμείς στη Γερμανία θα γιορτάσουμε τα 75α γενέθλια της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας μας σε ένα μήνα, θα το κάνουμε με τη συνείδηση ότι οι εκατομμύρια ιστορίες των Τουρκογερμανών μεταναστών είναι μέρος της ιστορίας μας», υπογράμμισε.

Φιλοπαλαιστίνιοι διαδηλωτές φωνάζουν συνθήματα την ώρα που ο Γερμανός πρόεδρος Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ επισκέπτεται τον σιδηροδρομικό σταθμό Σιρκετζί στην Κωνσταντινούπολη (Πηγή: REUTERS/Umit Bektas)

Μετά  ο πρόεδρος της Γεμανίας περπάτησε μέχρι την αποβάθρα στη γειτονιά Εμίνονου και επιβιβάστηκε στο πλοίο.

Η συνομιλία με μετανάστη εργάτη

Κατά τη διάρκεια της βόλτας του, ο Στάινμαϊερ είχε συνομιλία με έναν Τούρκο πολίτη, τον Κορκμάζ Αλμπαϊράκ, ο οποίος δήλωσε ότι εργάστηκε ως μετανάστης εργάτης στη Γερμανία. Μάλιστα του έδειξε και μια φωτογραφία των δυο τους από τα χρόνια του στη Γερμανία.

Ο πρόεδρος της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαϊερ συνομιλεί με έναν Τούρκο μετανάστη εργάτη, ο οποίος του δείχνει μια παλιά φωτογραφία τους σε ένα γερμανικό εργοστάσιο όπου εργαζόταν πριν επιστρέψει στην Τουρκία (Πηγή: REUTERS/Dilara Senkaya)

Σύμφωνα με το πρακτορείο Anadolu, ο Γερμανός πρόεδρος αναμένεται να συναντηθεί με Τουρκογερμανούς που έχουν υπάρξει μετανάστες και να συζητήσει τις οικονομικές σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών με εκπροσώπους γερμανικών εταιρειών.

Ακόμα αναμένεται να συναντηθεί με εκπροσώπους από τους χώρους των επιχειρήσεων, των επιστημών, των τεχνών, της λογοτεχνίας, του αθλητισμού αλλά και εκπροσώπους μη κυβερνητικών οργανώσεων.

Τη δεύτερη ημέρα του ταξιδιού του, την Τρίτη θα επισκεφθεί ένα καταφύγιο για σεισμόπληκτους και ένα σχολείο στην επαρχία Γκαζιαντέπ, η κατασκευή του οποίου υποστηρίχθηκε από τη Γερμανία, και αναμένεται να παραστεί στους εκεί εορτασμούς για την Εθνική Κυριαρχία και την Ημέρα του Παιδιού.

Ο πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα υποδεχθεί τον Γερμανό πρόεδρο στις 24 Απριλίου στην πρωτεύουσα Άγκυρα. Η άφιξη του Στάινμαϊερ στην Τουρκία συνέπεσε με το ταξίδι του Ερντογάν στο Ιράκ για πρώτη φορά μετά από 12 χρόνια.

Ο Στάινμαϊερ είχε επικρίνει πρόσφατα την προσέγγιση του Ερντογάν έναντι του Ισραήλ και είχε εκφράσει στο παρελθόν την ανησυχία του για τη διάβρωση της δημοκρατίας στην Τουρκία.

Μάλιστα ορισμένα δημοσιεύματα απέδωσαν την καθυστερημένη συνάντηση στις τεταμένες διπλωματικές σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Keywords
Τυχαία Θέματα