«Τρέχει» μαραθώνιο για να προλάβει το ντόμινο

Σε νέο διπλωματικό μαραθώνιο στην περιοχή της Μέσης Ανατολής έχει επιδοθεί ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μαίνεται, σε μια προσπάθεια να επιτύχει την απελευθέρωση περισσότερων ομήρων, να αποτρέψει την επέκταση της σύγκρουσης, αλλά και να διερευνήσει τα σενάρια για την επόμενη μέρα. Συγκεκριμένα, μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ την Παρασκευή, ο Αντονι Μπλίνκεν μετέβη το Σάββατο στο Αμμάν, όπου συναντήθηκε με τους ομολόγους του από τη Σαουδική Αραβία, το Κατάρ, τα ΗΑΕ,

την Αίγυπτο και, φυσικά, την Ιορδανία.

Χθες το απόγευμα και αφού πρώτα πραγματοποίησε μια αιφνιδιαστική επίσκεψη στη Ραμάλα, όπου είχε συνάντηση με τον πρόεδρο της Παλαιστινιακής Αρχής, ενώ έκανε και μια σύντομη στάση στην Κύπρο, μετέβη στην πρωτεύουσα του Ιράκ, τη Βαγδάτη – κάτι που επίσης δεν είχε ανακοινωθεί, για λόγους ασφαλείας. Από σήμερα, δε, αναμένεται να βρίσκεται στην Τουρκία, όπου θα έχει σήμερα συνομιλίες με τον υπουργό Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, αν και είναι αμφίβολη η συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος, σύμφωνα με σχετικές πληροφορίες, θα απουσιάζει λόγω της προγραμματισμένης περιοδείας του σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Τα ρεπορτάζ αναφέρουν, βεβαίως, ότι το έργο του Μπλίνκεν κάθε άλλο παρά εύκολο αποδεικνύεται, δεδομένης και της στάσης που τηρούν Ισραήλ και Μπενιαμίν Νετανιάχου, κάθε συζήτηση για εκεχειρία ή κατάπαυση του πυρός εάν δεν απελυθερωθούν όλοι οι όμηροι. Είναι κάτι, άλλωστε, που αποδείχθηκε και κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τους άραβες ομολόγους του, στη διάρκεια της οποίας κατεστάθησαν εμφανείς οι διαφωνίες και αρκετά από τα σημεία τριβής – ένα από τα οποία αφορά το αίτημα για εκεχειρία, το οποίο διατύπωσαν εμφατικά οι υπουργοί Αιγύπτου και Ιορδανίας, τονίζοντας χαρακτηριστικά: «Σταματήστε αυτή την τρέλα. Κάθε πύραυλος που πέφτει απομακρύνει την ειρήνη και γεννά μια ακόμη γενιά μίσους». Οσο για τον συνάδελφό τους από το Κατάρ, προειδοποίησε πως η συνέχιση των βομβαρδισμών απειλεί να οδηγήσει σε οριστική κατάρρευση τις διαπραγματεύσεις για τους ομήρους.

Το αίτημα της εκεχειρίας

Ο Μπλίνκεν, από την πλευρά του, επέμεινε στην πρόταση των «ανθρωπιστικών παύσεων», με το επιχείρημα ότι δεν πρέπει να δοθεί στη Χαμάς χρόνος να αναδιοργανωθεί και να αντεπιτεθεί. Το αίτημα της εκεχειρίας προβλήθηκε από εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που συμμετείχαν σε διαδηλώσεις που διοργανώθηκαν το Σαββατοκύριακο σε αρκετές πόλεις της Δύσης – Ουάσιγκτον, Λονδίνο, Βερολίνο, Παρίσι κ.λπ – και σε άλλα μέρη του πλανήτη, ενώ και ο Πάπας Φραγκίσκος απηύθυνε σχετική έκκληση μιλώντας στην πλατεία του Αγίου Πέτρου: «Εν ονόματι του Κυρίου, σας παρακαλώ, σταματήστε. Παύσατε πυρ!».

Φαίνεται, ωστόσο, ότι αυτή τη φορά ο επικεφαλής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρόταξε συνειδητά το «χαρτί» της ενίσχυσης του ρόλου της Παλαιστινιακής Αρχής και του 87χρονου προέδρου της μετά το τέλος του πολέμου – συμπεριλαμβανομένης της Γάζας, όπου ουσιαστικά είναι απούσα από το 2007 – με τελική κατάληξη την ίδρυση ενός παλαιστινιακού κράτους. «Ο υπουργός εξέφρασε τη δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών να εργαστούν προς την κατεύθυνση της υλοποίησης των νόμιμων φιλοδοξιών των Παλαιστινίων για την ίδρυση ενός κράτους» δήλωσε ο εκπρόσωπός του Μάθιου Μίλερ. «Η Λωρίδα της Γάζας είναι αναπόσπαστο μέρος του κράτους της Παλαιστίνης, θα αναλάβουμε πλήρως τις ευθύνες μας στο πλαίσιο μιας συνολικής πολιτικής λύσης για τη Δυτική Οχθη, την Ανατολική Ιερουσαλήμ και τη Λωρίδα της Γάζας» τόνισε από την πλευρά του ο Μαχμούντ Αμπάς.

Σύμφωνα με την ιταλική «La Repubblica», οι Αμερικανοί βλέπουν μετά τη λήξη του πολέμου να υπάρχει μια ενιαία παλαιστινιακή διοίκηση στη Λωρίδα της Γάζας και τη Δυτική Οχθη.

Keywords
Τυχαία Θέματα