Τρίζει τα δόντια ο Λευκός Οίκος στον Νετανιάχου

Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφάσισαν να ανεβάσουν τους τόνους απέναντι στο Ισραήλ και την κυβέρνηση του Μπενιαμίν Νετανιάχου, καθώς η κατάσταση που επικρατεί σε κάθε γωνιά της Λωρίδας της Γάζας για τον άμαχο πληθυσμό είναι τραγική.

Οπως δε σημείωσε το στέλεχος του ΟΗΕ και επικεφαλής της UNRWA, Φιλίπ Λαζαρινί, «πλησιάζει το σημείο μη επιστροφής, καθώς η ωμή αδιαφορία απέναντι στο διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο πληγώνει τη συλλογική μας συνείδηση».

Ολα αυτά συμβαίνουν δε ενώ όλα δείχνουν ότι οι διπλωματικές προσπάθειες

για μια νέα κατάπαυση του πυρός πέφτουν στο κενό.

Ο Τζο Μπάιντεν, συγκεκριμένα, είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Νετανιάχου, καλώντας τον να προχωρήσει χωρίς καθυστέρηση σε συγκεκριμένα μέτρα για τους αμάχους.

Οπως αναφέρει το επίσημο ανακοινωθέν του Λευκού Οίκου, ο πρόεδρος των ΗΠΑ «έδωσε έμφαση στην κρίσιμη ανάγκη που υπάρχει να υπάρξει προστασία για τους πολίτες και διαχωρισμός ανάμεσα στον άμαχο πληθυσμό και τη Χαμάς, συμπεριλαμβανομένων ασφαλών διαδρόμων που θα επιτρέψουν στους ανθρώπους να απομακρυνθούν με ασφάλεια από τις περιοχές των εχθροπραξιών».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εξωτερικών, Αντονι Μπλίνκεν – ο οποίος είχε συναντήσεις με διπλωμάτες αραβικών κρατών ενόψει και της χθεσινής συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας – χρησιμοποίησε την πιο σκληρή ίσως (διπλωματική) γλώσσα μέχρι σήμερα, τονίζοντας τα εξής: «Καθώς βρισκόμαστε μια εβδομάδα μετά την έναρξη των επιχειρήσεων στο νότιο τμήμα της Γάζας (…) παραμένει επιτακτικό το Ισραήλ να θέσει σε πρώτη προτεραιότητα την προστασία του άμαχου πληθυσμού. Εξακολουθεί δε να υπάρχει απόσταση ανάμεσα (…) στις προθέσεις για την προστασία των πολιτών και τα αποτελέσματα που βλέπουμε στην πράξη».

Την ίδια στιγμή πάντως και ενώ οι ΗΠΑ θέτουν ήδη στις συνομιλίες τους με το Ισραήλ ζήτημα χρονοδιαγράμματος για τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του, ο σύμβουλος του Μπάιντεν για ζητήματα εθνικής ασφαλείας, Τζόναθαν Φίνερ, ξεκαθάρισε πως δεν υπάρχει τελεσίγραφο για τον τερματισμό τους.

Οπως τόνισε ο ίδιος, στη νότια Γάζα εξακολουθούν να υπάρχουν «πολλοί νόμιμοι στόχοι», συμπεριλαμβανομένων «πολλών αν όχι των περισσότερων» μελών της ηγεσίας της Χαμάς.

Σε αυτό το φόντο, στην επιστολή του Αντόνιο Γκουτέρες προς τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ενόψει της χθεσινής συνεδρίασης, ο ΓΓ του ΟΗΕ τονίζει και τα εξής: «Εν μέσω διαρκούς βομβαρδισμού από τις IDF και χωρίς να διαθέτουν (οι πολίτες) καταφύγιο και τα στοιχειώδη μέσα για να επιβιώσουν, αναμένω ότι σύντομα η δημόσια τάξη θα καταρρεύσει πλήρως, εξαιτίας των συνθηκών απόγνωσης που επικρατούν, καθιστώντας αδύνατη ακόμη και την ελάχιστη ανθρωπιστική βοήθεια».

Υπενθυμίζεται πως η συνεδρίαση συγκαλέστηκε από τον ίδιο με χρήση των αρμοδιοτήτων που του παρέχει το άρθρο 99 της Χάρτας του διεθνούς οργανισμού, η ενεργοποίηση της οποίας έκανε τον υπουργό Εξωτερικών του Ισραήλ, Ελι Κοέν, να χαρακτηρίσει τον Γκουτέρες «απειλή για την παγκόσμια ειρήνη».

Αξίζει να σημειωθεί, επίσης, ότι ο Μπλίνκεν αναφέρθηκε και στον θάνατο από ισραηλινά πυρά του ανταποκριτή του πρακτορείου Reuters στον νότιο Λίβανο, στις 13 Οκτωβρίου, τονίζοντας ότι πρέπει να γίνει και να ολοκληρωθεί η έρευνα που διεξάγεται, τα αποτελέσματα της οποίας αναμένει.

Οι ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ, από την πλευρά τους, ανέφεραν ότι «η περιοχή αποτελεί ενεργή ζώνη διεξαγωγής μαχών με πραγματικά πυρά και η παρουσία εκεί είναι επικίνδυνη».

Στο μεταξύ, ομοβροντία από ρουκέτες εκτοξεύθηκε χθες τα ξημερώματα εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράσινη Ζώνη της Βαγδάτης χωρίς να αναφερθούν τραυματίες ή υλικές ζημιές.

Μέχρι το βράδυ, καμία οργάνωση δεν είχε αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση αυτή, που είναι η πρώτη εναντίον της αμερικανικής πρεσβείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ από τα μέσα Οκτωβρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα