Βαγδάτη: Με θέμα τη Συρία συνεδριάζει ο Αραβικός Σύνδεσμος

Το θέμα της Συρίας θα βρεθεί στην κορυφή της ατζέντας της Συνόδου του Αραβικού Συνδέσμου στη Βαγδάτη.

Τα μέτρα ασφαλείας στην πρωτεύουσα του Ιράκ είναι δρακόντεια και αν και οι προσδοκίες δεν είναι μεγάλες, αναλυτές εκτιμούν ότι και μόνο η διοργάνωση Συνόδου στη Βαγδάτη, αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για το Ιράκ.

Ωστόσο, πολλοί ηγέτες αραβικών κρατών επέλεξαν να μη συμμετάσχουν στη Σύνοδο.

Η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νιούλαντ, δήλωσε ότι το γεγονός ότι οι βιαιότητες και οι συλλήψεις
συνεχίζονται στη Συρία «δεν είναι καλό σημάδι» για τη βούληση της Δαμασκού να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Χίλαρι Κλίντον, θα συμμετάσχει την Κυριακή στη σύνοδο των «Φίλων της Συρίας» που θα πραγματοποιηθεί στην Κωνσταντινούπολη.

Η σύνοδος έχει ως στόχο την άσκηση πιέσεων στον σύρο Πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ να σεβαστεί τη δέσμευσή του να εφαρμόσει το σχέδιο Ανάν για έξοδο από την κρίση.

Την Παρασκευή και το Σάββατο, η κ. Κλίντον θα συναντηθεί στο Ριάντ με ηγέτες της Σαουδικής Αραβίας και άλλων χωρών του Κόλπου.

Η υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ θα αναφερθεί στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν για να πειστεί ο Μπασάρ αλ-Άσαντ να εφαρμόσει το ειρηνευτικό σχέδιο του πρώην γενικού γραμματέα του ΟΗΕ Κόφι Άναν, σχέδιο το οποίο το συριακό καθεστώς δήλωσε ότι αποδέχεται.

Η κ. Κλίντον θα συζητήσει επίσης το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Δαμασκού καθώς επίσης τρόπους υποστήριξης της αντιπολίτευσης, η οποία θα συμμετάσχει και αυτή στη Σύνοδο της Κωνσταντινούπολης.

Η αμερικανίδα υπουργός εμφανίστηκε επιφυλακτική μετά την ανακοίνωση της Δαμασκού ότι δέχεται το ειρηνευτικό σχέδιο του Ανάν.

«Θα κρίνουμε τη σοβαρότητα και την ειλικρίνεια του Άσαντ σε ό,τι κάνει και όχι σε ό,τι λέει», τόνισε, υπογραμμίζοντας ότι στο παρελθόν ο Άσαντ έδειξε ότι δεν τηρεί τις υποσχέσεις του.
Keywords
Τυχαία Θέματα