Βενιζέλος: Οφείλαμε στα παιδιά μας την απαλλαγήαπό το ιστορικό βάρος του χρέους

Σύμφωνα με όσα ανέφερε ο κ. Βενιζέλος, πέρα από την εντυπωσιακή ελάφρυνση του χρέους, έχει επιτευχθεί και η επιμήκυνση των ομολόγων που φτάνουν μέχρι το 2042.

Μάλιστα, όπως είπε χαρακτηριστικά, «οι τόκοι που θα καταβάλει η χώρα για το χρέος της, θα μειώνονται κάθε χρόνο».

Παράλληλα, εξέφρασε την πρόθεσή του να ζητήσει την ενεργοποίηση

των CACs από το Eurogroup. Ο κ. Βενιζέλος επανέλαβε τη μεγάλη ικανοποίηση της κυβέρνησης για «την εξαιρετική επιτυχία» και τη θετική και μαζική ανταπόκριση στο PSI.

Πρόσθεσε ότι ο κύριος πυλώνας αυτής της μεγάλης προσπάθειας είναι ο ίδιος ο ελληνικός λαός, που έχει ανεχθεί το τελευταίο διάστημα τη συμμετοχή τους σε ένα απαιτητικό σχέδιο δημοσιονομικής προσαρμογής.

Ανοίγει ένα παράθυρο ευκαιρίας για την Ελλάδα, είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Το χρονοδιάγραμμα των επόμενων κινήσεων

Στις 13.30 θα συνεδριάσει το Eurogroup για να λάβει (ή κατ' ουσία να επικυρώσει) τις τελικές αποφάσεις σε ό,τι αφορά ειδικότερα το θέμα της (πολύ πιθανής) ενεργοποίησης της ρήτρας συλλογικής δράσης.

Στις 12 Μαρτίου θα γίνει η ανταλλαγή των ομολόγων ενώ την ίδια ημέρα θα συνεδριάσει το Eurogroup (διά της φυσικής παρουσίας των υπουργών αυτή τη φορά), σύμφωνα με το επίσημο πρόγραμμα.

Στις 14 Μαρτίου αναμένεται η συνεδρίαση του Euroworking Group για να κλειδώσει το νέο πρόγραμμα βοήθειας των 130 δισ. ευρώ και να οριστικοποιηθεί το χρονοδιάγραμμα των εκταμιεύσεων.

Στις 15 Μαρτίου θα συνεδριάσει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τη χρηματοδότηση του νέου προγράμματος στήριξης.

Στις 20 Μαρτίου έρχονται τα πρώτα λεφτά. Το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να καλύψει ένα μέρος των λήξεων του ομολόγου των 14,5 δισ. ευρώ – που θα έχει στο μεταξύ κουρευτεί – το οποίο βρίσκεται στα χέρια της ΕΚΤ. Υπολογίζεται σε 40 δισ. ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών.

Στις 11 Απριλίου γίνεται η ανταλλαγή των ομολόγων υπό ξένο Δίκαιο. Αρχές Απριλίου έρχεται και η πρώτη μεγάλη δόση του νέου πακέτου βοήθεια.
Keywords
Τυχαία Θέματα