Βραδιά ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων

Το μεσημέρι η βουλευτής Β΄ Αθηνών Μιλένα Αποστολάκη ανακοίνωσε την ανεξαρτητοποίησή της, αποχωρώντας από την κοινοβουλευτική ομάδα του ΠΑΣΟΚ, και χαρακτήρισε «βαθιά διχαστική διαδικασία» την πρόταση για διεξαγωγή δημοψηφίσματος.

Παράλληλα,
η βουλευτής Α΄ Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ Εύα Καϊλή απέστειλε επιστολή στον Πρωθυπουργό, σημειώνοντας ότι αν επιμείνει στη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, η ίδια θα ανεξαρτητοποιηθεί. Παράλληλα ζήτησε σχηματισμό κυβέρνησης σωτηρίας με άλλον πρωθυπουργό.

Επιπλέον, η βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Βάσω Παπανδρέου ζήτησε τη σύγκληση του Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, προκειμένου να σχηματισθεί κυβέρνηση σωτηρίας με χρονικό ορίζοντα την διασφάλιση του πακέτου στήριξης, και στη συνέχεια να διεξαχθούν εκλογές.

Εν τω μεταξύ, την παραίτηση του πρωθυπουργού ζήτησαν έξι μέλη του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ. Πρόκειται για τους Γιώργο Θωμά, Βαγγέλη Μαλέσιο, Στέφανο Μανίκα, Δημήτρη Μπατζελή, Γιάννη Νικολάου και Μηνά Σταυρακάκη.

Τη μεσολάβηση του Προέδρου της Δημοκρατίας προκειμένου να επιτευχθεί μία στοιχειώδης συμφωνία μεταξύ των κυρίων Παπανδρέου και Σαμαρά πρότεινε ο βουλευτής Β΄ Αθηνών του ΠΑΣΟΚ Μίμης Ανδρουλάκης.

Η αντιπολίτευση

Η αντιπολίτευση αντέδρασε έντονα στις πρωτοβουλίες του Γιώργου Παπανδρέου, ζητώντας την παραίτηση της κυβέρνησης και την άμεση προκήρυξη εκλογών.

«Ο κ. Παπανδρέου στην προσπάθειά του να διασωθεί έβαλε ένα διχαστικό και εκβιαστικό δίλημμα που θέτει σε κίνδυνο το μέλλον μας και τη θέση της Ελλάδας στην Ευρώπη», τόνισε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Αντώνης Σαμαράς και πρόσθεσε: «Η ΝΔ είναι αποφασισμένη να αποτρέψει πάση θυσία, τέτοιους τυχοδιωκτικούς πειραματισμούς και μπορεί να το κάνει».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ Γιώργος Καρατζαφέρης προανήγγειλε πρωτοβουλία συνεννόησης με τον Αντώνη Σαμαρά, προκειμένου να οδηγηθεί η χώρα σε εκλογές.

Η κυβέρνηση και ο πρωθυπουργός σύρονται σε κάλπες που δεν θα είναι κάλπες δημοψηφίσματος αλλά κάλπες εκλογών, δήλωσε ο πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας. «Ό,τι και να είναι, ένα είναι σίγουρο: ο λαός μας θα σηκώσει το ανάστημά του και θα πει ένα συντριπτικό "όχι" στην πολιτική της λιτότητας, ανοίγοντας νέους δρόμους ελπίδας για την Ελλάδα και την Ευρώπη», είπε.

Ο πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς Φώτης Κουβέλης τάχθηκε υπέρ της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες, τονίζοντας ότι το δημοψήφισμα βάζει τη χώρα σε περιπέτειες και την κοινωνία σε διλήμματα.

Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε την παραίτηση της κυβέρνησης και τη διεξαγωγή εκλογών «με συμφωνία όλων των κομμάτων, με κυβέρνηση εθνικής ενότητας».

Η ψήφος εμπιστοσύνης

Η συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την παροχή ή μη ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ξεκινά την Τετάρτη και ολοκληρώνεται τα μεσάνυχτα της Παρασκευής με τη μυστική ψηφοφορία.

Αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος δεν γνώ

Keywords
Τυχαία Θέματα