Βροχή τα ηλεκτρονικά καρφώματα

Πάνω από 30 ηλεκτρονικές καταγγελίες για φοροδιαφυγή, λαθρεμπορία και διαφθορά υποβάλλουν την ημέρα οι πολίτες. Μέσα στους πρώτους δύο μήνες λειτουργίας της νέας πλατφόρμας καταγγελιών της ΑΑΔΕ υποβλήθηκαν περισσότερες από 2.000 καταγγελίες για φορολογικές και τελωνειακές παραβάσεις και διαφθορά, με τις περισσότερες καταγγελίες να είναι ανώνυμες. Συγκεκριμένα, από 30 Οκτωβρίου 2023 που λειτούργησε η πλατφόρμα μέχρι και το τέλος Δεκεμβρίου είχαν υποβληθεί 2.075 καταγγελίες, εκ των οποίων 394 επώνυμες και 1.681 ανώνυμες. Από τις καταγγελίες

οι 1.807 ήταν για φορολογικές παραβάσεις, οι 72 για τελωνειακές παραβάσεις και οι 196 για θέματα διαφθοράς. Για τους φορολογουμένους που καταγγέλλουν υποθέσεις φοροδιαφυγής και διαφθοράς μέσω της ειδικής εφαρμογής της ΑΑΔΕ δεν προβλέπεται προς το παρόν καμία χρηματική επιβράβευση. Αμοιβή έως 3.000 ευρώ λαμβάνουν όσοι καρφώνουν «μαϊμού» αποδείξεις από το κινητό τους με την εφαρμογή Appodixi. Υπάρχουν σκέψεις το μέτρο να εφαρμοστεί και για όσους καταγγέλλουν περιπτώσεις φοροδιαφυγής, λαθρεμπορίου και διαφάνειας στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα της ΑΑΔΕ.

Απλήρωτοι φόροι 5,64 δισ. ευρώ

Φόρους πάνω από 5,6 δισ. ευρώ άφησαν απλήρωτους οι φορολογούμενοι το διάστημα Ιανουαρίου – Νοεμβρίου 2023, με τον αριθμό των οφειλετών να διαμορφώνεται ωστόσο κάτω από τη ζώνη των 4 εκατ. ευρώ. Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι το συνολικό ύψος των ληξιπρόθεσμων οφειλών έφτασε στο τέλος Νοεμβρίου τα 105,721 δισ. ευρώ, με τις «φρέσκες» ληξιπρόθεσμες οφειλές να φτάνουν τα 6,548 δισ. ευρώ το 11μηνο του 2023. Με χρέη στην Εφορία εμφανίζονται 3.979.795 φυσικά και νομικά πρόσωπα από 4.031.138 που ήταν μέχρι τον Οκτώβριο. Από τους οφειλέτες αυτούς, 2.095.135 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.487.215 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Αντλησε 500 εκατ.

με 7,375%

Εκλεισε το βιβλίο προσφορών για την έκδοση 10ετούς ομολόγου Tier 2 της Τράπεζας Πειραιώς. Η έκδοση χαρακτηρίστηκε από μεγάλη υπερκάλυψη, με τους επενδυτές να προσφέρουν κεφάλαια άνω του 1,6 δισ. ευρώ, με την τράπεζα να αντλεί τελικώς 500 εκατ. ευρώ. Το κουπόνι της έκδοσης μειώθηκε λόγω της υπερκάλυψης, και διαμορφώθηκε στο 7,375%. Οι πρώτες σκέψεις για την τιμολόγηση του τίτλου (IPTs) το τοποθετούσαν στην περιοχή του 7,75%. Η τράπεζα έδωσε ήδη mandate σε έξι επενδυτικούς οίκους, ως αναδόχους, προκειμένου να πραγματοποιήσουν investor calls τα οποία ξεκινούν από σήμερα, για την έκδοση ομολόγου RegS Bearer Subordinated Tier 2 10.25NC5.25 (με δυνατότητα ανάκλησης στην πενταετία, μετά το πρώτο τρίμηνο).

Εσοδα άνω

των 30 δισ.

Λίγα είναι γνωστά για το πόσα έσοδα αντλεί η Shein ή πόσο κερδοφόρα είναι. Η δυναμική ανάπτυξη που καταγράφει ο ηλεκτρονικός κολοσσός fast-fashion δεν αποτυπώνεται μέχρι στιγμής σε ισολογισμούς, καθώς η εταιρεία παραμένει ιδιωτική. Και γύρω από τους τζίρους της πολλά έχουν γραφτεί, αλλά φαίνεται πως η πραγματική εικόνα απέχει σημαντικά. Τα έσοδά της φαίνεται ότι είναι «πολύ περισσότερα» από τα 30 δισ. δολάρια που φέρεται να φέρνει ετησίως, δήλωσε τη Δευτέρα ένας από τους βασικούς συνεργάτες του λιανοπωλητή.

Χειρότερη 30ετία

Η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται καθ’ οδόν για να καταγράψει τη χειρότερη ανάπτυξη πενταετίας που έχει καταγραφεί τα τελευταία 30 χρόνια, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα. Η παγκόσμια ανάπτυξη προβλέπεται να επιβραδυνθεί για τρίτη συνεχόμενη χρονιά το 2024, πέφτοντας στο 2,4% από 2,6% το 2023, ανέφερε ο οργανισμός στην τελευταία του έκθεση «Παγκόσμιες Οικονομικές Προοπτικές». Η ανάπτυξη αναμένεται να αυξηθεί οριακά στο 2,7% το 2025, αν και η ανάπτυξη κατά την πενταετία θα παραμείνει σχεδόν τρία τέταρτα της ποσοστιαίας μονάδας κάτω από τον μέσο ρυθμό της δεκαετίας του 2010. Επίσης, παρά το γεγονός ότι η παγκόσμια οικονομία αποδεικνύεται ανθεκτική έναντι των κινδύνων ύφεσης, οι αυξημένες γεωπολιτικές εντάσεις θα παρουσιάσουν νέες βραχυπρόθεσμες προκλήσεις, εκτιμά ο οργανισμός.

Keywords
Τυχαία Θέματα