Might & Magic Heroes VI: Shades of Darkness

Sequel στο Prequel!

Πληροφορίες:

Εταιρία ανάπτυξης: Ubisoft
Studio ανάπτυξης: Ubisoft
Διάθεση: CD Media
Είδος: Strategy
Κυκλοφορία: 3/5/2013
Το είδαμε σε: PC
Κυκλοφορεί επίσης: -

Official SiteΣυζήτηση στο forum

To Might & Magic Heroes VI είναι ένα turn-based παιχνίδι στρατηγικής για τους χρήστες PC και αναπτύχθηκε από την Black Hole Entertainment ενώ δημοσιεύθηκε από τη Ubisoft.

Είναι η έκτη συνέχεια του Might and Magic Heroes, και κυκλοφόρησε στις 13 Οκτωβρίου 2011 -ημερομηνία που συνέπεσε με την 25η επέτειο του franchise. Το Μ&Μ Heroes VI είναι στην ουσία prequel του Heroes of Might and Magic V (HOMM 6 για συντομία), καθώς η ιστορία του εκτυλίσσεται σχεδόν πέντε αιώνες νωρίτερα, και βρίσκεται στο φανταστικό κόσμο του Ashan. Η ιστορία αυτή ακολουθεί τους πέντε διαδόχους της δυναστείας των Griffin στην προσπάθειά τους να αποκρούσουν μια εισβολή δαιμονικών δυνάμεων και να βοηθήσουν ή να εμποδίσουν τον Michael, ένα θρυλικό αξιωματικό Αρχάγγελο, ο οποίος σχεδιάζει να αναβιώσει έναν αρχαίο πόλεμο.

Πολλές προοπτικές, δυσμενής εξέλιξη

Το παιχνίδι δυστυχώς από τότε που βγήκε όλο προβλήματα παρουσίαζε. Και ήταν τόσο πολλά που μετά από κάποιο σημείο τα επίσημα φόρουμς έκλεισαν από τις ορδές των διαμαρτυρόμενων. Παρόλες τις προσπάθειές της η Ubisoft να διορθώσει τα bugs και όλα τα σχετικά θέματα που είχε το HOMM 6, τα προβλήματα συνεχίστηκαν και ελαττώθηκαν με ένα τελευταίο patch-γίγας των 2.5GB. Σε όλο αυτό το σκηνικό έρχεται προβαλλόμενο ως «μάννα εξ ουρανού» ένα standalone (δηλαδή μπορεί να λειτουργήσει και ως αυτόνομο παιχνίδι) expansion με όνομα Shades of Darkness. Αν και το βασικό campaign του HOMM 6 έχει ιστορία χρονολογικά τοποθετημένη περίπου 500 χρόνια πριν αυτής του HOMM 5 –prequel στην ουσία- το Shades of Darkness λειτουργεί σαν συνδετικός κρίκος ανάμεσα από τους δύο αυτούς κύριους τίτλους συνεχίζοντας χρονολογικά 100 χρόνια μετά το HOMM 6. To Shades of Darkness είχε προγραμματισμένη ημερομηνία κυκλοφορίας τις 5 Μαΐου 2013, και είναι πλέον διαθέσιμο σε όλους τους ενδιαφερόμενους ως μεμονωμένο προϊόν αλλά και ως μέρος της Complete collection του Heroes of Might and Magic VI.

To expansion αυτό λοιπόν προσθέτει στο παιχνίδι μια νέα φυλή πλασμάτων, τα Dark Elves, και ένα νέο πρωταγωνιστή. Τα Dark Elves έχοντας αφήσει τα δάση της Irollan, έκαναν μια συμφωνία με τον μυστηριώδες Faceless και γλύτωσαν την εξόντωση με το να γίνουν κατατρεχθέντες αποστάτες- άπιαστοι και δολοφόνοι που προκαλούν δέος. Αυτό το faction εισάγεται στον τίτλο με ένα επικό campaign που όχι μόνο αποκαλύπτει ανεξερεύνητες περιοχές του Ashan, αλλά και αφηγείται τη μυστηριώδη προέλευση του λαού του. Ενώ ο νέος πρωταγωνιστής εν ονόματι Raelag, είναι νέος για τον κόσμο του HOMM 6, οι οπαδοί της σειράς θα αναγνωρίσουν με νοσταλγία το Warlock από τον προηγούμενο τίτλο της σειράς. Τα Dark Elves είναι μέρος ενός νέου faction που ονομάζεται Dungeon, ανεβάζοντας το συνολικό αριθμό των factions στο παιχνίδι σε έξι. Αν και τα ξωτικά αυτά έχουν κάποιες special δυνάμεις που υπό άλλες συνθήκες θα χάλαγαν την ισορροπία των μαχών και των διαφόρων φυλών του παιχνιδιού, η όλη μηχανική του παραμένει ισορροπημένη χωρίς να αδικείται κάποιο faction. Το πρόβλημα είναι ότι το expansion εισάγει πάρα πολλές λεπτομέρειες που δυσκολεύουν τον παίκτη σε πολλές λάθος στιγμές και σπάνια δίνει στους παίκτες τη δυνατότητα να αλλάξουν την έκβαση της μάχης από μόνοι τους ή να βρουν έναν τρόπο να ανασυνταχθούν και να κερδίσουν, όταν αρχικά συνθλίβονται απ’ τον εχθρό. Το Shades of Darkness προσθέτει επιπλέον υλικό προς εξερεύνηση και λοιπές εκμεταλλεύσεις από τους «αχόρταγους» χρήστες του παιχνιδιού, συμπεριλαμβανομένων τριών artifacts, αρκετών νέων Dynasty Weapons, νέων Heroes, δέκα επιπλέον κτιρίων, και είκοσι περίπου πλασμάτων ουδέτερου τύπου (neutral για τους γνώστες). Ακόμη, το βασικότερο όλων, προστίθενται στον βασικό τίτλο δύο αρκετά μεγάλα campaigns, ένα που όπως προαναφέρθηκε έχει ως θέμα τα Dark Elves και την πόλη τους κι άλλο ένα που σχετίζεται με την Necropolis. Αμφιβολίες εγείρονται όμως για το αν κάτι τόσο μεγάλης έκτασης όπως αυτά τα δύο campaigns θα καταφέρει να κρατήσει το ενδιαφέρον αμείωτο και δε θα απωθήσει τον εκάστοτε παίκτη. Η γενικότερη ιστορία είναι μέτρια (για κάποιο λόγο μας θύμισε αρκετά Warcraft 3 το όλο σκηνικό) και οι χαρακτήρες συνεχίζουν να έχουν τους συνήθεις ρηχούς διαλόγους με το παιδικό χιουμοράκι, κάτι που αφαιρεί πόντους από ένα παιχνίδι που θέλει να περάσει το στοιχείο της επικότητας.

Το βασικότερο μειονέκτημα όμως έγκειται στο Uplay, το πρόγραμμα της Ubisoft αντίστοιχο του Steam, μέσω του οποίου κατεβάζει κανείς και παίζει το Shades of Darkness. Πάρα μα πάρα πολλοί χρήστες (ευτυχώς δεν είμαστε μέσα σε αυτούς) αντιμετώπισαν προβλήματα κατά την εγκατάσταση του παιχνιδού αλλά και κατά τη διάρκεια του online multiplayer, καθώς υπάρχουν πολλά προβλήματα σύνδεσης αλλά και αποθήκευσης των παιχνιδιών. Η εταιρεία δείχνει να δουλεύει πάνω σε αυτά τα ζητήματα αλλά κάτι τέτοιο είναι επιεικώς απαράδεκτο από έναν κολοσσό των videogames, οπότε το κοινό απλά αναμένει τις διορθώσεις και μέχρι τότε θα ταλαιπωρείται.

Το παιχνίδι καταφέρνει να έχει αξιοπρεπέστατα γραφικά, και η δουλειά που έχει γίνει από την ομάδα ανάπτυξης στα μοντέλα χαρακτήρων και στα διάφορα πεδία μάχης είναι εμφανής όταν κάνετε ζουμ ή όταν ένας στρατιώτης καταφέρνει ένα lucky attack, οπότε λαμβάνει χώρα το εκάστοτε ξεχωριστό animation του που δίνει μια ευχάριστη νότα στο όλο σύστημα γύρων και αναμονής. Ο χάρτης του campaign είναι επίσης πολύ όμορφος και είναι σαφές αν το παρατηρήσει κανείς εκτενώς πως αναπτύχθηκε από καλλιτέχνες που αγαπούν τόσο τη φαντασία, όσο και τα μοναδικά στοιχεία του franchise που το κάνουν ξεχωριστό.

Συμπέρασμα

Καθώς πρόκειται για ένα franchise το οποίο φέρνει παράδοση και ιστορία ετών είναι αναμφίβολα αναμενόμενο να είναι σωστά δομημένος και η λειτουργία του να είναι άρτια. Κάτι που δυστυχώς δε συμβαίνει στην παρούσα κατάσταση, γεγονός που αμαυρώνει το όνομα της σειράς και δεν δίνει την ευκαιρία στο παιχνίδι να αποδώσει το 100% των δυνατοτήτων του. Είναι σίγουρα ένα expansion με τρομερό υλικό και δουλεμένο σε όλους τους τομείς, εκτός από κάποιους πολύ βασικούς που δεν είναι ξεκάθαρο ακόμα αν φταίει το παιχνίδι αυτό καθεαυτό ή το Uplay. Το μόνο σίγουρο είναι πως αξίζει κανείς να μπει στον κόσμο του Heroes of Might & Magic VI και του expansion του και να περάσει πάμπολλες ώρες εξερευνώντας κάθε γωνιά του.

{youtube}NYm4Bkvc968{/youtube}

Δημήτρης ΑθανασόπουλοςΘετικά:Πανέμορφα γραφικά και animationSoundtrackIσορροπημένο σύστημα δυνάμεωνΕκτενέστατο υλικόΑρνητικά:Προβληματικό online multiplayerΠροβλήματα λειτουργίας του παιχνιδιούΕνίοτε βαρετά campaigns

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Ubisoft στην χώρα μας, CD Media, για τις ανάγκες του Review.

Keywords
Τυχαία Θέματα