Review - Football Manager 2014

Γιατί κάθε Έλληνας κρύβει έναν Manager μέσα του

Η ‘’αρρώστια’’ του Έλληνα ποδοσφαιρόφιλου και το φαινόμενο του ‘’Μουρίνιο του καναπέ’’ είναι πράγματα γνωστά για όλους όσους ασχολούνται με το άθλημα. Λίγες φορές έχουμε καθίσει σε καφετέριες, πλατείες, σαλόνια με φίλους ή και μόνοι λέγοντας για το περασμένο ματς της που δεν πήγε καλά αλλά εμείς βλέπαμε καθαρά το τι χρειαζόταν η ομάδα; E, λοιπόν τα τελευταία χρόνια η Sports Interactive έχει φροντίσει και μας προκαλεί κάθε χρόνο με το Football Manager

να αποδείξουμε την παραπάνω θεωρία μας, παίρνοντας αμέτρητες ώρες μπροστά στην οθόνη του υπολογιστή σκεπτόμενοι τακτικές, προπονήσεις, μεταγραφές και όχι μόνο.

Φέτος, για το ελληνικό κοινό το FM έχει ένα μεγάλο συν. Πέρα από το γεγονός πως συμπληρώθηκαν είκοσι χρόνια με τον απόλυτο προσομοιωτή προπονητικής στην αγορά, οι καλές πωλήσεις των τελευταίων ετών στην χώρα μας με αποκορύφωμα αυτές της περασμένης χρονιάς, ‘’ανάγκασαν’’ την Sports Interactive να προσθέσει στο παιχνίδι την ελληνική γλώσσα. Έτσι, πλέον ακόμη και όσοι ήθελαν αλλά δεν μπορούσαν να δοκιμάσουν το FM γιατί δεν ήξεραν την αγγλική, τώρα δεν υπάρχει τίποτα που να τους σταματάει. Ο Miles Jacobson, εμπνευστής του FM( Championship Manager αρχικά) και διευθυντής της SI, υποσχέθηκε για την φετινή έκδοση πολλές βελτιώσεις, σε έναν ήδη πολύ καλό προσομοιωτή. Για να δούμε και το φετινό αποτέλεσμα.

Περιεχόμενο

Eπειδή τα στοιχεία και οι λεπτομέρειες ενός Football Manager είναι πάμπολλα, εμείς δεν είμαστε εδώ για να σας δώσουμε κάποιον οδηγό ή συμβουλές στον τρόπο παιχνιδιού. Είμαστε εδώ για να σχολιάσουμε την εμπειρία του παιχνιδιού σαν σύνολο και τις αλλαγές-βελτιώσεις σε σχέση με προηγούμενες εκδόσεις. Για οδηγούς και ότι σχετικό απευθυνθείτε στην επίσημη ελληνική κοινότητα του Football Manager, στο fmgreece.gr, όπως κάνουμε κι εμείς χρόνια τώρα και δεν θα χάσετε.

Το πρώτο πράγμα που κάναμε μόλις εγκαταστήσαμε το παιχνίδι ήταν να τρέξουμε στις ρυθμίσεις και να αλλάξουμε τη γλώσσα στα ελληνικά. Το αποτέλεσμα να πούμε πως είναι καλύτερο από αυτό που περιμέναμε, αν κρίνουμε την προϊστορία της γλώσσας σε άλλα παιχνίδια (βλέπε PES 2014). Η δουλειά της ελληνικής μεταφραστικής ομάδας είναι πολύ καλή και άξια συγχαρητηρίων. Σίγουρα υπάρχουν ορισμένα μικρολαθάκια σε μία ‘’θάλασσα’’ από κείμενα, προτάσεις και όρους, όπως είναι αυτή του FM, όπως είναι αμελητέα και να είστε σίγουροι πως οι εμπειρία σας με την ελληνική γλώσσα θα είναι από τις καλύτερες σε παιχνίδι ως ώρας. Βέβαια, αν είστε ‘’βετεράνοι’’ και έχετε συνηθίσει τα αγγλικά θα σας πάρει αρκετό καιρό να συνηθίσετε τους ελληνικούς, πλέον, όρους και ίσως να μην έχετε όλοι την ίδια υπομονή.

Στα ενδότερα του τίτλου τώρα, δεν έχουμε κάποιο νέο Mode. Το βήμα σε αυτόν τον τομέα έγινε πέρσι με ορισμένες νέες προσθήκες. Όπως πάντα, υπάρχει η γνωστή πλήρης καριέρα του Football Manager, το Football Manager Classic, μία πιο σύντομη οδός στην ‘’προπονητική’’ με μικρότερο περιεχόμενο και γρηγορότερους χρόνους loading αλλά και τα Challenges όπου θα κλιθείτε να επιβιώσετε μέσα από διάφορα ποδοσφαιρικά σενάρια. Ύστερα, μπορείτε πάντα να παίξετε τα δύο πρώτα modes διαδικτυακά και να αναμετρηθείτε με φίλους σας σε φιλικά παιχνίδια με τις ομάδες που έχετε χτίσει με κόπο και ιδρώτα.

Gameplay

Το ‘’βάθος’’ των διαθέσιμων επιλογών αφού ξεκινήσετε την ‘’καριέρα’’ σας είναι για ακόμη μία φορά απύθμενο και θα χρειαστείτε δεκάδες ώρες δοκιμών και αναζήτησης αν θέλετε να πραγματοποιήσετε τις καλύτερες δυνατές επιλογές για την ομάδα σας. Έχετε λόγο μέσα στην ομάδα από το προπονητικό team, τις προπονήσεις και τις τακτικές των αγώνων, τις φιλικές αναμετρήσεις μέχρι τις μεταγραφές, τα συμβόλαια των παικτών και την επικοινωνία μαζί τους. Βέβαια, αν το επιθυμείτε μπορείτε να αναθέσετε ορισμένα καθήκοντα και στον βοηθό προπονητή, τον δικό σας βοηθό. Η βάση ομάδων και παικτών του τίτλου είναι πραγματικά τεράστια για μία ακόμη φορά και μπορείτε να βρείτε σχεδόν όποιον επαγγελματία ποδοσφαιριστή και επαγγελματική ομάδα επιθυμείτε.

Μεγάλες αλλαγές ή βελτιώσεις δεν υπάρχουν στο Football Manager 2014. Στην αρχή απαιτείται αρκετή ενασχόληση για να συνηθίσετε το ανανεωμένο περιβάλλον χρήστη. Από εκεί και πέρα, η Match Engine, η μηχανή προβολής αγώνα παραμένει η ίδια με αυτή που εισήλθε στη σειρά στο FM 2009 και μετέφερε τον τρόπο προβολής ενός αγώνα από τις… κουκίδες στο 3D. Σε σχέση με την προηγούμενη έκδοση παρατηρήσαμε ελάχιστες βελτιώσεις, κυρίως στα animations των παικτών. Τα περιστασιακά προβλήματα με τις άμυνες – παιδικές χαρές παρατηρήθηκαν ξανά φέτος.

Προσθήκες έχουμε στην επικοινωνία με παίκτες και διοίκηση, με ακόμη περισσότερες διαθέσιμες επιλογές απαντήσεων και βελτιωμένους διαλόγους, στην τακτική όσων αφορά συγκεκριμένους τομείς αφού αποτελούν παρελθόν τα sliders με τις κουκίδες και την θέση τους έχουν πάρει απλούστερες οδηγίες , στις μεταγραφές και τις διαπραγματεύσεις αφού πλέον αν επιθυμούμε να αγοράσουμε κάποιον παίκτη οι απαντήσεις ομάδας και μάνατζερ είναι άμεσες, όπως στην πραγματικότητα και δεν χρειάζεται να περιμένουμε μέρες ή εβδομάδες. Μιας και μιλάμε για μεταγραφές, αιώνιο παράπονο όσων παίζουν FM είναι το χαμηλό κόστος πώλησης παικτών και η εύρεση ρευστού. Αν δεν καταφύγετε στην γνωστή λύση των τελευταίων ετών, της αγοράς δηλαδή ταλαντούχων πιτσιρικάδων σε χαμηλή τιμή και πώλησης τους αργότερα ακριβότερα, τότε θα έχετε πρόβλημα. Αν θέλετε να διώξετε κάποιον παίκτη οι προσφορές που θα φτάνουν στα γραφεία σας σπάνια θα ξεπερνάμε σε ικανοποιητικό βαθμό την αντικειμενική αξία του ενώ όσο λιγότερο αυτός αγωνίζεται τόσο θα πέφτει και η τιμή του και το ενδιαφέρον των υποψήφιων αγοραστών. Μία ενδιαφέρουσα προσθήκη είναι η μορφή των νέων σε στυλ ιστοσελίδας. Για bugs δεν θα μιλήσουμε αφού φαίνεται πως οι δημιουργοί του παιχνιδιού τα τελευταία χρόνια εξοπλίστηκαν με πολλά λίτρα ‘’ζιζανιοκτώνων’’ και εξασφαλίζουν στον παίκτη μία ανέμελη από bugs εμπειρία.

Στο ελληνικό πρωτάθλημα έχουμε εξ αρχής τις ομάδες και τα πρωταθλήματα των Super League και Football League. Όσοι ενδιαφέρονται για την ΑΕΚ, μπορούν να περιμένουν μία σεζόν αφού πάντα προβιβάζεται μετά την πρώτη χρονιά από την Football League 2. Αν είστε ανυπόμονοι μπορείτε πάντα να κατεβάσετε το patch Γ’ Εθνικής από το fmgreece.gr όπως και άλλα patches που δημιουργούνται κατά καιρούς για μεταγραφές, βελτιωμένα στατιστικά παικτών και άλλα.

Το Steam Workshop

Στο FM έχουμε το σύνηθες φαινόμενο, δυστυχώς, να μην υπάρχουν επιπλέον skins για το περιβάλλον χρήστη, σήματα συλλόγων, διοργανώσεων, οι κανονικές εμφανίσεις των παικτών και φωτογραφίες τους. Βέβαια, αυτό το πρόβλημα λύνεται πλέον εύκολα με τα δεκάδες data packs που κυκλοφορούν στο διαδίκτυο. Από φέτος, μέσω του Steam Workshop θα μπορείτε να κατεβάζετε ακόμα ευκολότερα τα επιθυμητά αρχεία μέσα από την βάση που εγκαθίσταται από την ίδια την κοινότητα του παιχνιδιού. Επίσης, έχετε την δυνατότητα να αποθηκεύετε στο cloud τα Save σας κι έτσι θα μπορείτε να συνεχίζετε το παιχνίδι σας σε όποιον υπολογιστή κι αν παίξετε.

Συμπέρασμα

Για ακόμη μία χρονιά ετοιμαστείτε να βυθιστείτε στον ψηφιακό προπονητικό κόσμο του Football Manager. Όλα τα καλά στοιχεία του παιχνιδιού και η τεράστια βάση παικτών και ομάδων παραμένουν και υπόσχονται να σας βάλουν σε μπελάδες με την σύντροφό σας, την οικογένειά σας και την δουλειά σας λόγω… αμέλειας. Μπορεί οι προσθήκες και βελτιώσεις να είναι ελάχιστες, όμως κάθε χρόνο η Sports Interactive πραγματοποιεί αυτά τα μικρά και σταθερά βήματα προς το καλύτερο. Σίγουρα θα τα θέλαμε λίγο πιο γοργά, κυρίως για τα της 3D Match Engine, αλλά τι να κάνουμε;

Έχουμε εννοείται την προσθήκη για πρώτη φορά της ελληνικής γλώσσας, η οποία μάλιστα σαν πρώτη προσπάθεια, αγγίζει το ‘’Άριστα’’. Σε μία τιμή που δεν ξεπερνάει τα 35€ η Sports Interactive και εμείς σας βεβαιώνουμε πως αν αποφασίσετε να επενδύσετε στο Football Manager 2014 για το μόνο πράγμα που ίσως θα μετανιώσετε θα είναι που ξεκινήσατε το Save σας και έχετε αφήσει τα υπόλοιπα παιχνίδια σας να πιάνουν σκόνη.

{youtube}qwblqEb0Ss0{/youtube}

Κώστας Νικολούζος

Θετικά:Ένα Football Manager καλύτερο από ποτέΜικρές βελτιώσεις προς την σωστή κατεύθυνσηΗ χρήση του Steam WorkshopΠεριέχει την ελληνική γλώσσαΑρνητικά:Αν κολλήσετε, τηλεφωνήστε σε κέντρο αποτοξίνωσης...Θα θέλαμε μεγαλύτερη βελτίωση στην Match Engine

{tab Πληροφορίες:}

Εταιρία ανάπτυξης: SEGA
Studio ανάπτυξης: Sports Interactive
Διάθεση: Zegetron
Είδος: Sports Business simulation
Κυκλοφορία: 30/10/2013
Κυκλοφορεί για: PC (Windows, Linux), Mac

Official Site
Συζήτηση στο Forum

{/tabs}

Keywords
football manager, football manager, football league 2, super league, football league, sports, pes, classic, team, engine, λύση, προσφορες, στυλ, super, league, ΑΕΚ, patch, steam, skins, data, workshop, cloud, business, windows, linux, αξια, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελη κυκλοφοριας 2013, τελη κυκλοφοριας 2014, ξανα, super league, βημα, δουλεια, καριερα, παιχνιδια, σηματα, το βημα, φωτογραφιες, αγορα, απυθμενο, εβδομαδες, βρειτε, γεγονος, γλωσσα, γραφεια, δυνατοτητα, δυστυχως, διοικηση, διαδικτυο, εγινε, ευκολα, υπαρχει, επικοινωνια, ετων, ιδια, εικοσι, υπομονη, θεωρια, εκδοσεις, λεπτομερειες, λύση, λογο, μορφη, μπορειτε, ομαδα, παντα, οδος, οθονη, οικογενεια, περιβαλλον, προβληματα, πωλησεις, ρυθμισεις, σαλονια, σεζον, σιγουρα, σειρα, στυλ, τιμη, φορα, ψηφιακο, ωρες, super, βηματα, business, classic, cloud, data, engine, ελληνικα, εμφανισεις, football league, football league 2, χωρα, κειμενα, league, μια φορα, μπροστα, workshop, sports, ομαδες, patch, pes, παιχνιδι, πληροφοριες, skins, steam, team
Τυχαία Θέματα