Review: Soul Sacrifice

Είναι το παιχνίδι που θα σώσει το PS Vita αυτή την περίοδο;

Πληροφορείες:

Εταιρία ανάπτυξης: Sony

Studio ανάπτυξης: SCE Japan Studio

Διάθεση: Sony Hellas

Είδος: Action RPG

Κυκλοφορία: 1/5/2013

Το είδαμε σε: PS Vita

Κυκλοφορεί επίσης: -

Official SiteΣυζήτηση στο Forum

Όσοι γνωρίζουν τα βασικά από marketing θα ξέρουν ότι για να πετύχει ένα προϊόν θα πρέπει να διαφοροποιηθεί,

να αποκτήσει χαρακτήρα, προσωπικότητα και να προσφέρει κάτι το μοναδικό στον καταναλωτή το οποίο θα συνδέσει το όνομα του με αυτό το προϊόν. Στην περίπτωση του PS Vita, κατά την ταπεινή μας άποψη, υπήρχε - και συνεχίζει να υφίσταται - ο φόβος του ακριβώς αντίθετου. Δηλαδή, μίας φορητής κονσόλας που λειτουργεί ως υποκατάστατο του PlayStation 3 και όχι ως κάτι ξεχωριστό και ιδιαίτερο. Δυστυχώς η Sony αντί να επικεντρωθεί πάνω στην νέα φορητή της κονσόλα και να δημιουργήσει νέους αποκλειστικούς τίτλους μας προσφέρει συνεχώς Ports από το PS3 με πιο πρόσφατα παραδείγματα τις ανακοινώσεις για κυκλοφορία των HD συλλογών από το Sly Cooper και το Jack And Daxter. Ευτυχώς, υπάρχουν και ελάχιστες εξαιρέσεις, όπως το Soul Sacrifice που θα σας παρουσιάσουμε σήμερα το οποίο έρχεται σαν Μεσσίας με σκοπό να ανεβάσει τις πολύ χαμηλές πωλήσεις του συστήματος και να δώσει μία πολύ ιδιαίτερη και ξεχωριστή νότα στην βιβλιοθήκη του PS Vita.

Ποιος είμαι; Που βρίσκομαι; - Ιστορία

Η ιστορία του παιχνιδιού θέλει τον ήρωά μας να είναι αιχμάλωτος ενός πολύ ισχυρού και διαβολικού μάγου. Σε ένα από τα υπόλοιπα κελιά υπάρχει ένας ακόμα φυλακισμένος ο οποίος μας εξηγεί ότι σκοπεύει να αποδράσει εκμεταλλευόμενος τις δυνάμεις ενός μαγικού βιβλίου. Τελικά τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα υπολόγιζε ο "φίλος" μας και ο διαβολικός μάγος, Magusar, τον σκοτώνει αρκετά βίαια. Έπειτα από λίγο, το βιβλίο περνάει στα χέρια του χαρακτήρα μας και αρχίζει να το διαβάζει, προσπαθώντας να πετύχει εκεί που απέτυχε ο άλλος φυλακισμένος. Το βιβλίο αυτό δεν είναι ένα συνηθισμένο βιβλίο, αλλά έχει μάτια και ένα πολύ ανατριχιαστικό στόμα από το οποίο μας δίνει πληροφορίες και εντολές σχετικά με τις επόμενες κινήσεις μας. Το βιβλίο αυτό ονομάζεται Librom και μοιάζει με το Necronomicon από τις ταινίες Evil Dead και μέσα στις σελίδες του κατέχει όλα τα μυστικά τα οποία θα μας βοηθήσουν να καταστρέψουμε τον Magusar. Μέσα από τις σελίδες του, διαβάζουμε για τους χαρακτήρες και την ιστορία του παιχνιδιού, μαθαίνουμε λεπτομέρειες γύρω από την μυθολογία του τίτλου και αποκτούμε πρόσβαση σε playable αποστολές, οι οποίες είναι στην ουσία οι μάχες που έδωσαν άλλοι χαρακτήρες για τους οποίους διαβάζει ο φυλακισμένος ήρωάς μας. Όπως καταλάβατε το Liborm είναι το βασικό interface του τίτλου όπου ότι ενέργεια κάνουμε έχει άμεση σχέση με τις σελίδες τους. Ας δούμε τώρα πως συνδέεται με το gameplay του τίτλου.

Ένα βιβλίο που σε ταξιδεύει - Gameplay

Όπως προαναφέρθηκε, το Librom είναι το βασικό interface του τίτλου. Οτιδήποτε κίνηση μας γίνεται διαβάζοντας τις σελίδες του. Μέσα σε αυτές μπορούμε να βρούμε πάρα πολλά quests τα οποία δυστυχώς μοιάζουν, σχεδόν όλα, μεταξύ τους όσον αφορά τον τελικό στόχο. Tα πρώτα Quests είναι αρκετά απλά και αποσκοπούν στο να μας γνωρίσουν σταδιακά τους gameplay μηχανισμούς, αλλά, όπως είναι λογικό, οι επόμενες δυσκολεύουν αισθητά. Κάθε αποστολή έχει έναν αριθμό από αστέρια τα οποία δηλώνουν τον βαθμό δυσκολίας της εκάστοτε αποστολής. Στο τέλος της κάθε αποστολής, είτε πρόκειται για απλό κυνήγι και εξολόθρευση των τεράτων είτε για κάποιο, πολύ απαιτητικό, Boss fight επιβραβευόμαστε με διάφορα μαγικά αντικείμενα τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε ως όπλα ή επιθέσεις. Δυστυχώς οι αποστολές λαμβάνουν χώρα σε περιορισμένης έκτασης περιοχές, που απλώς περιλαμβάνουν τέρατα και το μόνο πράγμα που μπορούμε να κάνουμε είναι να τα εξολοθρεύσουμε οπότε το στοιχείο της εξερεύνησης δεν υπάρχει στον τίτλο. Τα μοναδικά στοιχεία που πρέπει να ψάξει κάποιος μέσα στην πίστα είναι διάφορα μαγικά αντικείμενα τα οποία είτε αναπληρώνουν τις επιθέσεις μας (βλέπε παρακάτω) είναι είναι κάποιο όπλο ή πανοπλία τα οποία μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για περιορισμένο χρονικό διάστημα. Ας περάσουμε τώρα στο οπλοστάσιο μας.

Στην κατοχή μας έχουμε πάρα πολλά μαγικά αντικείμενα (πάνω από 300) τα οποία μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε με το μαγικό μας χέρι και να εμφανίσουμε σπαθιά, τσεκούρια ή να επιτεθούμε με μαγικές επιθέσεις όπως φωτιά, πάγο ή ηλεκτρισμό. Τα αντικείμενα μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε ορισμένες φορές και αν δεν προσέξουμε μπορεί να εξαντληθεί η δύναμη τους μέσα στην μάχη, αλλά ευτυχώς για εμάς υπάρχους διάσπαρτα μέσα σε κάθε πίστα ορισμένα σημεία που μπορούμε να αναπληρώσουμε την δράση τους και να συνεχίσουμε να τα χρησιμοποιούμαι. Ο τίτλος μας επιτρέπει να ορίσουμε τρεις επιθέσεις στα πλήκτρα τρίγωνο, τετράγωνο και κύκλο ενώ μπορούμε να έχουμε και ένα αναπληρωματικό σετ το οποίο μπορούμε να επιλέξουμε οποιαδήποτε στιγμή πιέζοντας το πλήκτρο R. Τέλος στην διάθεση μας έχουμε και μια πανίσχυρη Special επίθεση η οποία μπορεί να χρησιμοποιηθεί μόνο μια φορά σε κάθε μάχη και μόνο όταν έχουμε δεχτεί πολύ ζημιά. Για να μπορέσουμε να την φορτίσουμε πάλι θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε ένα είδους μαγικών σταγόνων που ρέουν από το μάτι του και ονομάζονται Lacrima.

Ας περάσουμε τώρα στο βασικό στοιχείο του τίτλου, τις ψυχές. Κάθε πλάσμα στον κόσμο του Soul Sacrifice έχει ψυχή, την οποία μετά την εξουδετέρωση του στην μάχη μπορούμε είτε να σώσουμε είτε να την θυσιάσουμε. Το κέρδος για εμάς είναι η ενδυνάμωση του χαρακτήρα μας, αφού για κάθε ψυχή που σώζουμε παίρνουμε XP Points οι οποίοι μας δίνουν HP και Defence ενώ αν θυσιάσουμε μια ψυχή ανεβάζουμε την μαγεία μας και την δύναμη μας. Ουσιαστικά το παραπάνω σύστημα είναι το Leveling system του τίτλου το οποίο μας δίνει την δυνατότητα να διαμορφώσουμε τον χαρακτήρα μας όπως εμείς θέλουμε. Επίσης το σύστημα Save/Sacrifice έχει και μια άλλη λειτουργία η οποία βασίζεται στους συντρόφους που έχουμε στην ομάδα μας και θα την αναλύσουμε στις επόμενες σειρές.

Στις αποστολές δεν είμαστε μόνοι μας, αλλά έχουμε κάποιον ή κάποιους συντρόφους. Αυτούς είτε τους επιλέγουμε, είτε έχουμε έναν συγκεκριμένο μαζί μας αναλόγως την αποστολή. Aν «πέσουν» στη μάχη, μπορούμε είτε να τους σώσουμε πληρώνοντας ένα τίμημα σε health, είτε να τους θυσιάσουμε, ενεργοποιώντας έτσι ένα πολύ ισχυρό spell. Βέβαια μπορεί να συμβεί και το αντίθετο, δηλαδή να σας σώσουν ή να σας θυσιάσουν και αυτοί. Η απόφαση που θα πάρουν δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εσάς, αφού ναι μεν σας δίνεται η επιλογή να ζητήσετε είτε για βοήθεια είτε να σας θυσιάσουν αλλά αν ο σύντροφός σας είναι αιμοψιδης τότε θα σας θυσιάσει χωρίς δεύτερη σκέψη. Σε περίπτωση που πράξει κάτι τέτοιο ενεργοποιείται το πολύ ισχυρό spell και εσείς γίνεστε ένα φάντασμα το οποίο μπορεί μόνο να περιφέρεται μέσα στην πίστα και να υποστηρίζει του συντρόφους σας με την ενδυνάμωση τους ή να ρίξει την άμυνα του εκάστοτε εχθρού. Για να κάνετε κάτι από τα δύο θα πρέπει απλά να αγγίξετε στην οθόνη αφής σας τον σύντροφο σας ή τον εχθρό και όλα τα άλλα θα γίνουν αυτόματα.

Τέλος, αυτό που αξίζει να αναφερθεί είναι ότι δυστυχώς υπάρχουν πάρα πολύ λίγα είδη εχθρών τα οποία απλά αλλάζουν τύπο. Έτσι μπορεί να συναντήσετε goblin απλά, του πάγου ή το ηλεκτρισμού. Ευτυχώς ο τίτλος μας ξεπληρώνει το προηγούμενο παράπτωμα του με τα πολύ απαιτητικά boss fight τα οποία ο βαθμός δυσκολίας τους θυμίζουν δύο άλλους τίτλους που έχουν την λέξη Souls στο όνομά τους.

The more the merrier! - Multiplayer

Το παιχνίδι υποστηρίζει και multiplayer. Υπάρχει δυνατότητα για ad hoc διαδικασία, αλλά και για gameplay με σύνδεση στο internet. Το gameplay δεν αλλάζει καθόλου απλά αποκτά πιο πολύ ενδιαφέρον και γίνεται πιο διασκεδαστικό. Στην θέση των συντρόφων σας που είχατε στις αποστολές του single player μπαίνουν άλλοι παίχτες και αρχίζετε το κυνήγι των τεράτων. Έως τέσσερις παίκτες μπορούν να συνεργαστούν για να εξοντώσουν όλα τα τέρατα σε μία αποστολή και στο τέλος δίνεται ανταμοιβή σε offerings αναλόγως της επίδοσης του κάθε παίκτη. Μπορεί το single player να είναι πολύ καλό και να προσφέρει πάρα πολλές ώρες, επαναλαμβανόμενης, απαιτητικής "διασκέδασης" αλλά εκεί που πραγματικά λάμπει είναι στο multiplayer.

Ψυχή μου όμορφη! - Τεχνικός τομέας

Ο τεχνικός τομέας του τίτλου δεν έχει σοβαρά προβλήματα αλλά ούτε και εντυπωσιάζει. Υπάρχει λίγο aliasing και σε ορισμένα σημεία χαμηλής ανάλυσης textures αλλά σε γενικότερο πλαίσιο τα γραφικά του μπορούν να θεωρηθούν αξιοπρεπέστατα. Στα του ήχου τώρα, ο Yasunori Mitsuda κατάφερε να δώσει μία μαγική, τρομαχτική ατμόσφαιρα, που λίγες φορές έχουμε συναντήσει σε παιχνίδι. Ο τίτλος έχει επιλεχθεί ήδη για την κατηγορία "Anticipated Video Game Soundtracks" για το δεύτερο τρίμηνο του 2013 και είμαστε σίγουροι ότι θα αποσπάσει κάποιο βραβείο.

Είναι το παιχνίδι που θα σώσει το PS Vita αυτή την περίοδο; - Συμπέρασμα

Το PS Vita μπορεί πλέον να καυχιέται για το ότι έχει ως αποκλειστικότητα έναν μοναδικά όμορφο τίτλο. Η εμπειρία του Soul Sacrifice ήταν όντως μοναδική. Μας χάρισε απίστευτες στιγμές είτε ήταν κάποιο απαιτητικό boss fight είτε η διασκέδαση από το εξαιρετικό multiplayer mode που διαθέτει. Ο τίτλος της Japan Studio, με τους βετεράνους που κρύβονται πίσω από την ανάπτυξη, αποτελεί ένα μαγικό ταξίδι που οι περισσότεροι θα απολαύσουν στο έπακρο. Θεωρούμε πως αν είστε κάτοχος PS Vita, το Soul Sacrifice πρέπει να είναι η επόμενή σας αγορά ή αν είχατε στο μάτι την φορητή κονσόλα από την Sony αλλά αν διστάζετε να την αγοράσετε λόγω έλλειψης τίτλων τώρα πια δεν έχετε αυτή την δικαιολογία...

{youtube}TOzon6HJhQc{/youtube}

Άκης ΜαύροςΘετικά:Πάνω από 300 μαγικά αντικείμεναΗ ιστορία και ο τρόπος αφήγησης της είναι εξαιρετικός25+ ώρες για την ολοκλήρωση του Single playerΠρωτότυπο leveling systemΤο Save/Sacrifice σύστημα του Υπέροχο multiplayer modeΌμορφος τεχνικός τομέαςΦανταστικά αλλά και απαιτητικά Boss Fights Ομαλά δομημένο gameplayΠλησιάζει το SequelΑρνητικά:Λίγα ήδη εχθρώνΣε κάποιους μπορεί να φανεί επαναλαμβανόμενο

Το παιχνίδι μας παραχωρήθηκε από την επίσημη αντιπροσωπία της Sony στην Ελλάδα, Sony Hellas για τις ανάγκες του Review.
Keywords
ps vita, vita, japan, sony, υφίσταται, playstation, νέα, ps3, sly, jack, boss, fight, δραση, σετ, defence, system, συγκεκριμένο, health, hoc, single, player, video, game, studio, ελλαδα, hellas, φωτια, τελη κυκλοφοριας 2013, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, ps vita, πλαισιο, ταινιες, boss, game, ps3, sony, vita, αγορα, εξαιρεσεις, αξιζει, αμυνα, απλα, αστερια, ατμοσφαιρα, βιβλιο, βοηθεια, γινεται, δευτερο, διαστημα, δυναμη, δυνατοτητα, δυστυχως, δωσει, υπαρχει, ενεργεια, ερχεται, ζημια, υφίσταται, κυνηγι, κινηση, λειτουργια, λεπτομερειες, μαγεια, ματια, ματι, μυθολογια, μυστικα, ομαδα, οθονη, οθονη αφης, ονομα, ουσιαστικα, ουσια, πιο πολυ, προβληματα, ψυχη, πωλησεις, σειρες, σελιδες, σετ, συγκεκριμένο, στομα, τετραγωνο, τιτλος, φοβος, φορα, χερι, ωρες, health, defence, ειδη, fight, jack, hoc, hellas, ηρωας, χωρα, ιδιαιτερο, japan, μια φορα, μοιαζει, παιχνιδι, player, πληροφοριες, studio, σκοτωνει, single, sly, system, ταξιδι, υπεροχο, χερια, ψυχες
Τυχαία Θέματα