Λεπτομέρειες για το Xbox One

Ο Μajor Nelson μας βοηθάει να καταλάβουμε


Πολλά ειπώθηκαν, ακόμα περισσότερα ακούστηκαν και γράφτηκαν και τα περισσότερα αναληθείς φόβοι για το πού οδεύει η βιομηχανία των video games με τα DRM συστήματα. Έπειτα απ' την παρουσίαση του Xbox One πριν μερικές εβδομάδες, ακολούθησε ένα Q&A ανάμεσα σε δημοσιογράφους και τους ανθρώπους

της Microsoft, που προσπάθησαν να δώσουν μερικές απαντήσεις σε θέματα που "καίνε" τους χρήστες και παραμένουν πολύπλοκα όσον αφορά την υλοποίησή τους, όπως και πρωτόγνωρα καθώς δεν υπήρχε η δυνατότητα ως τώρα για αυτά τα μέτρα. Προκειμένου να μετριάσουν το "κακό" που άρχισε να παίρνει ιδιαίτερα αρνητική διάσταση για τη νέα κονσόλα της Microsoft, δόθηκαν μέσω του Xbox Wire και του Major Nelson κάποιες ιδιαίτερα κατατοπιστικές απαντήσεις όσον αφορά τα εν λόγω θέματα. Συγκεκριμένα:

Ψηφιακά δικαιώματα:
- Τα παιχνίδια θα διατίθενται σε ψηφιακή και retail μορφή (αγορά απ' τα καταστήματα) την ίδια ημέρα.
- Θα έχετε πρόσβαση στη συλλογή παιχνιδιών σας από οποιαδήποτε άλλη Xbox One κονσόλα, χωρίς να χρειάζεται το δισκάκι του παιχνιδιού.
- Όλοι όσοι παίζουν στην κονσόλα σας, θα μπορούν να παίξουν τα παιχνίδια σας μέσα από αυτήν, άσχετα απ' το αν είναι ο δικός σας λογαριασμός logged in.
- Θα έχετε κάποια shared συλλογή, την οποία θα μπορούν να μοιραστούν εώς και 10 δικά σας άτομα σε οποιαδήποτε κονσόλα Xbox One oποιαδήποτε δεδομένη στιγμή.
- Θα μπορείτε να μεταπωλείτε τα παλιά σας παιχνίδια σε καταστήματα εγκεκριμένα εφόσον το επιτρέπει η κάθε εκδότρια εταιρία. Η Microsoft δεν χρεώνει επιπλέον γι' αυτήν τη διαδικασία ούτε τα καταστήματα, ούτε τις εκδότριες εταιρίες, ούτε και τους πελάτες για τη διαδικασία μεταφοράς δικαιωμάτων/μεταπώλησης.
- Θα μπορείτε να δώσετε τα δισκάκια σας σε φίλους σας. Όμως αυτό μπορεί να γίνει μόνο σε άτομα που είναι στη λίστα των φίλων σας τουλάχιστον 30 ημέρες και επίσης το κάθε παιχνίδι, μπορεί να δοθεί μόνο μία φορά.
- Η διαδικασία δανεισμού ή ενοικίασης παιχνιδιών (λόγω των παραπάνω) δε θα είναι διαθέσιμη τουλάχιστον στο ξεκίνημα της κονσόλας. Εξετάζονται όμως τρόποι για την επίτευξη αυτού.

Η σύνδεση στο δίκτυο:
- Η συσκευή θα είναι πάντα έτοιμη συνδεδεμένη στο δίκτυο μέσω της broadband συνδεσής σας σε κατάσταση χαμηλής κατανάλωσης. Αυτό σημαίνει ότι δε θα χρειαστεί να περιμένετε ξανά για κάποιο update.
- Mπορείτε να χρησιμοποιήσετε το Skype ακόμα και σε snap mode την ώρα που βλέπετε ταινίες ή παίζετε παιχνίδια ακόμα και για κλήσεις σε ομάδες.
- Τα ψηφιακά δικαιώματα για το κάθε παιχνίδι αποθηκεύονται εκτός απ' την κονσόλα σας και στο cloud. Γι' αυτό το λόγο μπορείτε να παίξετε τα παιχνίδια σας από οποιαδήποτε κονσόλα Xbox One.
- Οι smart συσκευές σας (κινητό, tablet, κλπ.) θα μπορούν να επικοινωνήσουν άμεσα με το Xbox One, χάρη στο Wi-Fi Direct που θα ενώνει τις συσκευές σας μέσω του cloud.
- Για βέλτιστη χρήση, προτείνεται ευρυζωνική σύνδεση 1.5 Mbps (υποστηρίζεται ότι η μέση ταχύτητα στον κόσμο μετρήθηκε απ' την Akamai να είναι 2.9 Mbps αυτή τη στιγμή).
- Ενώ δεν απαιτείται μόνιμη σύνδεση, το Xbox One χρειάζεται να τσεκάρει για system updates, app updates και game updates και επίσης βλέπει αν προσθέσατε νέα παιχνίδια στη συλλογή σας, πωλήσατε ή ανταλλάξατε με κάποιο φίλο σας. Επίσης τα παιχνίδια που χρησιμοποιούν το cloud θα απαιτούν σύνδεση.
- Θα μπορείτε να παίξετε χωρίς σύνδεση εως και 24 ώρες στη δική σας κονσόλα ή εώς και 1 ώρα σε άλλη κονσόλα (με την μοιραζόμενη συλλογή σας) και μετά θα χρειάζεται να μπείτε online αν θέλετε να συνεχίσετε, αλλιώς δε θα μπορείτε να παίξετε offline. Θα μπορείτε μόνο να δείτε Blu-ray και DVD.

Προστασία προσωπικών δεδομένων/ιδιωτικότητας:
- Εσείς ελέγχετε σε τι βαθμό μπορεί να σας δει και να σας ακούσει το Kinect. Μέσω του setup θα επιλέξετε τις ρυθμίσεις για τις λεπτομέρειες της χρήσης που θα κάνετε, όπως το αυτόματο log in ή τα notifications κλπ. Ενώ θα κάνετε μια συζήτηση στο σαλόνι σας, δε θα ηχογραφείστε, ούτε θα μαγνητοσκοπείστε.
- Eσείς ελέγχετε πότε είναι ανοιχτό το Kinect και πότε όχι. Όταν κλείσετε το Xbox One, το Kinect θα μπορεί να "ακούσει" μόνο μία εντολή: "Xbox on". Ακόμη και αυτή η επιλογή μπορεί να απενεργοποιηθεί.
- Τα προσωπικά σας δεδομένα ή τα δεδομένα που μοιράζεστε με τα παιχνίδια σας κλπ. δε θα "ανεβαίνουν" πουθενά. Για παράδειγμα, αν ένα παιχνίδι μπορεί να μετρήσει τους σφυγμούς σας ή σε ένα παιχνίδι πόκερ, μπορεί να μπλοφάρετε, η έκφρασή σας δε θα καταγραφεί και θα μεταφερθεί ως πληροφορία κάπου αλλού.
- Εκτός απ' το Kinect έχετε την επιλογή να χρησιμοποιήσετε και χειριστήριο, αλλά και άλλες συσκευές για τον έλεγχο της κονσόλας.

Με αυτά τα ολίγα, η Microsoft μας άφησε να ξανασκεφτούμε τις φοβίες και τις δυσαρεσκίες μας, έχοντας λύσει κάποιες βασικές απορίες. Αναμένουμε τη συνέντευξη τύπου στην Ε3 τη Δευτέρα για περισσότερες πληροφορίες.

Keywords
Τυχαία Θέματα