Dreamfall Chapters: The Longest Journey

Όλα ξεκίνησαν πριν από 16 χρόνια, όταν κάναμε τα πρώτα βήματα μας προς το… «μεγαλύτερο ταξίδι» της νέας χιλιετίας. Το The Longest Journey κυκλοφόρησε το 2000 και μας θύμισε πως ήταν η εμπειρία ενός πραγματικά κορυφαίου adventure. 6 χρόνια μετά, είδαμε τη συνέχεια του, ονόματι Dreamfall, που αν και υστερούσε στο gameplay, συνέχισε επάξια τη μαγική ιστορία.

Δυστυχώς μας είχε αφήσει με ένα «cliffhanger» τέλος, μέχρι πριν από 2 χρόνια, όταν η Red

Thread Games ξεκίνησε την κυκλοφορία του Dreamfall Chapters. Πρόκειται για ένα project πλήρως χρηματοδοτημένο μέσω crowdfunding από το Kickstarter, του οποίου η κυκλοφορία έγινε σταδιακά, από το 2014 μέχρι το 2016, χωρισμένο σε 5 τμήματα, υπό τη λογική των episodic sequels. Τώρα, ως ολοκληρωμένο παιχνίδι πλέον, μπορούμε επιτέλους να σας το παρουσιάσουμε.

Υπόθεση

Βρισκόμαστε σε ένα σύμπαν στο οποίο η Γη είναι χωρισμένη σε δύο διαστάσεις, το Stark, όπου κυριαρχεί η τεχνολογία, και την Arcadia, όπου κυριαρχεί η μαγεία. Ως πρωταγωνιστές έχουμε από το Stark τη Zoe Castillo, μία κοπέλα που όταν ονειρεύεται μεταφέρεται στην πραγματικότητα σε άλλους κόσμους. Στην Arcadia είναι ο Kian Alvane, στρατιώτης ενός θεοκρατικού καθεστώτος, το οποίο πιστεύει ότι η μαγεία πρέπει να εξαλειφθεί. Αρχικά το ίδιο πιστεύει κι εκείνος, μέχρι που αλλάζει γνώμη, βλέποντας από κοντά τη βία και το ρατσισμό κατά των μη-ανθρώπινων φυλών.

Και στους δύο κόσμους όμως, υπάρχουν εκείνοι που γνωρίζουν την ανείπωτη δύναμη των ονείρων, και προσπαθούν να τα ελέγξουν ώστε να αλλάξουν κυριολεκτικά το σύμπαν, σύμφωνα με τις απόψεις τους. Αν και δεν το γνωρίζουν, η Zoe και ο Kian διαγράφουν δύο πορείες που θα συγκλίνουν προς τη σωτηρία του κόσμου, όχι μόνο σε φυσικό αλλά και πνευματικό επίπεδο. Προς αποφυγή spoilers διατηρήσαμε την περιγραφή σχετικά απλοϊκή, όμως το παιχνίδι καταπιάνεται με πολύ ενδιαφέροντα θέματα, όπως τον ρατσισμό, τη διαφθορά στην πολιτική, την κοινωνική απόγνωση κ.ά., ενώ κάθε επιλογή που κάνετε έχει εμφανείς επιπτώσεις στη συνέχεια.

Gameplay

Μπορείτε να παίξετε με πληκτρολόγιο & ποντίκι ή με gamepad. Σε κάθε περίπτωση ο χειρισμός είναι απλός και intuitive, ενώ το interface εμφανίζει τα διάφορα στοιχεία του μόνο όταν χρειάζεται, διατηρώντας την οθόνη «καθαρή» και την εμπειρία πιο immersive. Σε κάθε αντικείμενο ή πρόσωπο έχετε κάποιες βασικές επιλογές (use, pick up, look, talk, κτλ.) ενώ στο inventory μπορείτε επίσης να συνδυάζετε αντικείμενα μεταξύ τους, να τα δίνετε, να τα χρησιμοποιείτε σε άλλα αντικείμενα ή στον εαυτό σας. Ειδικά η Zoe όμως, σε κάποια σημεία του παιχνιδιού (που δεν θα αποκαλύψουμε εδώ) αποκτά και κάποιες εντυπωσιακές psychic ικανότητες, με τις οποίες μπορεί να μεταβάλλει τους νόμους της φυσικής γύρω της.

Οι γρίφοι μάλλον απαιτούν περισσότερη φαντασία παρά λογική, όμως σε κάθε περίπτωση κρίνονται βατοί. Γενικά θα λέγαμε ότι το παιχνίδι δεν έχει ξεφύγει επαρκώς από τη λογική του προηγούμενου Dreamfall, και έτσι μοιάζει σε μεγάλο βαθμό με interactive movie, αν και ευτυχώς αυτή τη φορά η ζυγαριά βαραίνει πολύ περισσότερο προς το interactivity. Α, μία τελευταία σημείωση: υπάρχει και μία τρίτη πρωταγωνίστρια, σε έναν τρίτο κόσμο, όμως καλύτερα να μη σας χαλάσουμε το σκηνικό. Όχι, δεν είναι η April Ryan, αν και κάνει μία guest εμφάνιση.

Γραφικά & ήχος

Για το budget που είχαν η άνθρωποι της Red Thread Games, το αποτέλεσμα είναι αξιέπαινο. Ούτε ο αριθμός των πολυγώνων είναι μεγάλος, ούτε τα textures ιδιαίτερα λεπτομερή, όμως τόσο οι χαρακτήρες όσο και τα περιβάλλοντα, καταφέρνουν να κερδίσουν την προσοχή του παίκτη, με άρτια τεχνική υλοποίηση και μπόλικη φαντασία στο σχεδιασμό. Μάλιστα τα γραφικά είναι εμπλουτισμένα με glare effects και motion blur, κάνοντας τα ταξίδια σας ακόμα πιο εξωτικά, τόσο στην επιβλητική Europolis του Stark, όσο και στη μεσαιωνική Marcuria της Arcadia.

Οι διάλογοι είναι άκρως απολαυστικοί, ειδικά στις σκηνές με χιούμορ, γεγονός που τονίζεται ακόμα περισσότερο λαμβάνοντας υπ’όψη ότι δεν υπάρχουν μεγάλα ονόματα στο cast, αλλά οι ηθοποιοί έχουν δώσει πραγματικό ρεσιτάλ καλής ερμηνείας. Όσο για το soundtrack, αποτελείται από 13 κομμάτια και είναι διαθέσιμο με 9€ στις γνωστές υπηρεσίες ψηφιακής μουσικής. Το Dreamfall: Chapters διατίθεται με 30€ ως απλή έκδοση, ή με 35€ ως special edition, με artbook, wallpapers, χάρτη της Europolis, making of, avatars για το Steam, αλλά και το προαναφερθέν soundtrack.

Ανάπτυξη: Red Thread Games Έκδοση: Red Thread Games Διάθεση: Online

The post Dreamfall Chapters: The Longest Journey appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα