F1 2017 Review

Η Codemasters σίγουρα έχει δημιουργήσει ένα πολύ καλό όνομα και μία θετική παράδοση στον κόσμο των racing games. Αν και έχει συνδεθεί κυρίως με το DiRT franchise, ωστόσο και το line-up των F1 τίτλων της δεν τα έχουν πάει κι’ άσχημα, καθώς αν μη τι άλλο τα Formula 1 games της

γνωστής εταιρείας έχουν ήδη κερδίσει την προσοχή των περισσοτέρων fans του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Μετά το περσινό F1 2016, το οποίο παρά τις ελλείψεις του, σε γενικές γραμμές άφησε θετικές εντυπώσεις, στην γραμμή της εκκίνησης έχουμε πλέον το F1 2017, το οποίο όπως αντιλαμβάνεστε σε ένα αρκετά μεγάλο βαθμό, αποτελεί μία πιο polished και updated version του προκατόχου του. Για να δούμε όμως κατά πόσο μπορεί να ανέβει στο… βάθρο, κατακτώντας τις καρδιές των racing addicts.

Maximum realism

Ας ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα από την αρχή, το F1 2017 πρόκειται για ένα «βαρύ» simulation racing game. Αυτό με πιο απλά λόγια σημαίνει ότι σε περίπτωση που αναζητάτε ένα παιχνίδι με arcade φιλοσοφία, πολύ απλά δεν πρόκειται να το βρείτε εδώ. Όπως θα διαπιστώσετε, τα πάντα είναι μελετημένα στην εντέλεια και με κάθε λεπτομέρεια. Για παράδειγμα, όταν τρέχετε σε έναν αγώνα ακόμη και το παραμικρό οδηγικό λάθος μετράει, ενώ εάν είστε απρόσεκτοι και χρησιμοποιήσετε «αθέμιτες» μεθόδους την ώρα του αγώνα που παραβιάζουν τους κανόνες της FIA (όπως αντικανονικά προσπεράσματα ή σκόπιμες επαφές με άλλους οδηγούς), τότε πολύ απλά θα σας «φιλοδωρήσουν» με penalties και είτε θα πρέπει να περάσετε κάποια δευτερόλεπτα στα pits (κάτι… καταστροφικό για την πορεία σας στον αγώνα) ή ακόμη και να γνωρίσετε τον αποκλεισμό από τον αγώνα με ντισκαλιφιέ. Ακόμη και η παραμικρή επαφή μπορεί να αποβεί μοιραία για την φόρμουλα σας, με το damage να μην έχει μόνο «οπτική» αξία, καθώς σε πολλές περιπτώσεις θα δείτε την «τραυματισμένη» φόρμουλα σας να μην καταφέρνει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του αγώνα.

Φυσικά, o εκπληκτικός ρεαλισμός δεν αποτυπώνεται μόνο την ώρα που πατάτε το γκάζι, αλλά και πριν από την έναρξη του αγώνα, όπου το παιχνίδι σας δίνει τη δυνατότητα να πραγματοποιήσετε μία σειρά από ρυθμίσεις στο μονοθέσιο σας (από το είδος των λάστιχων μέχρι την… αεροτομή) και έτσι να το προσαρμόσετε καλύτερα, τόσο πάνω στις δικές σας ικανότητες, όσο και πάνω στις συνθήκες που επικρατούν στο εκάστοτε circuit. Σε γενικές γραμμές, το F1 2017 θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως ένα hardcore racing simulation (με όλη τη σημασία της λέξεως), το οποίο δίνει έμφαση στον maximum ρεαλισμό.

Αδιαμφισβήτητα, οι fans του είδους θα λατρέψουν αυτή την ξεχωριστή προσέγγιση που διέπει το παιχνίδι, αλλά θα υπάρξουν και οι υπόλοιποι που ίσως λιγάκι να ζοριστούν, καθώς δεν σας κρύβουμε ότι πρόκειται για έναν αρκετά δύσκολο και απαιτητικό τίτλο, που απαιτεί μπόλικο effort για να μπορέσει κάποιος να το… «τιθασεύσει». Για αυτό και οι υποψήφιοι πιλότοι θα πρέπει να είναι εξοπλισμένοι με… υπομονή, καθώς στο παιχνίδι θα υπάρξουν πολλές φορές αυτές οι «καταραμένες» στιγμές που ενώ προηγείσαι και βρίσκεσαι μία ανάσα από το να γευθείς την σαμπάνια της νίκης, μία λάθος εκτίμηση είναι ικανή να σου χαλάσει την πορεία σου και παράλληλα να… κλονίσει το νευρικό σου σύστημα. Το μόνο σίγουρο λοιπόν είναι ότι το F1 sim της Codemasters σε καμία περίπτωση δεν «συγχωρεί»… χωρίς ωστόσο αυτό να σημαίνει ότι το παιχνίδι δεν μπορεί να μετατραπεί σε μία fun και άκρως διασκεδαστική διαδικασία (φτάνει βέβαια να ανακαλύψετε τα «κουμπιά» του, πράγμα που προϋποθέτει άπειρο λιώσιμο).

H αλήθεια είναι όμως ότι παρά την υπερβολική δυσκολία σε ορισμένα σημεία, το F1 2017 κρύβει μία γοητεία μέσα του, καθώς σε φέρνει όσο πιο κοντά γίνεται στην πραγματικότητα. Σε αυτό συμβάλλουν και το πλήθος των διαφορετικών gameplay modes που είναι βέβαιο ότι θα καλύψουν ακόμη και τους πιο απαιτητικούς. Κορωνίδα φυσικά των διαθέσιμων modes δεν θα μπορούσε παρά να είναι το career, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για ένα δεκαετές ταξίδι στον δύσκολο και απαιτητικό κόσμο του διασημότερου πρωταθλήματος μηχανοκίνητου αθλητισμού που υπάρχει στον κόσμο. Λίγο πριν μπείτε στο μονοθέσιο σας (και αφού αρχικά έχετε δημιουργήσει τον οδηγό σας, μέσω μίας σειράς απλοϊκών customization options) καλείστε να επιλέξετε την ομάδα που θα εκπροσωπείτε. Όπως θα διαπιστώσετε κάθε ομάδα έχει το δικό της objective, για αυτό και είναι εξαιρετικά σημαντικό να επιλέξετε την ομάδα εκείνη που συμβαδίζει περισσότερο με τα όνειρα και τις φιλοδοξίες σας, αλλά και με τις δυνατότητες σας. Εάν για παράδειγμα επιλέξετε την Ferrari, τότε οι απαιτήσεις ανεβαίνουν, καθώς οι υπεύθυνοι της ομάδας θα περιμένουν από εσάς να αναρριχηθείτε στην κορυφή, ενώ εάν επιλέξετε την Toro Rosso, τότε οι υπεύθυνοι της θα είναι ικανοποιημένοι με μία απλώς «αξιοπρεπή» παρουσία στη μέση του βαθμολογικού πίνακα. Αυτό και μόνο το γεγονός προσθέτει περισσότερο «βάθος» στο Career, το οποίο αποδεικνύεται μία αρκετά ενδιαφέρουσα εμπειρία που καλύπτει ένα ευρύ φάσμα επιλογών και παραμέτρων.

Η ιδιαιτερότητα του Career mode είναι ότι όλα λειτουργούν σαν μία «αλυσίδα», καθώς από το practice θα μάθετε την πίστα και από εκεί θα προετοιμαστείτε κατάλληλα για τους γύρους κατάταξης και για την τελική αναμέτρηση. Αυτό που δεν θα πρέπει να παραλείπετε είναι ότι κάθε οδηγικό λάθος κοστίζει, για αυτό και θα πρέπει να είστε έξτρα προσεκτικοί. Πέραν βέβαια του racing κομματιού, το Career mode περιλαμβάνει και τη δυνατότητα ρυθμίσεων στη φόρμουλα σας, αλλά και την ανακάλυψη νέων τεχνολογιών (μέσω του R& D τμήματος) που θα δώσουν ένα συγκριτικό πλεονέκτημα στην ομάδα σας. Αυτό που ουσιαστικά πετυχαίνει να μεταδώσει το Career mode στους gamers είναι ότι στο F1 2017 δεν έχετε να κάνετε απλώς με ένα παιχνίδι όπου μόνο τα σωστά ρεφλέξ και η αντίληψη μετράνε, αλλά και η στρατηγική σκέψη μαζί με τον προσεκτικό σχεδιασμό αποτελούν κι αυτά με τη σειρά τους στοιχεία που μπορούν να σας οδηγήσουν στην επιτυχία.

Για εκείνους βέβαια που δεν θέλουν να μπλέξουν με την πολυπλοκότητα του Career, περιλαμβάνονται και πιο «ξεκούραστα» modes όπως είναι το Time Trials, το οποίο ουσιαστικά πρόκειται για μία μάχη με το χρόνο, ενώ τα Grand Prix και Championship αν και απαιτούν κι αυτά με τη σειρά τους περισσότερο χρόνο και ενασχόληση μαζί τους, ωστόσο προσφέρουν μία πιο περιορισμένης κλίμακας εμπειρία παιχνιδιού σε σύγκριση με το Career (με το Championship να είναι μακράν η καλύτερη πρόταση). Φυσικά, από το F1 2017 δεν απουσιάζει το online multiplayer σκέλος. Κλείνοντας, δεν θα μπορούσαμε να μην εκθειάσουμε την απόφαση των developers να προσθέσουν στη συνταγή ορισμένες από τις πιο ιστορικές φόρμουλες των 80s, 90s και 00s, οι οποίες αν μη τι άλλο ενεργοποιούν τα retro αντανακλαστικά μας και μας ξυπνούν μνήμες από μία εποχή που η F1 ήταν τελείως διαφορετική.

Hit and… miss

Στον τεχνικό τομέα, το F1 2017 δεν τα πηγαίνει άσχημα, ιδίως σε ότι έχει να κάνει με τα visuals εντός του αγώνα, με την λεπτομέρεια του αμαξιού, αλλά και τα εκπληκτικά weather και lighting effects που ξεχειλίζουν από ρεαλισμό. Επιπλέον, οι developers έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στα physics, όπου υπάρχει μία αληθοφανής προσέγγιση ακόμη και στην παραμικρή κίνηση ή ακόμη και στο παραμικρό εμπόδιο. Παρόλα αυτά, εντοπίσαμε και κάποιες στιγμές όπου τα γραφικά είναι outdated και αφήνουν σε αρκετές περιπτώσεις μία άσχημη εντύπωση (ειδικότερα τα Grid girls και οι πανηγυρισμοί των πιλότων της F1), ενώ και η λεπτομέρεια στην πίστα (το τριγύρω περιβάλλον έχει ένα περίεργο blur effect) και η γενικότερη ατμόσφαιρα που επικρατεί θα μπορούσε κάλλιστα να είχε δουλευτεί περισσότερο.

Παρόλα αυτά, το frame rate είναι σε ικανοποιητικά επίπεδα, προσφέροντας μία ομολογουμένως smooth εμπειρία (χωρίς frame drops), ενώ η αίσθηση του χειρισμού της φόρμουλας είναι εξαιρετική. Βέβαια αξίζει να σημειώσουμε ότι οι αλλαγές στο τεχνικό κομμάτι δεν είναι τόσο έντονες σε σύγκριση με την περσινή version, αλλά σε αυτά τα ετήσια releases είναι κάτι που το περιμένουμε. Επιπλέον, αξίζει να αναφερθούμε και στην AI των αντιπάλων οδηγών που παρατηρήσαμε ότι στις περισσότερες αντιδράει με σωστό τρόπο στις ειδικές συνθήκες που διαμορφώνονται στον αγώνα. Τέλος, η ηχητική επένδυση στέκεται στο ύψος της, με καθαρά voice-offers και πολύ καλά sound effects.

Green light!

To F1 2017 είναι σίγουρα μία πολύ καλή προσθήκη στο F1 franchise της Codemasters. Αν και η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν ορισμένα ψεγάδια και σίγουρα υπάρχουν τομείς που θα μπορούσαν να είχαν δουλευτεί περισσότερο. Ωστόσο, αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι ο τίτλος της Codemasters προσφέρει μία άκρως απολαυστική και πλούσια εμπειρία παιχνιδιού που δύναται να σας χαρίσει άπειρες ώρες διασκέδασης, φτάνει μόνο να βρείτε τα… κουμπιά της και να έχετε μπόλικο διαθέσιμο χρόνο, καθώς για να φτάσετε στην κορυφή θέλει τρελή προσπάθεια. Αδιαμφισβήτητα, συστήνεται ανεπιφύλακτα στους φανατικούς φίλους των hardcore racing sims, ενώ οι υπόλοιποι gamers (που δεν το «έχουν» τόσο με τα racing sims) εάν βρουν τα απαραίτητα αποθέματα «υπομονής» που απαιτούνται, το F1 2017 θα τους αποζημιώσει και με το παραπάνω.

Ανάπτυξη: Codemasters Birmingham Έκδοση: Codemasters Διάθεση: Enarxis Dynamic Media

The post F1 2017 Review appeared first on gameslife!.

Keywords
Τυχαία Θέματα
  • Δημοφιλέστερες Ειδήσεις gameslife