FIFA 14

Εν αντιθέσει με το μπάσκετ που οι φίλοι του αθλήματος έχουν μία και μοναδική επιλογή εδώ και χρόνια σε ό,τι αφορά τα σχετικά videogames (λέγε με NBA 2K), στο ποδόσφαιρο τα πράγματα είναι διαφορετικά καθώς κάθε χρόνο κονταροχτυπιούνται το Pro Evolution Soccer της Konami και το FIFA

της EA Sports. Δύο διαφορετικά παιχνίδια με διαφορετικές προσεγγίσεις, διαφορετικά gameplay, διαφορετικό περιεχόμενο και που, εν τελει, προσφέρουν δύο διαφορετικές εμπειρίες. Ξέχνα ό,τι διάβασες για το Pro. Τώρα μπάλα παίζει το FIFA.

Σενάριο και τα ρέστα

Η μεγάλη δύναμη του FIFA ανέκαθεν ήταν τα licenses του (σιγά που θα μίλαγα για «σενάριο»). Στο παιχνίδι θα βρεις όλες τις γνωστές ομάδες του παγκόσμιου ποδοσφαιρικού στερεώματος με παίκτες, εμφανίσεις και λογότυπα από πρωταθλήματα που ούτε καν το κουπόνι του Στοιχήματος δεν έχει. Όσο για τη χώρα μας, αυτή εκπροσωπείται από Ολυμπιακό, Παναθηναϊκό, ΠΑΟΚ και ΑΕΚ –ορίστε, μέχρι και ομάδα Γ’ κατηγορίας έχει, τι άλλο θες; Σκοπός σου; Να τις οδηγήσεις στη νίκη!



Gameplay

Στο FIFA 14 πρέπει να σκέφτεσαι καθαρά ποδοσφαιρικά. Τουτέστιν, αυτό που θες να κάνεις γίνεται στην πραγματικότητα; Κι αν γίνεται, μπορεί να γίνει από τον παίκτη που χειρίζεσαι εν προκειμένω; Αν οι απαντήσεις στα ερωτήματα αυτά είναι θετικές, τότε προχώρα. Αν όχι, τότε σκέψου κάτι διαφορετικό. Γρήγορα. Αυτό που θα παρατηρήσεις παίζοντας, είναι πως η μπάλα είναι μία διαφορετική οντότητα. Δεν «κολλάει» στα πόδια των παικτών και αλληλεπιδρά με το καθετί στο γήπεδο όπως ακριβώς θα περίμενες. Το FIFA 14 παίρνει άριστα στη… Φυσική καθώς λειτουργεί με απόλυτο σεβασμό στους νόμους της. Θα δεις παίκτες να σωριάζονται στο έδαφος απολύτως φυσικά έπειτα από συγκρούσεις μεταξύ τους, τερματοφύλακες να ορμούν προς τους επιτιθέμενους, επιθετικούς να κάνουν τσαλιμάκια ξανά και ξανά και γενικώς… ένα ποδοσφαιρικό υπερθέαμα που όμοιό του δεν παίζει να ‘χεις ξαναζήσει. Οι παίκτες θέλουν προσοχή στις αλλαγές κατεύθυνσης, ειδικά όταν σπριντάρουν ενώ απαρατήρητοι περνούν οι διαιτητές που για άλλη μια χρονιά εφαρμόζουν σωστά το «πλεονέκτημα».

Και από εμφάνιση;

Η παρουσίαση του FIFA 14 είναι άκρως «τηλεοπτική». Η δε ατμόσφαιρα που δημιουργείται στα στάδια (πάνω από 60 πλήρως τρισδιάστατα μοντέλα) παραπέμπει σε ποδοσφαιρική πανδαισία ενώ είναι πιθανότατα η πρώτη φορά που το κοινό του FIFA… δεν είναι χάρτινο! Σε αγώνες του Ολυμπιακού, να φανταστείς, από τα μεγάφωνα του γηπέδου ακούγονταν ανακοινώσεις στα ελληνικά! Το animation των παικτών είναι στρωτό με τις κινήσεις τους να αποπνέουν φυσικότητα, την ώρα που εξαιρετική δουλειά έχει γίνει στα νέα μενού του παιχνιδιού. Το soundtrack είναι για άλλη μια χρονιά… διεθνές ενώ η περιγραφή των Μάρτιν Τάιλερ και Κλάιβ Τάιλντεσλι θα περάσει μάλλον απαρατήρητη από “σένα τον Έλληνα.

Keywords
Τυχαία Θέματα