Kingdom Hearts III Review

Όταν το 2002 αγόρασα το Kingdom Hearts, το πρώτο μου παιχνίδι για το PlayStation 2, δεν είχα φανταστεί ποτέ το τρελό “κόλλημα” που θα αποκτούσα μαζί του. Πραγματικά ήταν ένα παιχνίδι που με μάγεψε και κατάφερε να κερδίσει μια ιδιαίτερη θέση στην καρδιά μου. Η αλήθεια όμως είναι ότι δεν ήμουν η μόνη που είχε ενθουσιαστεί τόσο πολύ μαζί του. Το γεγονός ότι η σειρά μετρά πλέον 12 παιχνίδια και 3 συλλογές δείχνει ξεκάθαρα ότι πρόκειται για ένα franchise που

έχει καταφέρει να έχει το δικό του φανατικό κοινό. Εμείς σήμερα θα μιλήσουμε για τον πιο πρόσφατο τίτλο της σειράς, το νέο Kingdom Hearts III, το οποίο ανακοινώθηκε για πρώτη φορά στην Ε3 του 2013 και έπειτα από 6 ολόκληρα χρόνια το έχουμε επιτέλους στα χέρια μας!

STORY

Προτού μιλήσω για την ιστορία του παιχνιδιού θα ήθελα να αναφέρω δύο πράγματα. Πρώτον όσοι δεν έχετε ασχοληθεί γενικά με τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς θα σας συμβούλευα να ενημερωθείτε για όλα όσα έχουν προηγηθεί, έτσι ώστε να καταφέρετε να παρακολουθήσετε την πλοκή του KH3, καθώς το franchise προσφέρει ομολογουμένως μια απίστευτα plot-twist ιστορία. Δεύτερον αυτό που θέλω να αναφέρω είναι ότι το παιχνίδι αποτελεί άμεση συνέχεια του ending που συναντήσαμε στο Kingdom Hearts 3D: Dream Drop Distance πίσω στο 2012.

Ο αγαπημένος Sora μαζί με την βοήθεια των πιστών του συντρόφων Donald και Goofy ξεκινά ένα νέο ταξίδι με στόχο να αποκτήσει την χαμένη του “power of awakening” ικανότητα, η οποία του επιτρέπει να αποκαθιστά τις χαμένες καρδιές. Την ίδια ώρα ο Riku με την βοήθεια του King Mickey προσπαθούν να εντοπίσουν την Aqua στο “Realm of Darkness,” ενώ η Kairi παρέα με τον Lea / Axel προπονούνται με την βοήθεια του Μάγου Merlin με στόχο να γίνουν πραγματικοί Keyblade wielders. Ο Master Xehanort από την άλλη δεν παραμένει με σταυρωμένα τα χέρια καθώς προσπαθεί με κάθε τρόπο να ολοκληρώσει τα σκοτεινά σχέδια του με την βοήθεια φυσικά της πραγματικής Organization XIII. Το τέλος πλέον βρίσκεται πιο κοντά από ποτέ, μην ξεχνάτε όμως ότι κάθε τέλος είναι στην πραγματικότητα μια νέα αρχή!

GAMEPLAY

Ο χειρισμός του KH3 θυμίζει αισθητά τα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς με το hack-and-slash combat system να κάνει και πάλι την εμφάνισή του. Ο τίτλος ωστόσο έχει να προσφέρει αρκετά νέα χαρακτηριστικά, τα οποία καταφέρνουν να δώσουν μια νέα πνοή στην συνολική gaming εμπειρία. Ας τα δούμε όμως όλα αναλυτικά. Ως main playable χαρακτήρα του παιχνιδιού έχουμε τον Sora, ο οποίος μπορεί πλέον να έχει μαζί του μέχρι 4 ακόμα συμμάχους, γεγονός το οποίο κάνει συνολικά τα μέλη της ομάδας μας να ανέρχονται στα 5, σε αντίθεση με τους προηγούμενους τίτλους που ήταν 3. Επιπλέον, σε συγκεκριμένα σημεία της ιστορίας αναλαμβάνουμε να χειριστούμε τόσο τον Riku (την μεγάλη μου αγάπη) όσο και την Aqua.

Ο Sora εκτός από το βασικό σετ κινήσεων, ενώ πλέον μπορεί να κάνει και Free Running, να τρέχει δηλαδή πάνω σε τοίχους οι οποίοι έχουν ένα ελαφρύ glowing, προσφέροντας μας έτσι την δυνατότητα να ξεφεύγουμε από όλα όσα είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα και να ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέα 3D environments που κόβουν πραγματικά την ανάσα. Η αλήθεια είναι ότι οι δημιουργοί του KH3 έχουν καταφέρει να δώσουν στο παιχνίδι το open-world στοιχείο που του έλειπε κάνοντας το πολύ πιο μεγάλο, πολύ πιο εντυπωσιακό και ιδανικό φυσικά για εξερεύνηση. Το KH3 προσφέρει τους εξής κόσμους που μπορείτε να επισκεφθείτε: Olympus (Hercules), Toy Box (Toy Story), Monstropolis (Monsters Inc.), Kingdom of Corona (Tangled), Arendelle (Frozen), San Fransokyo (Big Hero 6), Caribbean (Pirates of the Caribbean), 100 Acre Wood (Winnie the Pooh), Twilight Town, Dark World, Land of Departure, Keyblade Graveyard, Final World και Scala ad Caelum. Επιπλέον, οι κόσμοι Mysterious Tower, Radiant Garden, Disney Castle και Destiny Islands επιστρέφουν μόνο μέσω των cutscenes.

Σε κάθε κόσμο που επισκεπτόμαστε μπορούμε να μιλάμε με διάφορους NPC χαρακτήρες, τα Textboxes έχουν αφαιρεθεί και έχουν αντικατασταθεί πλέον από voiced διαλόγους, μπορούμε να σπάμε διάφορα αντικείμενα πχ. κιβώτια, βαρέλια, αμφορείς κλπ, μέσα στα οποία βρίσκουμε χρήματα, χρήσιμα items κ.ά, να ανακαλύπτουμε μικρά και μεγάλα Treasure Chests και φυσικά να ερχόμαστε αντιμέτωποι με ποικίλους αντιπάλους. Μέχρι τώρα είχαμε συνηθίσει το κάθε παιχνίδι να έχει την δικιά του κατηγορία εχθρών, τώρα όμως ο Sora θα κληθεί να αναμετρηθεί με όλα τα είδη αντιπάλων – Heartless, Nobodies και Unversed – τα οποία παρουσιάζουν αρκετές νέες παραλλαγές. Η A.I των αντιπάλων έχει βελτιωθεί πλέον αισθητά, καθώς υπάρχουν εχθροί, οι οποίοι συνεργάζονται μεταξύ τους αναγκάζοντας τον Sora να χρησιμοποιεί νέες special τεχνικές για να τους εξολοθρεύσει, υπάρχουν επίσης αντίπαλοι που φοράνε πανοπλίες γεγονός που τους καθιστά ακόμα πιο ισχυρούς, ενώ φυσικά δεν θα μπορούσαν να λείψουν και τα Giant Bosses, τα οποία ο Sora μπορεί να αντιμετωπίσει έχοντας πλέον μεγαλύτερη ελευθερία κινήσεων και μεγαλύτερη δυνατότητα για πειραματισμούς.

Για την αντιμετώπιση των αντιπάλων ο Sora μπορεί να χρησιμοποιεί τα Keyblades που έχει στην κατοχή του. Το Kingdom Hearts III μας δίνει την δυνατότητα να εναλλάσσουμε μέχρι 3 Keyblades κατά τη διάρκεια των μαχών, πραγματοποιώντας έτσι ιδιαίτερα combos. Κάθε Keyblade έχει την ικανότητα να αλλάζει μορφή (Keyblade Formchange), δίνοντας μας έτσι πρόσβαση σε διαφορετικές επιθέσεις καθώς και σε μια καταστροφική finish move. Κάθε φορά που ο Sora πραγματοποιεί επιθέσεις στους αντιπάλους με κάποιο Keyblade εμφανίζεται ένας μετρητής πάνω από το Command Menu, ο οποίος μόλις γεμίσει πλήρως μας δίνει πρόσβαση στο Formchange Command. Κατά τη διάρκεια του Formchange τα combos που κάνουμε γίνονται πιο ισχυρά και επίσης αποκτάμε πρόσβαση σε μια νέα εντυπωσιακή finish move. Το Formchange σταματά είτε μετά την χρήση της τελειωτικής επίθεσης ή μετά από ένα μικρό χρονικό διάστημα (χωρίς finish move).

Οι επιθέσεις όμως που πραγματοποιεί ο Sora δεν τελειώνουν εδώ. Ο ήρωας μας για ακόμα μια φορά δύναται να εξαπολύσει επιθέσεις μαγείας π.χ Fire, Blizzard, Aero κ.ά, ενώ για πρώτη φορά αποκτάμε πρόσβαση στο νέο spell Water. Κάθε φορά που ο Sora χρησιμοποιεί πολλές φορές μια μαγική επίθεση, εμφανίζεται και πάλι ένας μετρητής πάνω από το Command Menu, ο οποίος μόλις γεμίσει πλήρως μας επιτρέπει να χρησιμοποιήσουμε την ίδια μαγεία αλλά σε πολύ μεγαλύτερη εμβέλεια (Grand Magic). Το Grand Magic σε αντίθεση με τα απλά spells δεν απαιτεί χρήση του MP Gauge. Επιπλέον οι μαγικές επιθέσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν και εκτός μαχών επηρεάζοντας το περιβάλλον. Για παράδειγμα, με χρήση του Water μπορούμε να σβήνουμε φωτιές, με χρήση του Blizzard μπορούμε να δημιουργούμε “φύλλα” πάγου στα οποία μπορούμε να γλιστρήσουμε επάνω κλπ.

Ένα ακόμα καινούργιο στοιχείο που προσφέρει το Kingdom Hearts III είναι το Shotlock. Χάρη στο Shotlock μπορούμε να κάνουμε Lock On σε πολλαπλούς αντιπάλους ή στον ίδιο αντίπαλο πολλές φορές, έτσι ώστε να απελευθερώσουμε πολλές επαναλαμβανόμενες επιθέσεις. Κάθε Keyblade έχει διαφορετικό Shotlock Command. Σε ορισμένες περιπτώσεις όπου καταφέρουμε να κάνουμε Lock On στον μέγιστο αριθμό στόχων μπορούμε να πραγματοποιούμε ακόμα πιο ισχυρές επιθέσεις. Η χρήση του Shotlock Command καταναλώνει τον μετρητή Focus. Ο συγκεκριμένος μετρητής μοιάζει με τον Drive Gauge που είχαμε συναντήσει στο Kingdom Hearts II και γεμίζει είτε στα Save Points, είτε συλλέγοντας Focus prizes, είτε χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα items. Επιπλέον, με χρήση του Shotlock μπορούμε να κάνουμε και Airstepping, χάρη στο οποίο μπορούμε να μεταφερθούμε γρήγορα και άμεσα στο τελευταίο targeting location. Ακόμα κατά τη διάρκεια των μαχών ο Sora μπορεί να πραγματοποιεί Team Attacks με την βοήθεια των υπόλοιπων μελών της ομάδας, ενώ μπορεί να κάνει και χρήση των Links (πρόκειται ουσιαστικά για τα Summons που είχαμε συναντήσει στα Kingdom Hearts και Kingdom Hearts II), τα οποία του επιτρέπουν να καλεί διάφορους χαρακτήρες για βοήθεια. Συγκεκριμένα στο KH3 μπορούμε να καλέσουμε την Ariel, τον Ralph, τον Simba, τον Stitch και το γλυκύτατο Meow Wow από τα Dream Eaters του Kingdom Hearts 3D.

Ένα ακόμα πολύ εντυπωσιακό είδος επίθεσης που προσφέρει το Kingdom Hearts III είναι τα Attractions. Τα Attractions είναι wild eye-catching attacks, οι οποίες είναι εμπνευσμένες από τα ψυχαγωγικά πάρκα της Disney (Mad Tea Party, Big Thunder Mountain Railroads, Buzz Lightyear Astro Blasters και Grizzly River Run), ενώ επίσης υπάρχει ένα πειρατικό καράβι και ένα Carousel. Με την ολοκλήρωση κάθε μάχης οι χαρακτήρες εξασφαλίζουν EXP που τους επιτρέπουν να αυξάνουν το επίπεδό τους, αποκτάνε καινούργιες ικανότητες, ενώ επίσης κερδίζουν διάφορα χρήσιμα αντικείμενα και χρήματα. Τα χρήματα που εξασφαλίζουμε από τις μάχες μπορούμε να τα καταναλώνουμε στα Moogle Shops για να αγοράζουμε διαφόρων ειδών healing potions, όπλα και armors. Επίσης, στα Moogle Shops μπορούμε να κάνουμε Synthesis νέων αντικειμένων εφόσον έχουμε στην κατοχή μας τα κατάλληλα υλικά, ενώ για πρώτη φορά μπορούμε να κάνουμε και αναβάθμιση των Keyblade μας πάλι έχοντας στην κατοχή μας τα απαραίτητα materials. Επιπλέον, ένα ακόμα νέο στοιχείο του Kingdom Hearts III είναι τα Kupo Coins που μπορούμε να προμηθευτούμε από τα Moogle Shops. Σε περίπτωση που το HP του Sora φτάσει στο μηδέν προτού προλάβουμε να αναπληρώσουμε την υγεία του τότε γίνεται αυτόματα χρήση του Kupo Coin που έχουμε στην κατοχή μας γλιτώνοντας μας έτσι από το Game Over.

Για την μετακίνησή μας από τον ένα κόσμο στον άλλο έχουμε και πάλι το γνωστό μας Gummi Ship, ένα διαστημόπλοιο το οποίο είχαμε συναντήσει στα προηγούμενα παιχνίδια της σειράς. Το Gummi Ship διαθέτει HP Gauge, Boost Gauge καθώς και το Gummi Radar το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να εντοπίζουμε treasures και Heartless. Το Gummi Ship μπορούμε να το αναβαθμίζουμε με διάφορα parts που μπορούμε να αγοράσουμε από το Gummi Shop, ενώ επίσης μέσα από το συγκεκριμένο shop μπορούμε να δημιουργούμε και τα δικά μας Custom Ships. Το ιδιαίτερο που προσφέρει το KH3 σε σχέση με την χρήση του Gummi Ship έχει να κάνει με τον ότι δεν υπάρχει πλέον ένα fixed travel route που πρέπει να ακολουθούμε κάθε φορά, όπως ίσχυε στους προηγούμενους τίτλους, αλλά έχουμε την δυνατότητα να εξερευνούμε πολύ περισσότερο το διάστημα χάρη στο open-world στοιχείο που υπάρχει. Επιπλέον οι διαστημικές μάχες έχουν αυξηθεί κατά πολύ σε σχέση με τα προηγούμενα παιχνίδια, καθώς οι αντίπαλοι κάνουν πλέον πολύ πιο αισθητή την παρουσία τους, ενώ πλέον υπάρχουν και διάφορα Mini-Bosses που καλούμαστε να εξολοθρεύσουμε προτού καταφέρουμε να προσγειωθούμε επιτυχώς σε κάποιον από τους διαθέσιμους κόσμους.

Τέλος το KH3 περιλαμβάνει αρκετά ενδιαφέροντα Mini-Games στα οποία μπορούμε να συμμετέχουμε. Υπάρχει ένα cooking-themed game όπου χρησιμοποιώντας τα κατάλληλα υλικά μπορούμε με την βοήθεια του Ratatouille να μαγειρέψουμε διάφορα γεύματα, τα οποία όταν τα καταναλώνουμε αυξάνουμε προσωρινά τα stats της ομάδας μας. Στον κόσμο του Tangled υπάρχει ένα music-themed game, στο κόσμο 100 Acre Wood συμμετέχουμε σε διάφορα puzzle games κ.ά. Επίσης, το παιχνίδι μας δίνει πρόσβαση και σε μια μεγάλη ποικιλία από “Classic Kingdom” games τα οποία είναι εμπνευσμένα από τα LCD games του 1980. Στα “Classic Kingdom” games αποκτάμε πρόσβαση μέσω του νέου Gummiphone που έχει στην κατοχή του ο Sora. Το Gummiphone μοιάζει πολύ με smartphone το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιούμε για να επικοινωνούμε με άλλους χαρακτήρες (στα custscenes), λειτουργεί σαν το Journal του Jiminy Cricket, ενώ επίσης χρησιμεύει και για να βγάζουμε φωτογραφίες και selfies. Μάλιστα όσον αφορά τις φωτογραφίες το KH3 διαθέτει σε διάφορα σημεία του παιχνιδιού τα Lucky Emblems, πρόκειται για το σύμβολο του Mickey το οποίο και καλούμαστε να φωτογραφήσουμε. Τα Lucky Emblems σχετίζονται με το Secret Ending του παιχνιδιού. Στο επίπεδο δυσκολίας Beginner πρέπει να φωτογραφίσουμε 90 Lucky Emblems για να ξεκλειδώσουμε το Secret Ending, στο Standard χρειαζόμαστε 60 γιατί είναι λίγο πιο μικρά, ενώ στο Proud χρειαζόμαστε 30 μιας και έχουν το πιο μικρό μέγεθος από όλα.

ΓΡΑΦΙΚΑ – ΗΧΟΣ

Τα γραφικά του παιχνιδιού μπορώ να τα χαρακτηρίσω άνετα ως εξαιρετικά! Ο σχεδιασμός των χαρακτήρων έχει γίνει με τρομερή λεπτομέρεια, ενώ τα 3D environments είναι απλά καθηλωτικά. Τα ολοζώντανα χρώματα που έχουν χρησιμοποιηθεί, σε συνδυασμό με τις σκιές καταφέρνουν και προσφέρουν ένα εκπληκτικό αίσθημα ρεαλισμού, ενώ τα cutscenes μοιάζουν να έχουν βγει μόλις από κάποια animated υπερπαραγωγή. Επίσης οι special επιθέσεις του Sora σε συνδυασμό με τα Keyblade Formchanges και τα Attractions , τα οποία έχουν αποδοθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, δίνουν στο παιχνίδι το “WOW” στοιχείο που είναι πάντα ευπρόσδεκτο κατά τη διάρκεια των μαχών. Το μόνο στοιχείο που επηρεάζει αρνητικά τον οπτικό τομέα του παιχνιδιού έχει να κάνει με κάποια μικρά προβληματάκια που παρατηρούμε στην χρήση της κάμερας. Για παράδειγμα, όταν υπάρχουν πολλοί αντίπαλοι, καθώς και όταν ο Sora βρεθεί εγκλωβισμένος σε ένα σημείο μπορεί για μερικά κλάσματα δευτερολέπτου να χάσουμε τον χαρακτήρας από το οπτικό μας πεδίο.

Από πλευράς ήχου οι δημιουργοί του παιχνιδιού επέλεξαν να κινηθούν σε safe επιλογές επαναχρησιμοποιώντας διάφορα αγαπημένα κομμάτια από προηγούμενα παιχνίδια είτε αυτούσια είτε με ορισμένες παραλλαγές. Έχουμε φυσικά να κάνουμε και με καινούργια tracks τα οποία είναι εξίσου ευχάριστα, ενώ αυτό που κάνει την διαφορά είναι το γεγονός ότι σε κάθε κόσμο της Disney έχει χρησιμοποιηθεί το αντίστοιχο soundtrack, δίνοντας έτσι πολλές φορές στο παιχνίδι μια αίσθηση νοσταλγίας (τι πιο ωραίο από το να παίζεις και να ακούς το αγαπημένο “You’ve Got a Friend in Me” από τον κόσμο του Toy Story). Φυσικά δεν θα μπορούσα σε καμία περίπτωση να παραλείψω και το εκπληκτικό Opening Song του παιχνιδιού, το “Face My Fears”, το οποίο ερμηνεύει η βασίλισσα της σειράς Hikaru Utada σε συνεργασία με τον Skrillex.

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ

Το Kingdom Hearts III αποτελεί αναμφισβήτητα έναν άξιο διάδοχο των Kingdom Hearts παιχνιδιών. Ο Tetsuya Nomura είναι ξεκάθαρο ότι προσπάθησε να δώσει τον καλύτερό του εαυτό και κατά την προσωπική μου άποψη τα κατάφερε και με το παραπάνω! Το παιχνίδι διαθέτει ένα εκπληκτικό story το οποίο φροντίζει να καλύψει όλο το φάσμα των συναισθημάτων, προσφέρει ένα πλούσιο και ευκολόχρηστο σύστημα μάχης, διαθέτει πολλές νέες και θεαματικές επιθέσεις, αρκετά καινούργια στοιχεία σε σχέση με τους προηγούμενους τίτλους, εξαιρετικά γραφικά και ένα αξιομνημόνευτο soundtrack. Πραγματικά είτε ανήκετε στους fan της αγαπημένες σειράς, είτε όχι το Kingdom Hearts III αξίζει να βρίσκεται στην συλλογή σας!

Ανάπτυξη: Square Enix Business Division 3 Έκδοση: Square Enix Διάθεση: CD Media

The post Kingdom Hearts III Review appeared first on gameslife!.

Keywords
iii, iii, pirates of the caribbean, toy story, square enix, playstation, franchise, dream, king, aqua, axel, merlin, master, νέα, system, σετ, free, running, olympus, hercules, box, monsters, big, hero, pirates, wood, winnie, twilight, town, world, land, disney, castle, giant, fire, blizzard, water, magic, focus, drive, team, ariel, wow, wild, mad, party, buzz, river, run, game, ship, shop, συγκεκριμένο, custom, travel, puzzle, games, lcd, lucky, secret, επηρεάζει, opening, fan, square, business, Καλή Χρονιά, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, giant, παιχνιδια, υγεια, φωτογραφιες, χρωματα, ωρα, aqua, axel, buzz, games, game, lcd, lucky, music, olympus, running, slash, square enix, square, twilight, wow, αξιζει, απιστευτα, απλα, βοηθεια, βρισκεται, γεγονος, γινει, γινεται, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δειχνει, δωσει, υπαρχει, ελευθερια, ενδιαφεροντα, ενημερωθειτε, εμφάνιση, επηρεάζει, εχθροι, ιδια, ιδιο, ειδος, θυμιζει, κλασματα, μαγεια, μηδεν, μικρο, μορφη, μπορειτε, παντα, ουσιαστικα, πεδιο, πειρατικο, περιβαλλον, πνοη, σετ, συγκεκριμένο, συγκεκριμενα, συνεχεια, σειρα, σχεδια, τιτλος, φυσικα, φορα, ariel, blizzard, box, business, big, castle, water, cooking, custom, free, disney, drive, dream, ειδη, river, puzzle, ερχομαστε, wood, fan, focus, franchise, fire, hack, hero, ηρωας, ship, ιδανικο, ιδιαιτερο, ιδιαιτερα, shop, king, καρδιες, καρδια, land, merlin, magic, μια φορα, mini, μοιαζει, master, opening, travel, παιχνιδι, party, secret, system, ταξιδι, town, team, τρελο, twist, θελω να, υλικα, wild, world, ωραιο, χερια
Τυχαία Θέματα