Pac-Man Championship Edition 2 Review

Για το sequel του Championship Edition η Namco έβαλε στο μπλέντερ τα δομικά στοιχεία που αναμένει κανείς από έναν τίτλο Pac-man, τα χτύπησε για πολύ ώρα στην γρήγορη ταχύτητα και τα σέρβιρε σε κλασάτο, κολονάτο ποτήρι. Το μείγμα παραμένει εκρηκτικό αλλά παραμερίζοντας την δυναμική techno μουσική και τα τρενάκια φαντασμάτων, ελάχιστα κοινά σημεία εντοπίζονται σε σύγκριση με το DX+. Οι κανόνες έχουν διαφοροποιηθεί

τόσο ριζικά που αρκετοί ίσως αμφισβητήσουν το κατά πόσο θα έπρεπε να ανήκει ο τίτλος στην σειρά Championship Edition.

Ποιος περίμενε άραγε ότι θα συναντούσε ποτέ Tutorial mode σε τέτοιο παιχνίδι; Ή ότι θα υπήρχε ποτέ περίπτωση να ενσωματωθεί πλήκτρο που θα φρέναρε ακαριαία την κίνηση του ήρωα; Το CE 2 πάει ακόμα πιο παραπέρα – η μετωπική σύγκρουση με φάντασμα οδηγεί απλά σε ένα αθώο knockback χωρίς απώλεια ζωής (τουλάχιστον όχι μέχρι να το εκνευρίσετε για να σας πάρει στο κυνήγι), τα power pellets εμφανίζονται μόνο σε συγκεκριμένα mazes και μόνο εφόσον μαζέψετε τον απαραίτητο αριθμό από τελίτσες, ενώ πέρα από τα warps στις άκρες της οθόνης, συναντούμε πλέον και διάσπαρτα jump pads σε κάποιες διαδρομές που διακλαδώνουν τον λαβύρινθο περαιτέρω. Αλλαγές έχουν υποστεί και τα bombs power-ups, που πλέον χρησιμεύουν για την στιγμιαία τηλεμεταφορά του Pac-Man στο κέντρο του maze.

Αφήνοντας όμως παραπέρα την αρχική κρυάδα και το μένος των purists, οι νεοτερισμοί αυτοί γίνονται σύντομα δεύτερη φύση – και το σημαντικότερο γεγονός είναι πως παραμένουν λειτουργικοί και εξόχως εθιστικοί. Φυσικά η φιλοσοφία του παιχνιδιού παραμένει ίδια: έχετε πέντε λεπτά για την επίτευξη όσο το δυνατόν υψηλότερου σκορ. Όπως και στο DX+, ο ευκολότερος τρόπος για να συμβεί αυτό είναι η δημιουργία μεγάλων ghost trains (οπού προστίθενται τα φαντάσματα που αφυπνίζει ο Pac-Man όταν περνάει δίπλα τους), τα οποία θα γίνουν ένα ωραιότατο δείπνο με την πρώτη ευκαιρία, δηλαδή όταν εμφανιστεί στον χάρτη το πολυπόθητο χαπάκι. Οι στιγμιαίες, σωστές αποφάσεις και τα γρήγορα αντανακλαστικά θεωρούνται επιβεβλημένες ικανότητες – βέβαια οι ενισχυμένοι strobe φωτισμοί, τα κινούμενα backgrounds και η κατακλυσμιαία ταχύτητα, συμβάλλουν στον ξέφρενο ρυθμό περαιτέρω και καθιστούν την παρακολούθηση της δράσης πιο δύσκολη από ποτέ.

Το CE 2 διαθέτει δύο τρόπους παιχνιδιού, τους Score Attack και Adventure. Το Score Attack διαθέτει 10 ξεχωριστούς τύπους maze, από τον Original Championship Edition και τις βαριάντες Manhattan (με διαρρύθμιση λαβυρίνθου που θυμίζει οικοδομικό τετράγωνο της Νέας Υόρκης) ή Spiral (σχηματισμοί σπειρών και κλειστών διαδρομών) μέχρι το πρωτότυπο και χαοτικό Jump Pad. Στο τέλος κάθε πεντάλεπτου παιχνιδιού εμφανίζεται το παραδοσιακό για την σειρά γράφημα που αναλύεται το run σας καθώς και ο τρόπος που κερδήθηκαν οι πόντοι σας. Ακολουθεί η τελική σας βαθμολογία ( Ε έως S αναλόγως του σκορ) και η τοποθέτηση σας στην παγκόσμια κατάταξη.

Το Adventure προσφέρει μια πιο σύντομη, casual ενασχόληση, με 10 δοκιμασίες ανά πίστα – συνήθως απαιτείται να καταναλώσετε συγκεκριμένο αριθμό φρούτων προτού λήξει ο προκαθορισμένος, περιορισμένος χρόνος. Κάθε δοκιμασία προσφέρει 3 επίπεδα δυσκολίας με κάθε ένα από αυτά να στενεύει περαιτέρω τα χρονικά πλαίσια. Στο Adventure mode βρίσκουμε και τα νεοφερμένα Boss fights – δεν αλλάζουν ουσιαστικά κάτι στο gameplay, απλά παρέχουν μερικά καινούργια background animations με υπερμεγέθη sprites των Inky, Pinky, Blinky, Clyde.

Το παιχνίδι διατηρεί την νέον αισθητική των προηγούμενων τίτλων της σειράς, ενώ επιστρέφουν τα tilesets που αλλάζουν ριζικά την εμφάνιση του παιχνιδιού – κάποια προσομοιώνουν την retro αισθητική των arcade τίτλων ενώ άλλα αλλάζουν την γωνία θέασης σε ισομετρική κάμερα, παραπέμποντας στα θρυλικά Pacmania. Αν και απουσιάζει για ακόμα μια φορά η Ms. Pac-man, η μεγάλη ποικιλία από tileset θα αποζημιώσει τους πάντες. Μεγάλη εντύπωση μας προκάλεσε και το soundtrack του παιχνιδιού, με trance συνθέσεις που συγκαταλέγονται στις κορυφαίες τις σειράς.

Το gameplay του CE 2 τελικώς μας κέρδισε καθώς διατηρεί την ιδιοσυγκρασία του Pac-Man παρά τις όποιες ριζοσπαστικές αλλαγές – το κυριότερο όμως είναι ότι έχουμε τρεις πολύ ξεχωριστούς τίτλους που παρόλο που αποτελούν κομμάτια της ίδιας σειράς, διατηρούν μεμονωμένα τον δικό τους χαρακτήρα. Το τελευταίο μέλος είναι εξίσου φαντασμαγορικό, μανιώδες και εθιστικό όσο και οι προκάτοχοι του και επομένως αξίζει να βρίσκεται στην συλλογή σας εάν είστε φίλος του Pac-Man.

The post Pac-Man Championship Edition 2 Review appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα