Resident Evil, κυνηγώντας ζόμπι εδώ και… 20 χρόνια!

Μια σειρά της ιστορικής Capcom με απίστευτη μακροζωία, το Resident Evil έχει ως πυρήνα της ιστορίας του ένα βιολογικό όπλο της Umbrella Corporation που διέρρευσε από τα εργαστήρια και επακόλουθα άρχισε να μετατρέπει τον παγκόσμιο πληθυσμό σε αιμοβόρους απέθαντους. Ο πρωταγωνιστής κάθε φορά έχει ως σκοπό να επιβιώσει από απανωτές τις ορδές των ζωντανών-νεκρών και παράλληλα

να διεκπεραιώσει μία σειρά από mission objectives. Η σειρά αρχικά συνδύαζε δράση με στοιχεία horror και αρκετούς γρίφους σε ένα επαρκώς ανατριχιαστικό σενάριο, ακολουθώντας μία third-person shooter προσέγγιση. Τα κύρια παιχνίδια, στα οποία θα εμβαθύνω λίγο, είναι 11 (περίπου τα μισά δηλαδή)…

Resident… H αρχή!

Το πρώτο παιχνίδι κυκλοφόρησε το Μάρτιο του 1996 (κάνοντάς το επίσημα πιο παλιό κι από μένα) και έδινε την επιλογή στον παίκτη να παίξει ως Chris Redfield ή Jill Valentine, μέλη της ομάδας S.T.A.R.S. (συντομογραφία του Special Tactics And Rescue Service) οι οποίοι ανήκουν στην ομάδα Alpha και έχουν ως αποστολή να ερευνήσουν την εξαφάνιση των μελών της ομάδας Bravo. Στην έρευνά τους καταλήγουν παγιδευμένοι σε ένα αρχοντικό γεμάτο ζόμπι κι αινίγματα και τα υπόλοιπα… ανήκουν στην ιστορία. Για αυτούς που θεωρούν ότι δεν έχουν την υπομονή για τα pre-2000 γραφικά, το 2002 βγήκε το αξιοπρόσεκτο remake του παιχνιδιού, ενώ παράλληλα μία HD remaster edition έκανε την εμφάνιση της το 2015 για Xbox 360, PS3, PS4, Xbox One και PC.

Δύο μήνες ύστερα από τα γεγονότα του πρώτου παιχνιδιού, το Resident Evil 2 μας συστήνει στον Leon S. Kennedy (Scott, αν αναρωτιέσαι), ένα νεοσύλλεκτο αστυνομικό, ο οποίος με την Claire Redfield (μικρή αδερφή του γνωστού «Κοκκινοχώραφου») προσπαθούν να διαφύγουν από τη Raccoon City, η οποία πια είναι μια πόλη φάντασμα (πόλη ζόμπι;). Στην περιπέτειά τους γνωρίζουν άλλους επιζώντες, την αντιήρωα Ada Wong, τη μικρή Sherry και τους υπέροχους γονείς της. Κάτι καινούριο που προσφέρει το παιχνίδι είναι το διαφορετικό storyline ανάλογα με την επιλογή του παίκτη (αγγλιστί zapping system, τίποτα υπερβολικό). Κυκλοφορία του 1998, θεωρείται ακόμα ένα από τα καλύτερα παιχνίδια που έχουν κυκλοφορήσει ποτέ.

Μία μέρα πριν τα γεγονότα του δεύτερου παιχνιδιού παίζουμε πάλι με τη Jill στο Resident Evil 3, όπου γνωρίζουμε τον πιο γνωστό ίσως Tyrant, τον Nemesis, ο οποίος εμφανίζεται σε όλη τη διάρκεια του παιχνιδιού ως boss, ακόμα και αν αποφευχθεί ή νικηθεί! Στην περιπέτειά αυτή, ο παίκτης γνωρίζει τρία μέλη της U.B.C.S. (Umbrella Biohazard Countermeasure Service), ένα από τα οποία είναι τόσο αγαθό όσο θα περίμενε κανείς πια από έναν υπάλληλο της Umbrella Corporation.

Tο 2000 η σειρά συνεχίζει με το Resident Evil – Code: Veronica, όπου συναντάμε αρκετά νέα πρόσωπα (πριν πεθάνουν πιο γρήγορα κι από χαρακτήρα στο Game of Thrones) και έναν ακόμα νέο ιό. Αρκετά καλό παιχνίδι, έχει βγει και σε re-release ως Resident Evil Code: Veronica X, με κάποιες προσθήκες σε cutscenes και μικρές αλλαγές στα γραφικά. Δύο χρόνια μετά (out-of-game) έρχεται το prequel του πρώτου παιχνιδιού, Resident Evil Zero. Εδώ ο παίκτης επιλέγει να παίξει ως Rebecca Chambers ή Billy Coen, μέλος της ομάδας B.R.A.V.O. και πρώην πεζοναύτης / νυν κατάδικος αντίστοιχα. Συνολικά άξιο παιχνιδάκι κι αυτό.

Resident Evil στη… νέα εποχή!

Το Resident Evil 4, τώρα, είναι αυτό που πρόσθεσε για πρώτη φορά περισσότερη δράση στο gameplay, με επιτυχία η οποία μονιμοποίησε το στοιχείο (και την άψογη κόμη του πρωταγωνιστή) στα επόμενα παιχνίδια της σειράς. Σε αυτό έχουμε τον, βετεράνο πια, Leon να έχει ως αποστολή του να σώσει την κόρη του Προέδρου (οι συγγραφείς ανά τον κόσμο φαίνεται να έχουν αδυναμία σε αυτό το concept). Έξι χρόνια μετά τον κατακλυσμό της Raccoon City, βρισκόμαστε σε ένα χωριό της Ισπανίας, όπου οι (Los) Illuminados κυριαρχούν. Ο πιο άξιος λόγος να παίξεις το παιχνίδι, πέραν του ότι είναι καινοτόμο και σίγουρα διασκεδαστικό, είναι ότι (ας είμαστε ειλικρινείς), πόσες φορές θα έχεις την ευκαιρία να χρησιμοποιήσεις ένα jet ski για να ξεφύγεις από ένα νησί (στο οποίο έχεις καταλήξει από πιο νωρίς) που θα αυτοκαταστραφεί;

Συνεχίζοντας, το 2007 τα μυστικά της Umbrella αποκαλύφθηκαν στο Resident Evil: The Umbrella Chronicles (καιρός ήταν), όπου ο παίκτης έχει να επιλέξει ανάμεσα σε 9 χαρακτήρες, ανάμεσα τους η Rebecca Chambers, ο Billy Coen, η Jill Valentine, η Ada Wong και άλλοι. Έμφαση στη δράση και σε αυτό το παιχνίδι, χωρίς πολλά-πολλά και μεγάλες διαφορές σε επίπεδο gameplay.

Το Resident Evil 5 κυκλοφόρησε 2 χρόνια αργότερα (2009), δίνοντας την επιλογή να παίξουν δύο παίκτες ταυτόχρονα, με κύριους χαρακτήρες τον Chris Redfield και τη νέα του συνεργάτη, Sheva Alomar, μέλη της BSAA (Bioterrorism Security Assessment Alliance). Σε αυτό το παιχνίδι ο παίκτης μαθαίνει από πού προέρχεται ο ιός της Umbrella (ο οποίος ύστερα επεξεργάστηκε και δημιούργησε τα στελέχη του ιού που έχουμε συναντήσει μέχρι τώρα) και μεγάλο ρόλο έχει και η Jill Valentine, την οποία ο παίκτης καλείται να σώσει. Επίσης, το Resident Evil: Revelations που έκανε την εμφάνιση του το 2012 είναι επίσης μία καλή προσθήκη, έχοντας πολλή δράση με κάποια από τα πιο πρώιμα στοιχεία τρόμου. Μάλιστα, για όσους το απόλαυσαν, υπάρχει και το μεταγενέστερο Resident Evil: Revelations 2.

Έχοντας ολοκληρώσει απόλυτα τη μετάβαση στη δράση, τα τέλη του 2012 κυκλοφορεί το Resident Evil 6, με κύριους χαρακτήρες το Leon και την πράκτορα της μυστικής υπηρεσίας των ΗΠΑ Helena Harper. Αρκετά καλό σενάριο, με ένα ενδιαφέρον twist μετά το πρώτο playthrough, είναι σίγουρα πολύ μακριά από τα πρώιμα παιχνίδια τρόμου της σειράς, αλλά παραμένει ένα καλοφτιαγμένο παιχνίδι (τα γραφικά του, αν μη τι άλλο, εδραιώνουν το αιωνίως υπέροχο μαλλί των πρωταγωνιστών). Αυτή τη στιγμή περιμένουμε την κυκλοφορία του Resident Evil 7: Biohazard, το οποίο αναμένεται τον Ιανουάριο του 2017 (και το οποίο θα διαφοροποιείται σημαντικά από την third-person φόρμουλα), καθώς και το remaster του δεύτερου παιχνιδιού της σειράς (κάπου, κάποτε).

Resident Evil… The Legacy!

Συνολικά, η σειρά του Resident Evil περιέχει, εκτός 23 συνολικά παιχνιδιών, 5 μέχρι τώρα ταινίες, με άλλη μία να βρίσκεται υπό παραγωγή. Κάθε λάτρης της σειράς μπορεί να απολαύσει επίσης κόμιξ, animations και μυθιστορήματα που βασίζονται σε αυτήν, καθώς η Capcom δημιούργησε ένα πραγματικό τεράστιο σύμπαν που λατρεύουν όλοι οι gamers κι όχι μόνο.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω την Capcom για το Resident Evil, μια σειρά με κυκλοφορίες που αναμφισβήτητα απαντούν σε κάθε γούστο. Όσο για σένα που το διαβάζεις αυτό (αν από κάποιο θαύμα δε βαρέθηκες από την τρίτη γραμμή), hang on, sweetheart και άδραξε την ευκαιρία σου να βρεθείς κι εσύ ανάμεσα στους S.T.A.R.S.

The post Resident Evil, κυνηγώντας ζόμπι εδώ και… 20 χρόνια! appeared first on gameslife.

Keywords
Τυχαία Θέματα