LittleBigPlanet 3

Ο Sackboy επιστρέφει και φέρνει την παρέα του.

Θέλετε να ανοίξετε μια πόρτα προς την αγνή Puzzle Platform διασκέδαση και ταυτόχρονα να εξασκήσετε το μυαλό σας και την δημιουργικότητά σας; Η Sony έχει το κλειδί εδώ και πολλά χρόνια. Το LittleBigPlanet αποτελεί τον κυρίαρχο του είδους καθώς απ' την πρώτη του έκδοση στο PS3 μέχρι και σήμερα κατάφερε αν μη τι άλλο να "τιμήσει τα λεφτά του".

Δεν ξέρω ποιες είναι οι βλέψεις σας

για την φετινή έκδοση. Στα θετικά πριν το release συγκαταλέγουμε το λανσάρισμα στο PS3. Στα αρνητικά ή τουλάχιστον στις ανησυχίες μας, το ότι developer ανέλαβε η Sumo Digital, μαζί με βοήθεια της XDev Europe και μια καθοδήγηση της δημιουργού Media Molecule. Αυτό το "καθοδήγηση" ήταν που με άγχωνε πάντοτε. Η Sumo Digital είχε ως πρόσφατο αξιοσημείωτο το Sonic &All-Stars Racing Transformed κι από εκεί και πέρα κυρίως ports. Συν τις άλλοις, το LBP 3 ανακοινώθηκε στη φετινή E3 κι όπως μας έχει διδάξει η ιστορία, όταν κάτι ανακοινώνεται λίγους μήνες πριν το release (προφανώς γιατί αναπτύσσεται για λίγο διάστημα και δεν πρόκειται για παραγωγή κάποιων ετών), τότε συγκεντρώνει μικρό hype.

Όπως και να 'χει, απλά για το τυπικό της υπόθεσης, κεντρικός ήρωας του παιχνιδιού είναι ο Sackboy τον οποίο και ελέγχετε. Στόχος σας είναι χρησιμοποιώντας εργαλεία που σας δίνονται κι αλληλεπιδρώντας με το περιβάλλον να περάσετε στο τέλος της πίστας ολοκληρώνοντας τις αποστολές που σας δίνονται. Παράλληλα, συλλέγετε κοστούμια για τον Sackboy, stickers, decorations και διάφορα καλούδια που μπορούν να χρησιμοποιηθούν όταν κατασκευάζετε levels. Το replayability αυξάνεται κατακόρυφα μέσω των Levels που δημιουργεί το community του παιχνιδιού. Όλοι οι κάτοχοι LittleBigPlanet κάνουν upload τις δημιουργίες τους κι εσείς τις κατεβάζετε και παίζετε μαζί τους δωρεάν.

Η ιστοριούλα μας
Τα modes του LBP 3 είναι το γνώριμο Adventure mode, που αποτελεί το βασικό story, τα Popit Puzzles που σας εξασκούν, μαθαίνοντάς σας παράλληλα πως αξιοποιούνται τα tools (άρα σας δίνουν ιδέες για την δημιουργία ενός δικού σας level) και το μενού Community. Αν θέλετε να δημιουργήσετε το δικό σας level τότε απ' το κεντρικό μενού υπάρχει ο δικός σας πλανήτης όπου διαλέγετε τοποθεσία και μετά εφαρμόζετε τις δημιουργίες σας. Μην ξεχάσετε να τεστάρετε καθετί που δημιουργείτε.

http://www.youtube.com/watch?v=NOwLiJ61gCY

Το Adventure mode λαμβάνει χώρα στην εικονική χώρα του Bunkum και διαρκεί φέτος ακόμη λιγότερες ώρες (περίπου έξι), βάζοντάς σας να γνωρίσετε νέους χαρακτήρες. Ο γνώριμος απ' τα προηγούμενα LBP Leonardo Da Vinci φέρνει τώρα μαζί του τους Newton (Ισαάκ Νεύτωνας), Marlon Random (Marlon Brando!), Nana Pud ή τον τρελό Γάλλο Zom Zom που στήνει shops στη μέση διαφόρων levels, απ' τα οποία μπορείτε να αγοράσετε κοστούμια χρησιμοποιώντας marbles (βώλους) που βρίσκετε στην πορεία.

Οι γρίφοι γενικά είναι ιδιαίτερα απλοί, περισσότερο από τα προηγούμενα LittleBigPlanet, αν και θα υπάρχουν πάντοτε σημεία στα οποία θα αναρωτιέστε "Που πρέπει να πάω τώρα;" Γενικά το tutorial κάνει άριστη δουλειά στο να σας βάλει στο κλίμα και να σας πιάσει χέρι-χέρι ώστε να σας παρουσιάσει τα νέα tools.

Κατά την διάρκεια της περιπέτειάς σας θα μεταφερθείτε σε διάφορες αστείες τοποθεσίες, όπως την Αμερική των 50s, με τη μαφία να καραδοκεί, το διάστημα, την Ρωσία κ.ο.κ. Θα τα βάλετε με φρουρούς, ρομπότ, κονσερβοκούτια, αρκούδες κι ένα σωρό ακόμη απειλητικά πλάσματα. Η ιστορία δεν διεκδικεί δάφνες ποιότητας και εξακολουθεί να παρουσιάζεται με κάπως παιδικό τρόπο, ειδικά αν λάβουμε υπόψη το ότι το target group του παιχνιδιού είναι όλες οι ηλικίες. Απ' τη μια στιγμή στην άλλη οι καλοί θα γίνονται κακοί και οι κλισέ ατάκες θα θυμίζουν επίπεδο καρτούν. Βέβαια τα puzzles, η ατμόσφαιρα κι η μουσική υπόκρουση σώζουν αρκετά την παρτίδα ώστε το παιχνίδι να μπορεί να παιχτεί κι από πολύ μεγαλύτερους.

Νέα tools και χαρακτήρες
Την διαφορά σε σχέση με τα δύο πρώτα LittleBigPlanet την κάνουν τα νέα tools του τρίτου μέρους. Έχουμε για παράδειγμα το Pumpinator, ένα "όπλο" που στέλνει ή ρουφάει αέρα με σκοπό να μετακινεί αντικείμενα, το Blink Ball "headset" που εκτοξεύει μπάλες σε τηλεμεταφερόμενα πεδία και σας τηλεμεταφέρει εκεί, το Hook Hat με το οποίο κρεμιέστε από συρματόσκοινα ή τα Boost Boots, κοινώς jetpacks. Όλα τους δίνουν έναν άλλο αέρα στο gameplay, σε συνδυασμό με κυλιόμενες ράμπες, εκτοξευτήρες, τηλεμεταφορείς κι ένα σωρό άλλα σημεία με τα οποία μπορείτε να αλληλεπιδράσετε.

Στον αντίποδα, εναντίον σας βρίσκεται το κενό στο κάτω μέρος (ή λάβα, βάλτος, οτιδήποτε ανάλογα το level), ηλεκτροφόρα πεδία, ρομπότ και διάφοροι άλλοι εχθροί. Θα συναντήσετε ακόμη ορισμένα bosses τα οποία έχουν συγκεκριμένο μηχανισμό εξολόθρευσης. Το A.I. είναι αρκετά απλό, καθώς θυμίζουμε ότι το ESRB rating του παιχνιδιού είναι στο "E" (Everyone) συνεπώς απευθύνεται σε όλους τους gamers ανεξαρτήτως ηλικίας.

Οι νέοι χαρακτήρες και τα tools προσπαθούν να "χρυσώσουν το χάπι" ενός τρίτου μέρους που φάνηκε εκ των προτέρων ότι θα έχει μικρό κύκλο development.

Οι νέοι χαρακτήρες, πέρα απ' τον Sackboy, είναι ο Oddsock, ένα -ας πούμε- σκυλάκι, ο οποίος τρέχει πολύ πιο γρήγορα απ' τον "τσουβαλάνθρωπο", ο Swoop που μοιάζει αρκετά με πουλί κι ο Big Toggle που είναι πιο μεγαλόσωμος και βαρύς απ' τον Sackboy. Μπορεί να μετατραπεί σε μικρότερη έκδοση, τον Little Toggle, που προχωράει πολύ πιο γρήγορα ή χωράει σε μικρές τρύπες. Μέσα στο Adventure Mode θα ελέγξετε τους χαρακτήρες αυτούς ελάχιστες φορές. Όλο αυτό σε συνδυασμό με το ότι ορισμένα puzzles εναλάσσονται διαρκώς, καθώς επίσης τα tools

Όταν δημιουργείτε τα δικά σας levels μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε ποιους χαρακτήρες θα εναλάσσουν οι άλλοι χρήστες για να τα ολοκληρώσουν.

Community
Στα θετικά της νέας έκδοσης συγκαταλέγουμε το ότι μπορείτε να παίξετε οποιοδήποτε απ' τα παλαιότερα levels έχουν δημιουργηθεί στα LittleBigPlanet 1 και 2. Σας δίνεται επίσης η δυνατότητα να φορτώσετε ότι περιεχόμενο έχετε ξεκλειδώσει από τα πρώτα δύο LittleBigPlanet του PS3 κι αυτό του PS Vita (όπως customs, stickets κτλ). Υπάρχουν συνολικά 70 νέα tools για τις δημιουργίες σας που προστίθενται μαζί με τα παλιά. Συνολικά τρία εκατομμύρια levels σας περιμένουν από δημιουργίες παικτών. Δεν σας φτάνουν ούτε 100 ζωές για να τα παίξετε!

Όσο για τα Creation Tools, παλιότερα είχατε την δυνατότητα δημιουργίας τριών layers, τα οποία φέτος ανεβαίνουν στα δεκαέξι, κάτι που μπορείτε να εκμεταλλευτείτε και στα παλιότερα levels σας. Επιπλέον, έχετε την δυνατότητα να κάνετε extend τα levels σας ώστε να τα μεγαλώσετε, πάντοτε στα πλαίσια ενός ανώτατου ορίου. Γενικά το LittleBigPlanet 3 μπορεί να αποδειχθεί μια ευχάριστη διασκέδαση αν το παίζετε μα παρέα. Υπάρχει δυνατότητα συμμετοχής 2-4 παικτών με Co-Op, είτε τοπικά (σε μία κοινή οθόνη), είτε online ή ακόμα και με μείξη αυτών των δύο. Μάλιστα το Co-Op είναι drop in-drop out. Όποιος δεν θέλει να παίξει και βαριέται, απενεργοποιεί το controller του και αφήνει τους υπόλοιπους.

Γραφικά
Το LittleBigPlanet 3 τρέχει στο PS4 σε 1080p ανάλυση και στο PS3 σε 720p. Αμφότερες οι εκδόσεις παίζουν στα 30 frames, με την αιτιολογία, σύμφωνα με τον Lead Designer, Jonathan Christian, ότι η απόφαση αυτό πάρθηκε προκειμένου το παιχνίδι να τρέχει ομαλά και στο PS3 (όπου είναι προφανές ότι έχουμε να κάνουμε με port). Σπάνια θα συναντήσετε κάποια παγώματα των frames για κλάσματα του δευτερολέπτου, τα οποία ευτυχώς δεν αμαυρώνουν πολύ την συνολική εμπειρία. Σαν σύνολό τους τα textures έχουν απλά υποστεί ένα HD ρετουσάρισμα, με τους φωτισμούς να κλέβουν πραγματικά την παράσταση.

Κατά τα άλλα η graphics engine που δημιούργησε η Media Molecule δείχνει πλέον πόσο "γερασμένη" είναι, με μικρές αλλαγές που για χάρη του 1080p "χτυπούν" καλύτερα στο μάτι. Υπήρχαν επίσης υπόνοιες για glitches σε διάφορα ξένα reviews, τα οποία σας ενημερώνω ότι εξαλείφθηκαν με το Day One patch. Μετά το patch αυτό και με εξαίρεση δύο περιπτώσεις στο Adventure mode, ουδέποτε "κόλλησα" στα γραφικά κάποιου level. Και στις δύο το restart και η επαναφορά στο σημείο όπου έχασα ήταν απλά θέμα λεπτών.

Κορυφαίοι voice actors
Αν υπάρχει ένας τομέας στον οποίο το LittleBigPlanet κερδίζει τις εντυπώσεις φέτος αυτός είναι η ηχητική πανδαισία του! Στο voice acting ο Stephen Fry περιγράφει, ο Hugh Laurie αναλαμβάνει τον ρόλο του κακού Newton και στο cast συμμετέχουν μεταξύ άλλων και οι Nolan North, Peter Serafinowicz (Dark Souls 2, ταινία Shaun of the Dead) και Tara Strong (The Fairly OddParents). Οι ερμηνείες τους είναι κορυφαίες, αλλά το script ενίοτε κουράζει.

Επιπλέον, στη μουσική έχει γίνει πραγματικά εκπληκτική δουλειά. Από τα ακούσματα κάθε είδους των 50s που θα θυμίσουν πολλά στους γηραιότερους ή στους λάτρεις του είδους, μέχρι παραδοσιακή Ρώσικη υπόκρουση, πραγματικά θα σας ταξιδέψει το μυαλό σε κάθε στιγμή. Όλα αυτά λουσμένα με τα γνώριμα ηχητικά εφέ του LittleBigPlanet, τα οποία δεν παρουσιάζουν ιδιαίτερες αλλαγές.

Little Community Planet
Ας είμαστε ρεαλιστές. Το LittleBigPlanet 3 αναπτύχθηκε σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα (ίσως σε λιγότερο από ένα χρόνο) ώστε να "γεμίσει" το φετινό κενό των exclusives, που περιελάμβανε κυρίως τα Infamous: First Light και Driveclub. Διότι για μένα τα HD remakes δεν τα υπολογίζω καν ως exclusives αγαπητές Sony, Microsoft και Nintendo κι ας χτυπιούνται όλη μέρα developers, publishers και όλο το σύμπαν μαζί.

Επειδή η Media Molecule είναι απασχολημένη με το Tearaway του PS4 κι ένα νέο video game το οποίο ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί, η Sony ανέθεσε στην Sumo Digital το development με την πρώτη στο ρόλο του συμβούλου. Οι εντολές υποθέτω ότι θα ήταν "Βάλτε νέους χαρακτήρες, tools και φτιάξτε το για να βγει φέτος". Στην προκειμένη περίπτωση όταν το "φέτος" σημαίνει 5 έως 5,5 ώρες gameplay στο βασικό Adventure mode (διάρκεια που σε κάθε έκδοση μειώνεται), πληρωμή ηθοποιών για το voice acting και σχεδιαστικά κυρίως νέα tools και χαρακτήρες, δεν μπορεί να περιμένεις από το Community να φτιάξει νέα levels και να θεωρείς το συνολικό πακέτο "ολοκληρωμένο προϊόν" όταν οι gamers το χρυσοπληρώνουν 60 ευρώ.

Θετικά:
- Νέα όπλα και χαρακτήρες
- Ατελείωτα Community levels για download
- Προσεγμένη δουλειά στο voice acting

Αρνητικά:
- Ακόμη μικρότερη διάρκεια στο story
- Η μηχανή γραφικών δείχνει πλέον την ηλικία της
- Δεν έχει να παρουσιάσει πολλές αξιοσημείωτες αλλαγές στον τομέα του gameplay

Βαθμολογία
Γραφικά: 7
Ήχος: 9
Gameplay: 8
Αντοχή: 8.5
Γενικά: 7.8

Η διασκέδαση ανεβαίνει κατακόρυφα για άλλη μια φορά, αν και η έλλειψη σοβαρών αλλαγών κάνει αισθητή την παρουσία της.

Μάνος Γρυπάρης

Keywords
leonardo da vinci, ps vita, hugh laurie, puzzle, sony, ps3, europe, media, sonic, lbp, community, upload, adventure, tools, http, youtube, newton, random, νέα, ρωσία, target, group, blink, hat, boots, συγκεκριμένο, big, vita, creation, online, controller, ps4, graphics, engine, patch, voice, fry, hugh, nolan, script, planet, infamous, light, microsoft, nintendo, video, game, σημαίνει, download, www.youtube.com, Καλή Χρονιά, ps vita, lbp, ρωσία, γριφοι, δουλεια, δωρεαν, εργαλεια, ηχος, θεμα, μουσικη, τα νεα, game, microsoft, ps3, ps4, sony, vita, youtube, αμερικη, απλα, ατμοσφαιρα, βοηθεια, βρισκεται, γινει, γινονται, διαστημα, δυνατοτητα, δειχνει, εφε, ευρω, υπαρχει, ελλειψη, ενιοτε, εχθροι, ιδεες, ηλικια, υπηρχαν, ηχητικα, ηχητικη, εκδοσεις, κλασματα, κλιμα, κοστουμια, λαβα, λεφτα, ματι, μαφια, μηνες, μικρο, μπορειτε, μυαλο, πεδια, περιβαλλον, πορτα, ρομποτ, ρολο, συγκεκριμένο, συμπαν, τρια, τρυπες, φορα, χερι, ωρες, group, blink, boots, big, community, δαφνες, adventure, engine, puzzle, europe, newton, fry, creation, graphics, hat, ηρωας, hugh laurie, hugh, χωρα, ιδιαιτερα, infamous, controller, leonardo da vinci, light, media, μια φορα, μοιαζει, nintendo, nolan, stars, ολη μερα, πακετο, patch, παιχνιδι, random, sonic, σημαίνει, script, σωρο, target, online, tools, τρελο, θετικα, upload, voice
Τυχαία Θέματα