Χολησστερίνη: Αυτά είναι τα 10 βασικά στοιχεία που χρειάζεται να γνωρίζετε

Η μάχη κατά της χοληστερίνης δεν είναι άνιση. Όλο και περισσότερες επιστημονικές έρευνες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι η υγιεινή διατροφή χωρίς πολλά κορεσμένα λιπαρά, σε συνδυασμό με την άσκηση και την αποφυγή του καπνίσματος, μπορεί να κατεβάσει τις «τσιμπημένες» τιμές της χοληστερίνης.

1 Τι είναι η χοληστερίνη;
Η χοληστερίνη είναι ένα λιπίδιο που βρίσκεται στην μεμβράνη των κυττάρων και των ιστών και είναι απαραίτητο για τον οργανισμό μας. Η χοληστερίνη που κυκλοφορεί στο αίμα μας σε μεγαλύτερη ποσότητα από αυτήν που χρειαζόμαστε, μπορεί να εναποτεθεί σε διάφορα σημεία του τοιχώματος των

αρτηριών προκαλώντας προοδευτικά στένωση και αρτηριοσκλήρυνση με τις επιπτώσεις της: έμφραγμα, εγκεφαλικό, ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής κ.λπ.

2 Υπάρχει καλή και κακή χοληστερίνη;
Ναι. Η LDL χοληστερίνη(κακή) η οποία όσο μεγαλύτερη τιμή έχει τόσο αυξάνεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο νόσημα και HDL η οποία όσο μεγαλύτερη τιμή έχει τόσο μειώνεται ο κίνδυνος για στεφανιαίο νόσημα.

3 Ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές της κακής χοληστερίνης;
Δεν υπάρχουν φυσιολογικές τιμές αλλά ανεκτές. Οι τιμές μεταβάλλονται αναλόγως με την ύπαρξη επιβαρυντικών παραγόντων(κληρονομικότητα, αυξημένο βάρος, προδιάθεση για στεφανιαίο νόσημα κλπ) και με την τιμή της HDL (καλής χοληστερίνης). Σε γενικές γραμμές μπορούμε να πούμε:

Άτομα χωρίς επιβαρυντικούς παράγοντες
Keywords
Τυχαία Θέματα