Φάτε σοκολάτα, ακόμη κι αν κάνετε δίαιτα! Έχετε 5 λόγους!

Η σοκολάτα είναι πιο υγιεινή από ό, τι νομίζετε. Συμπεριλάβετέ τη στη διατροφή σας με την… ευλογία της διαιτολόγου διατροφολόγου Δέσποινας Μαρσέλου, με εξειδίκευση στην κλινική διατροφή και στα αυτοάνοσα νοσήματα (BSc, MSc, PgD), και προστατέψτε την υγεία σας.

Τι περιέχει η σοκολάτα

Μονοακόρεστα και πολυακόρεστα λιπαρά οξέα: Μειώνουν τους αθηρογόνους παράγοντες στο αίμα και διαφυλάσσουν την καλή λειτουργία των αγγείων της καρδιάς, προλαμβάνοντας έτσι την εμφάνιση

των καρδιακών παθήσεων. Το βασικό μονοακόρεστο οξύ της σοκολάτας είναι το ελαϊκό οξύ (περιέχεται και στο ελαιόλαδο) το οποίο παίζει σημαντικό ρόλο στην εγκεφαλική λειτουργία και στην ενίσχυση της μνήμης και την πρόληψη της άνοιας.

Μέταλλα: Όλα τα είδη της σοκολάτας περιέχουν ασβέστιο, μαγνήσιο, κάλιο, σίδηρο και σελήνιο σε σημαντικές ποσότητες. Το κάλιο διαφυλάσσει την καλή λειτουργία της καρδιάς, το ασβέστιο δυναμώνει τα οστά, το μαγνήσιο διεγείρει την εγκεφαλική λειτουργία και καταπολεμά το στρες, ο σίδηρος τονώνει τον οργανισμό και το σελήνιο έχει αντιοξειδωτική δράση.

Θεοβρωμίνη: Η ουσία αυτή διεγείρει το νευρικό σύστημα ενώ βοηθά στην αποτοξίνωση του οργανισμού τονώντας την νεφρική λειτουργία. Η μαύρη σοκολάτα περιέχει τριπλάσια ποσότητα θεοβρωμίνης από τη γάλακτος.

Αντιοξειδωτικά: Η μαύρη σοκολάτα περιέχει κυρίως πολυφαινόλες και φλαβονοειδή που έχουν αντιοξειδωτική δράση.

Φαινυλαιθυλαμίνη: Έχει ψυχοδιεγερτικές ιδιότητες και σε συνεργασία με το αμυνοξύ τρυπτοφάνη που περιέχεται στη σοκολάτα βελτιώνει τη διάθεση επειδή διεγείρει την έκκριση ενδορφινών και σεροτονίνης, που έχουν αντικαταθλιπτική δράση.

5 λόγοι για να φάτε μαύρη σοκολάτα

Σε κάθε περίπτωση, οι διαιτολόγοι συστήνουν την κατανάλωση μαύρης σοκολάτας που έχει τα μεγαλύτερα οφέλη και την μέτρια κατανάλωσή της καθώς η υπερβολή βλάπτει.

1 Για να αδυνατίσετε

Όσοι τρώνε συχνά σοκολάτα, τείνουν να είναι πιο αδύνατοι, σύμφωνα με αμερικανική έρευνα, η οποία διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που καταναλώνουν σοκολάτα μερικές φορές κάθε εβδομάδα, είναι κατά μέσο όρο πιο λεπτοί σε σχέση με όσους τρώνε μόνο κατά περίσταση. Οι αντιοξειδωτικές ουσίες της βοηθούν στη διατήρηση της μάζας των μυών και στον έλεγχο του βάρους.

2 Για να μειώσετε τον βήχα

Η θεοβρωμίνη είναι μια χημική ουσία που περιέχεται στη σοκολάτα και θεωρείται αποτελεσματική στο να καταπραΰνει τον βήχα όπως η κωδεΐνη, ένα βασικό συστατικό που περιέχεται στα αντιβηχικά.

3 Για να καταπολεμήσετε την τερηδόνα

Η θεοβρωμίνη μπορεί επίσης να ενισχύσει τα δόντια καλύτερα από φθόριο, σύμφωνα με έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Πανεπιστήμιο Tulane.

4 Για να μειώσετε στομαχικά προβλήματα

Το κακάο περιέχει ισχυρά αντιοξειδωτικά που δεσμεύει και αναστέλλει μια πρωτεΐνη στο έντερο που προκαλεί διάρροια, λένε οι επιστήμονες από την Καλιφόρνια. Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει χρησιμοποιηθεί ως θεραπεία από τον 16ο αιώνα.

5 Για να σώσετε το δέρμα σας

Βρετανοί επιστήμονες διαπίστωσαν οι φλαβανόλες που περιέχει η σοκολάτα μπορούν να προστατεύσουν το δέρμα σας από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. (Βέβαια μην ξεχνάτε χειμώνα καλοκαίρι να φοράτε αντηλιακό).

Keywords
Τυχαία Θέματα