Μεταβολικό σύνδρομο: τι μπορεί να το μειώσει

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες αναζητούν τρόπους για να αποτρέψουν την ανάπτυξη παραγόντων κινδύνου του μεταβολικού συνδρόμου, όπως ο διαβήτης και η υψηλή αρτηριακή πίεση.

Ως μεταβολικό σύνδρομο, σύμφωνα με τις τελευταίες οδηγίες, ορίζεται η κατάσταση που συνδέεται με την παρουσία τριών από τις παρακάτω καταστάσεις:

Εναπόθεση κοιλιακού λίπους, με περίμετρο μέσης για τους άνδρες ?102 cm και για τις γυναίκες ?88 cm.
Αυξημένα τριγλυκερίδια

ορού ?150 mg/dL ή θεραπεία για υπερτριγλυκεριδαιμία.
HDL (καλή) χοληστερίνη
Αρτηριακή πίεση ?130/85 mmHg ή φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση.
Γλυκόζη νηστείας ?100 mg/dL ή φαρμακευτική αγωγή για υπεργλυκαιμία.

Η ανθυγιεινή διατροφή αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου και για τις δύο αυτές παθήσεις, γι’ αυτό η υιοθέτηση ισορροπημένης διατροφής αποτελεί μια ελπιδοφόρα προσέγγιση. Οι ειδικοί εστιάζουν το ενδιαφέρον τους στο ρόλο των γαλακτοκομικών προϊόντων, ενώ μελέτες που έγιναν στο παρελθόν έδειξαν ότι η κατανάλωσή τους σχετίζεται με χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και μειωμένο κίνδυνο διαβήτη.

Νέα μελέτη για το μεταβολικό σύνδρομο

Σύμφωνα με νέα επιστημονική μελέτη, οι άνθρωποι που θέλουν να μειώσουν τον κίνδυνο διαβήτη και υψηλής αρτηριακής πίεσης, πρέπει να συμπεριλάβουν στη διατροφή τους γαλακτοκομικά προϊόντα (π.χ. γάλα, γιαούρτι), και μάλιστα με πλήρη λιπαρά.

Η μελέτη εξέτασε δεδομένα 147.812 ανθρώπων από 21 χώρες, ηλικίας 35-70 ετών και συμπέρανε, μεταξύ άλλων, ότι η αυξημένη κατανάλωση γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά σχετιζόταν με χαμηλότερα ποσοστά μεταβολικού συνδρόμου, δηλαδή μιας ποικιλίας συμπτωμάτων που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

Οι ερευνητές μελέτησαν τη διατροφή των συμμετεχόντων επί ένα χρόνο, καταγράφοντας τη συχνότητα κατανάλωσης γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί, λαμβάνοντας υπόψιν αν αυτά ήταν με πλήρη ή μειωμένα λιπαρά. Έλαβαν επίσης υπόψιν παραμέτρους όπως το ιστορικό υγείας, η λήψη φαρμάκων, το μορφωτικό επίπεδο, η αρτηριακή πίεση, η περίμετρος μέσης και τα επίπεδα γλυκόζης και λιπαρών στο αίμα, που στοιχειοθετούν αν κάποιος πάσχει από μεταβολικό σύνδρομο ή διαβήτη τύπου 2.

Σύμφωνα με τα ευρήματα, οι συμμετέχοντες κατανάλωναν περίπου 180 γραμμάρια γαλακτοκομικών προϊόντων καθημερινά, δηλαδή κάτι λιγότερο από ένα ποτήρι γάλα ή ένα γιαούρτι (που αντιστοιχούν σε 224 γρ.).

Αναλύοντας τους συσχετισμούς, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων γαλακτοκομικών κάθε μέρα, συνδεόταν με 24% χαμηλότερο κίνδυνο μεταβολικού συνδρόμου, συγκριτικά με την μη κατανάλωση τέτοιων τροφίμων. Για όσους κατανάλωναν δύο μερίδες γαλακτοκομικών με πλήρη λιπαρά ο κίνδυνος μειωνόταν κατά 28%.

Η κατανάλωση μόνο γαλακτοκομικών προϊόντων με μειωμένα λιπαρά δεν σχετίστηκε με μείωση του κινδύνου μεταβολικού συνδρόμου.

Τέλος, η κατανάλωση τουλάχιστον δύο μερίδων οποιουδήποτε γαλακτοκομικού προϊόντος ημερησίως σχετίστηκε με 11-12% χαμηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης τόσο διαβήτη όσο και αρτηριακής πίεσης, με τον συσχετισμό να είναι ισχυρότερος στα άτομα που κατανάλωναν πλήρη γαλακτοκομικά προϊόντα.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό έντυπο BMJ Open Diabetes Research & Care.

Μεσογειακή διατροφή και μεταβολικό σύνδρομο

Πρόσφατη μελέτη σε ασθενείς με μεταβολικό σύνδρομο, αυτοί που ακολουθούσαν τη μεσογειακή διατροφή είχαν μεγαλύτερη απώλεια βάρους, χαμηλότερη αρτηριακή πίεση, βελτιωμένη αντίσταση στην ινσουλίνη και χαμηλότερα επίπεδα ινσουλίνης και δείκτες φλεγμονής. Η μεσογειακή διατροφή είναι ένας υγιεινός τρόπος διατροφής που εμπνεύστηκε από τις διατροφικές συνήθειες των κατοίκων της Ελλάδας (κυρίως της Κρήτης), της Ιταλίας, της Ισπανίας και των χωρών στα παράλια της Μέσης Ανατολής, περιοχές που βρέχονται από τη Μεσόγειο Θάλασσα. Η μεσογειακή διατροφή ουσιαστικά δίνει έμφαση κυρίως στην κατανάλωση οσπρίων, ελαιόλαδου, δημητριακών και σπόρων, φρούτων και λαχανικών, στη μέτρια κατανάλωση ψαριού και άσπρου κρέατος και στη σπάνια κατανάλωση κόκκινου κρέατος, όπως επίσης και στη μέτρια κατανάλωση κόκκινου κρασιού.

Τι περιλαμβάνει η μεσογειακή διατροφή:

7-10 μερίδες φρούτα (κυρίως άγουρα) και λαχανικά (όχι πολύ βρασμένα) την ημέρα.
Κατανάλωση γαλακτοκομικών με χαμηλά λιπαρά (γάλα, τυρί και γιαούρτι) και μικρή ποσότητα κόκκινου κρέατος και προϊόντων κρέατος (λ.χ. μία φορά τη βδομάδα).
Ένα ποτηράκι κόκκινο κρασί 120 ml για τις γυναίκες ή μέχρι 2 ποτηράκια για τους άνδρες, που προφυλάσσει το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σύνθετους υδατάνθρακες, όπως τα δημητριακά (πολύσπορο ψωμί, ολικής αλέσεως δημητριακά) και φρούτα – λαχανικά, γιατί επιδρούν λιγότερο στα μεταγευματικά επίπεδα σακχάρου απ? ό,τι οι απλοί υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, γλυκά).
Άπαχα κρέατα χωρίς πέτσα, όπως το κοτόπουλο, τα οποία ψήνουμε ή βράζουμε.
Χρήση ελαιόλαδου στη μαγειρική.
Φρέσκα ψάρια – αποφεύγουμε τα παστά ή τα τηγανισμένα.

Η μεσογειακή διατροφή βασίζεται κυρίως:

στα φρέσκα λαχανικά,
στο ελαιόλαδο ως κύρια πηγή λίπους,
στα όσπρια,
στους σπόρους, οι οποίοι έχουν πρωταρχικό ρόλο στη διατροφή αυτή,
στα γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γιαούρτι και το γάλα, τα οποία πρέπει να καταναλώνονται σε μέτριες ποσότητες,
?στο κόκκινο κρασί,
στην ελάχιστη κατανάλωση κόκκινου κρέατος.

The post Μεταβολικό σύνδρομο: τι μπορεί να το μειώσει appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα