Μήπως σας αρρωσταίνει η μπουγάδα σας;

Το πλύσιμο των ρούχων στους 30 βαθμούς Κελσίου μπορεί να αφήνει τα ρούχα πιο… βρώμικα απ’ ό,τι ήταν πριν μπουν στο πλυντήριο.

Νέες μελέτες δείχνουν ότι τα δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια των ρούχων δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά καλλιεργούνται μέσα στο πλυντήριο και «περνάνε» στις επόμενες πλύσεις.

Τα μικρότερα ενδύματά μας, τα εσώρουχα, είναι ο κυριότερος ένοχος, εξαιτίας των ιχνών από κόπρανα και τα διάφορα είδη βακτηρίων που φέρουν.

Ο δρ Τσαρλς Γκέρμπα, καθηγητής Μικροβιολογίας και Επιστήμης Χώματος, Νερού & Περιβάλλοντος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα,

έχει κάνει εκτενείς έρευνες (και) για τα μικρόβια που φιλοξενούνται στα πλυντήρια ρούχων.

«Εάν γεμίσει κανείς το πλυντήριο μόνο με εσώρουχα, θα απελευθερωθούν σχεδόν 100 εκατομμύρια κολοβακτηρίδια (e.coli) στο νερό – και αν αυτό δεν είναι αρκετά ζεστό, θα απομείνουν στο πλυντήριο και θα μεταδοθούν στα επόμενα ρούχα», λέει.

«Μετρήσεις που κάναμε έχουν δείξει ότι στο μέσο σλιπάκι υπάρχουν ένα δέκατο του γραμμαρίου κόπρανα, τα οποία μπορεί να φέρουν διάφορα μικρόβια – εκτός από το e.coli, μπορεί επίσης να υπάρχει ιός ηπατίτιδας Α, νοροϊός (προκαλεί γαστρεντερίτιδα), ροταϊός (ιός γαστρεντερίτιδας των παιδιών) και σαλμονέλα».

Στα ρούχα και στις πετσέτες μπορεί επίσης να υπάρχουν βακτήρια του δέρματος, όπως ο σταφυλόκοκκος, που επίσης δεν σκοτώνονται με το πλύσιμο σε χαμηλή θερμοκρασία, συνηγορεί ο δρ Φίλιπ Τιέρνο, καθηγητής Μικροβιολογίας & Παθολογοανατομίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης.

«Για να σκοτωθούν τα βακτήρια των ρούχων, το νερό πρέπει να έχει θερμοκρασία μεταξύ 60 και 65 βαθμών Κελσίου», λέει.

«Οι υψηλές θερμοκρασίες καθαρίζουν πιο υγιεινά τα ρούχα, επειδή το καυτό νερό διογκώνει τις ίνες των υφασμάτων και τους επιτρέπει να αποβάλλουν κάθε ακαθαρσία», εξηγεί ο χημικός μηχανικός δρ Ρίτσαρντ Νέιλ, διευθυντής του βρετανικού Κέντρου Τεχνολογίας Πλυντηρίων (LTC).

«Το πλύσιμο στους 30 βαθμούς όχι μόνον δεν καθαρίζει σωστά τα ρούχα, αλλά στην πραγματικότητα είναι η θερμοκρασία στην οποία επωάζουμε τα βακτήρια που καλλιεργούμε για να κάνουμε τα πειράματά μας».

Επιπλέον, «το σμήγμα του δέρματος – το κίτρινο έκκριμα που βλέπουμε στους γιακάδες και στις μασχάλες των ρούχων – είναι μία πρωτεΐνη και τρέφει μικρόβια τα οποία τα περισσότερα καθαριστικά δεν σκοτώνουν σε χαμηλές θερμοκρασίες», προσθέτει.

Πηγή: Τα Νέα

Keywords
Τυχαία Θέματα