ΜΤς: Μια πανάρχαια ολιστική θεραπεία που βελτιώνει την υγεία του οργανισμού

Μια καταπληκρική καινοτομία στο χώρο της φυσικοθεραπείας είναι η αναβίωση μιας πανάρχαιας θεραπείας που βελτιώνει τη μικροκυκλοφορία και ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Ο Γεώργιος Τεντζεράκης Οστεοπαθητικός D.O., Μanual Τherapist Maitland, Xειροπρακτικός (ΑΙS), FDM Practitioner, Φυσικοθεραπευτής μας εξηγεί τι είναι η Μικρασιατική Τραπεζούντιος θεραπεία (ΜΤς).

Η Μικρασιατική Τραπεζούντιος θεραπεία (ΜΤς) ξεκίνησε από την Αρχαία Ελλάδα από τους σπουδαιότερους δια χειρός θεραπευτές της (Κένταυρος Χείρων, Ασκληπιός,

Ιπποκράτης κ.α) πορεύτηκε στην Μικρά Ασία (Ηρόδικος, Σορανός, Γαληνός, Ορειβάσιος κ.α ), προσαράσσοντας στην Τραπεζούντα οπό εκεί αναπτύχτηκε η ΜΤς. Ήρθε στην Ελλάδα από τους διωκόμενους Τραπεζούντιους πρόσφυγες θεραπευτές της (Άννα Μαρνά, Ειρήνη Ιατρίδου, Θεοδώρα Αρνάκη, Γεώργιος Εμμανουηλίδης κ.ά.).
Μετά την εγκατάσταση τους στον Ελλαδικό χώρο, οι πρόσφυγες Μικρασιάτες θεραπευτές άρχισαν με πολύ κόπο να γίνονται αποδεκτοί και περιζήτητοι για την θεραπευτική τους αποτελεσματικότητα από όλα τα κοινωνικά στρώματα, θυμίζοντας τους κάποια πρακτικά θεραπευτικά στοιχεία και μέσα των Ελλήνων προγόνων τους (πχ βεντούζες, μάλαξη, μάλλινη φανέλα κα.).
Η διάσωση της ΜΤς δεν αφορά μόνο τον ποντιακό ελληνισμό αλλά αποτελεί μείζονος σημασίας για όλο τον Ελληνισμό, βασιζόμενη στις Ιπποκρατικές αρχές γύρω από την προέλευση των νόσων και του τρόπου αποκατάστασης της υγείας.
Η γνήσια αρχαία ελληνική ιπποκρατική θεραπεία, η Μικρασιατική Τραπεζούντιος θεραπεία, επέστρεψε στον τόπο που γεννήθηκε πριν από 3500 χιλιάδες περίπου χρόνια.

Ποια είναι η φιλοσοφία της ΜΤς
Βασικός πυλώνας της φιλοσοφίας ΜΤς είναι η άρρηκτη σχέση σώματος και ψυχής. Ο άνθρωπος κατά την ΜΤς είναι ψυχοσωματική οντότητα. Το σώμα έχει ενότητα και κύριος εκφραστής αυτής της ενότητας είναι η περιτονία σε όλες της τις μορφές.

Πρώτος εχθρός του σώματος αποτελεί η είσοδος του κρύου μέσα του αλλά και η απώλεια της θερμότητας του από την επαφή με κρύο στοιχείο ή κρύο περιβάλλον.

Δεύτερος εχθρός του σώματος κατά την ΜΤς αποτελούν τα βάρη (εσωτερικά ή εξωτερικά ) τα οποία οδηγούν στην πτώση συγκεκριμένων κυρίως σπλάχνων διαταράσσοντας την λειτουργία τους αλλά συνάμα και την λειτουργία του οργανισμού.

Τρίτος εχθρός του σώματος αποτελούν οι σωματικές κακώσεις που έχει υποστεί το σώμα σε όλη την διάρκεια της ζωής του από την σύλληψη μέχρι το τέλος της ζωή του.

Τέταρτος εχθρός του σώματος αποτελεί η επίδραση της ψυχολογικής επιβάρυνσης πάνω του μέσω κυρίως του μεταιχμιακού συστήματος του εγκεφάλου και του αυτόνομου νευρικού συστήματος.

Πέμπτος εχθρός του σώματος αποτελεί η επιβάρυνση του οργανισμού από το φυσικό περιβάλλον του και τις καταχρήσεις, όπως κακή διατροφή, μολυσμένο νερό, τσιγάρο κα.

Κατά την ΜΤς η ασθένεια είναι αποτέλεσμα της διαταραχής της ισορροπίας των υγρών του σώματος (Ευκρασία) και της πτώσης της θερμοκρασίας του (Κρύωμα – Πάγωμα), από τους παραπάνω εχθρούς, που οδηγούν σε διαταραχή της νεύρωσης και της μικροκυκλοφορίας του.

Που στοχεύει

• Στην αποκατάσταση της σωστής θερμοκρασίας όλων των συστημάτων του σώματος και ιδιαιτέρως του εγκεφάλου. Το θερμορυθμιστικό κέντρο του εγκεφάλου ελέγχει την συναισθηματική φύση των αισθημάτων που προέρχονται από τις αισθήσεις. Ελέγχει τα κίνητρα, το βάρος του σώματος. Ρυθμίζει την ομοιοστασία του σώματος, την αρτηριακή πίεση, αυξάνει η ελαττώνει την πείνας, τη δίψα. Ελέγχει τη θερμοκρασία του σώματος, τη νεφρική λειτουργία, τα επινεφρίδια, την ισορροπία του νερού στον οργανισμό.
• Στην αποκατάσταση της Ευκρασίας, μέσω της σωστής ροής των καναλιών (λεμφικών και αγγειακών). Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών και φιλτράρει τα άχρηστα προϊόντα του μεταβολισμού, ώστε η λέμφος να επιστρέψει καθαρή και ασφαλής στο κυκλοφορικό σύστημα. Το λεμφικό σύστημα απομακρύνει το πλεονάζων υγρό, υπολείμματα, νεκρά κύτταρα, τοξίνες κ.α. από τα κύτταρα και τον μεσοκυττάριο χώρο. Επίσης συνεργάζεται με το κυκλοφορικό σύστημα για τη μεταφορά θρεπτικών συστατικών, οξυγόνου και ορμονών από το αίμα στα κύτταρα των ιστών του σώματος.
• Στην αποκατάσταση της μικροκυκλοφορίας με συνέπεια την καλύτερη αιμάτωση, οξυγόνωση, μεταβολισμό και εσωδερμική κάθαρση.

Απώτερος στόχος της ΜΤς είναι η αποκατάσταση της ψυχοσωματικής ισορροπίας, μέσω της ψυχικής και σωματικής Μεταμόρφωσις του Όλου ανθρώπου.

Το μυστικό

Η δωδεκαετής κλινική πρακτική της μεθόδου από το 2008-2020 σε πάνω από 10.000 ασθενείς με εντυπωσιακά αποτελέσματα, οδήγησε στην αποκλειστική εφαρμογή της από το 2015 στα κέντρα ολιστικής χειροθεραπείας MTS σε Λαμία και Σύρο αποτελώντας τον κύριο άξονα του συστήματος δια χειρός θεραπείας (Manual Therapy System) των παραπάνω κέντρων. Το 2019 εντάχθηκε επισήμως στο πρόγραμμα επιμόρφωσης και δια βίου μάθησης του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στα πλαίσια της Εναλλακτικής – Συμπληρωματικής Θεραπευτικής.

The post ΜΤς: Μια πανάρχαια ολιστική θεραπεία που βελτιώνει την υγεία του οργανισμού appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα