Ο ανθρώπινος εγκέφαλος διαθέτει GPS!

Ένα είδος εξειδικευμένων εγκεφαλικών κυττάρων, τα οποία είναι γνωστό ότι βοηθούν τα ζώα να βρίσκουν τον δρόμο τους, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά σε ανθρώπους.

Αμερικανοί επιστήμονες εντόπισαν τα κύτταρα αυτά, που λέγονται κύτταρα πλέγματος (gridcells), επειδή ενεργοποιούνταν στους εγκεφάλους ομάδας εθελοντών οι οποίοι διερευνούσαν ένα εικονικό περιβάλλον.

Τα κύτταρα πλέγματος λειτουργούν ως ένα εσωτερικό σύστημα GPS και μπορεί να παίζουν ρόλο στη μνήμη, γράφουν οι ερευνητές

στην επιθεώρηση «Nature Neuroscience».

«Τα κύτταρα πλέγματος “λένε” σε έναν άνθρωπο που ακριβώς βρίσκεται», εξήγησε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Τζόσουα Τζέικομπς, επίκουρος καθηγητής στην Σχολή Βιοϊατρικής Μηχανικής, Επιστήμης & Συστημάτων Υγείας του Πανεπιστημίου Drexel, στην Φιλαδέλφεια.

Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, οι επιστήμονες είχαν ανακαλύψει ότι νευρικά κύτταρα στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου (είναι το κέντρο της μνήμης) ενεργοποιούνταν σε αρουραίους, όταν τα ζώα βρίσκονταν σε έναν συγκεκριμένο χώρο.

Οι νευρώνες αυτοί ονομάστηκαν κύτταρα τοποθεσίας και αργότερα εντοπίστηκαν και σε ανθρώπους.

Αργότερα, ανακάλυψαν πως τα ζώα διέθεταν και κύτταρα κατεύθυνσης, τα οποία ενεργοποιούνταν όταν κοίταζαν προς μια συγκεκριμένη κατεύθυνση – και τα ίδια κύτταρα εντοπίστηκαν στη συνέχεια σε ανθρώπους.

Το 2005, εξάλλου, οι επιστήμονες ανακάλυψαν τα κύτταρα πλέγματος σε αρουραίους και αργότερα σε νυχτερίδες και πιθήκους. Μαγνητικές τομογραφίες ανθρώπων παρείχαν ενδείξεις πως και οι άνθρωποι πρέπει να τα διαθέτουν, αλλά έως την δημοσίευση της παρούσας μελέτης αυτό παρέμενε αβέβαιο.

Keywords
Τυχαία Θέματα