Πρήξιμο; Φούσκωμα; Απαλλαγείτε αμέσως!

Νιώθετε πρήξιμο που οφείλεται σε κατακράτηση υγρών ή φούσκωμα; H διαιτολόγος διατροφολόγος Δέσποινα Μαρσέλου σας εξηγεί τι πρέπει να κάνετε για να απαλλαγείτε από το φούσκωμα και το πρήξιμο.

Αν νιώθετε πρήξιμο λόγω της κατακράτησης υγρών, επιλέξτε τροφές που είναι πλούσιες σε κάλιο. Το εν λόγω συστατικό εξαιτίας της διούρησης που προκαλεί μειώνει την κατακράτηση υγρών. Πλούσια σε κάλιο είναι τα φρούτα και τα λαχανικά. Επίσης

επιλέγετε τρόφιμα που δεν περιέχουν μεγάλες ποσότητες νατρίου (δηλαδή αλάτι) καθώς ευνοούν την κατακράτηση υγρών. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να περιορίσετε τα συσκευασμένα τρόφιμα και τις σάλτσες που συνήθως έχουν υψηλές ποσότητες νατρίου.

Τρώτε τροφές υψηλής περιεκτικότητας σε νερό για να περιορίσετε την κατακράτηση υγρών και να περιορίσετε το φούσκωμα. Καλές επιλογές είναι το μαρούλι, το αγγούρι, το σέλινο και ο μαϊντανός.

Περιορίστε όσο μπορείτε τα ανθρακούχα αναψυκτικά που μπορεί να σας προσφέρουν μια αίσθηση παροδικής ανακούφισης μακροπρόθεσμα όμως επιτείνουν το πρήξιμο. Αντιθέτως αυξήστε αφεψήματα όπως τσουκνίδα η γλυκάνησο με έντονη διουρητική ικανότητα (προσοχή όσα άτομα είναι σε φαρμακευτική αγωγή συμβολή απο ειδικό απαραίτητή)

Προσπαθήστε να τρώτε αργά καθώς σε αντίθετη περίπτωση μπορεί να καταπίνετε κατά τη διάρκεια του φαγητού μεγάλη ποσότητα αέρα με αποτέλεσμα να νιώθετε πρησμένοι.

Μασάτε καλά το φαγητό σας. Αν καταπίνετε το φαγητό σας αμάσητο, τότε τα βακτήρια του εντέρου θα παράγουν μεγαλύτερη ποσότητα από μεθάνιο με αποτέλεσμα να νιώθετε πιο έντονο φούσκωμα.

Βάλτε στο φαγητό δεντρολίβανο ή άνηθο καθώς μπορούν να βοηθήσουν στην πέψη και επομένως μειώνουν το φούσκωμα.

Κάποια υποκατάστατα ζάχαρης, όταν λαμβάνονται με άδειο στομάχι μπορεί να ενισχύσουν το αίσθημα πληρότητας. Μειώστε την κατανάλωση τους και δείτε αν νιώθετε καλύτερα.

Κάντε έστω και λίγη άσκηση. Ακόμη και ήπιες ασκήσεις μετά το φαγητό μπορεί να σας ανακουφίσουν από το φούσκωμα. Ακόμη, η τακτική άσκηση για 30 λεπτά την ημέρα μπορεί για να επιφέρει θεαματικά αποτελέσματα.

Keywords
Αναζητήσεις
φουσκωμα
Τυχαία Θέματα