Τι είναι η ναρκισσιστική κακοποίηση;

Πολλοί άνθρωποι που έχουν βιώσει ναρκισσιστική κακοποίηση από έναν σύντροφο δυσκολεύονται να εξηγήσουν την κατάσταση σε άτομα τα οποία δεν έχουν ζήσει κάτι τέτοιο.

Τι είναι η ναρκισσιστική κακοποίηση;

Ο όρος ναρκισσιστική κακοποίηση (narcissistic abuse) περιλαμβάνει όλες τις μορφές της συναισθηματικής, ψυχολογικής, λεκτικής, σωματικής, σεξουαλικής ή οικονομικής κακοποίησης που είναι δυνατόν να ασκήσει ένας ναρκισσιστής ή κοινωνιοπαθής στους γύρω του. Το εύρος της ναρκισσιστικής κακοποίησης εκτείνεται από ήπια κακεντρεχή σχόλια και τάσεις εξουσίας έναντι των άλλων σε προφορικό επίπεδο μέχρι

σοβαρές, απειλητικές για τη ζωή, μορφές βίας.

Πώς θα καταλάβετε έναν ναρκισσιστή

Οι άνθρωποι με αυτή τη διαταραχή χαρακτηρίζονται από τον συνδυασμό δύο πραγμάτων:

δυσκολία στη ρύθμιση της αυτοεκτίμησής τους καιέλλειψη ενσυναίσθησης προς τους άλλους.

Συνήθως, είναι πολύ εγωκεντρικοί και απασχολημένοι με τις δικές τους ανάγκες, αν και γενικά προσπαθούν να το κρύψουν. Αντ’ αυτού, βάζουν τα δυνατά τους για να προβάλλουν μια εικόνα που νομίζουν ότι θα κάνει τους άλλους ανθρώπους να τους θαυμάσουν. Όλα αυτά τους κάνουν περισσότερο ευαίσθητους στα αρνητικά σχόλια, προσβάλλονται εύκολα και γίνονται επιθετικοί όταν θυμώνουν.

Στην αρχή της σχέσης, είναι συνήθως περιποιητικοί και εκφράζουν θαυμασμό για τον σύντροφό τους. Το να κατακτήσουν το άλλο πρόσωπο, τους κάνει να νιώθουν δυνατοί και ξεχωριστοί. Σιγά σιγά, αυτό ξεθυμαίνει. Αρχίζουν να επικρίνουν τους συντρόφους τους και να τους λένε τι πρέπει να αλλάξουν.

Μπορεί να γίνουν αυταρχικοί και να τιμωρούν το άλλο άτομο με φωνές ή απομάκρυνση όταν δεν γίνεται το δικό τους. Επίσης, μπορεί να κατηγορούν τον σύντροφό τους για οτιδήποτε πάει στραβά, ακόμα κι αν είναι ξεκάθαρα δικό τους φταίξιμο.

Η κατάσταση μπορεί να χειροτερέψει με τον καιρό. Δεν τους νοιάζει που είναι κακοποιητικοί προς τον σύντροφό τους και αρχίζουν να θέλουν να τον πληγώσουν, επειδή η υποβάθμιση του άλλου ατόμου τους κάνει να νιώθουν δυνατοί και καλύτεροι, γεγονός που αυξάνει την αυτοεκτίμησή τους. Στην ουσία, χρησιμοποιούν το άλλο άτομο για να νιώσουν καλύτερα για τον εαυτό τους.

Οι άνθρωποι που βιώνουν ναρκισσιστική κακοποίηση δεν καταλαβαίνουν γιατί κακοποιούνται από ένα άτομο που ισχυρίζεται ότι τους αγαπά. Συνήθως, τους παίρνει καιρό να συνειδητοποιήσουν ότι δεν θα μπορέσουν ποτέ να ευχαριστήσουν τον σύντροφό τους και ότι θα μαλώνουν συνέχεια επειδή το άλλο άτομο είναι ναρκισσιστής. Ακόμα και όταν το συνειδητοποιούν, χρειάζεται αρκετός καιρός για να αναρρώσουν.

Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να εξηγήσετε τη ναρκισσιστική κακοποίηση σε ανθρώπους που δεν την έχουν βιώσει. Συνήθως δεν καταλαβαίνουν πώς κάποιος αφήνει να του συμβεί αυτό για τόσο καιρό και γιατί δεν έφυγε νωρίτερα από τη σχέση. Μερικοί μπορεί να νομίζουν ακόμα και ότι υπερβάλλετε.

Είναι ιδιαίτερα δύσκολο για κάποιον να εξηγήσει, γιατί ο ναρκισσιστής σύντροφος μπορεί να προβάλλει την εικόνα ενός έξυπνου, ήρεμου και στοργικού ανθρώπου. Τελικά, μπορεί να χρειαστεί να αποδεχτείτε το γεγονός ότι μερικοί άνθρωποι απλώς δεν μπορούν να φανταστούν το πόσο υποφέρατε.

Οι ναρκισσιστές είναι διαβόητοι στο να κάνουν δηλώσεις για δραματικές ή μεγαλειώδεις αλλαγές, προκειμένου να επαναπροσεγγίσουν το θύμα τους, είτε αυτό περιλαμβάνει υποσχέσεις για το κοινό σας μέλλον και την εκπλήρωση των αναγκών σας, είτε για τη δέσμευση τους ότι θα προσπαθήσουν να δουν κάποιον ειδικό για το καλό της σχέσης σας. Αν και αυτές οι υποσχέσεις μπορεί να ακούγονται παρήγορες αρχικά, όταν προέρχονται από έναν ναρκισσιστή, σχεδόν πάντα, δεν είναι βάσιμες. Ακόμα και αν βρεθούν στην καρέκλα κάποιου ειδικού, θα χάσουν σύντομα το ενδιαφέρον τους να συνεχίσουν την προσπάθεια ή θα προσπαθήσουν να τον χειραγωγήσουν.

The post Τι είναι η ναρκισσιστική κακοποίηση; appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα