Τι μάθαμε από το 2020

Τα δώρα έρχονται σε όλα τα σχήματα και όλα τα μεγέθη. Σε πολύχρωμες συσκευασίες, με μεγάλες εντυπωσιακές κορδέλες. Προσφορές αγάπης, ευγνωμοσύνης και έμπνευσης. Στις αρχές του 2020 ένα τεράστιο κουτί έφτασε στο παγκόσμιο κατώφλι που δεν περιείχε τίποτα από αυτά. Ή έτσι φαινόταν. Αυτό το κουτί περιείχε φόβο, αβεβαιότητα και τη συντριπτική επιθυμία να γίνουν όλα όπως τα ξέραμε πριν, άμεσα. Ωστόσο, συχνά, τα ανεπιθύμητα δώρα μας προσφέρουν την ευκαιρία να εξερευνήσουμε κάτι νέο. Ας ρίξουμε μια πιο προσεκτική ματιά στο
κουτί που συγκλόνισε τον κόσμο το 2020.

Τι μάθαμε από το 2020

Το 2020 κανείς δεν εξαιρέθηκε. Αυτό από μόνο του μας υπενθυμίζει ότι παρά τις διαφορές μας, είμαστε ίδιοι. Επικράτησε σε όλους το αίσθημα συντήρησης για επιβίωση: ο φόβος. Και καθώς περνούσαν οι μήνες, ένας θησαυρός που βρισκόταν στο κάτω μέρος του κουτιού αποκαλύφθηκε. Τι, πράγματι, μπορούμε να κάνουμε χωρίς τον φόβο; Και τι θα μπορούσαμε να μοιραστούμε με εκείνους που φοβούνται περισσότερο;

Το 2020 ήταν μια παύση για να προβληματιστούμε. Αποκάλυψε το καλύτερο και το χειρότερο εαυτό μας. Κατά τη γνώμη μου, ο καλύτερος μας εαυτός μας επικράτησε. Καθώς οι πληροφορίες αυξάνονταν και οι γνώσεις μας για το πώς να προστατεύσουμε ο ένας τον άλλον έγιναν σαφέστερες, η ανθρωπότητα απόκτησε μεγαλύτερη δύναμη. Νοιαστήκαμε για τους γείτονες. Καθίσαμε δύο μέτρα μακριά και ακούσαμε με κατανόηση τους φόβους τους. Αρχίσαμε να δείχνουμε την αλληλεγγύη μας με χαμογελαστά μάτια. Γίναμε και πάλι μια κοινότητα. Μια κοινότητα που υποστηρίζει ο ένας τον άλλον, που ενδιαφέρεται για τον άλλον (αλλά και που διαφωνεί).

Το 2020 ενισχύσαμε τους οικογενειακούς δεσμούς. Ψήσαμε cupcakes με τα παιδιά μας. Ίσως να μην ανταγωνιστήκαμε ποτέ την τελειότητα του κορυφαίου φούρνου της πόλης μας, αλλά κατά κάποιο τρόπο, αφιερώσαμε χρόνο ο ένας στον άλλον. Το ελαφρώς ασταθές μας λαπτοπ και τα μαθήματα εξ αποστάσεως έδεσε την οικογένεια στα μικροπροβλήματα και την έκανε να γελάσει. (Μην ξεχνάμε ότι το γέλιο ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα). Ξεσκονίσαμε ένα ξεχασμένο ογκώδες βιβλίο και σκεφτήκαμε να ολοκληρώσουμε το διάβασμά του. Μάθαμε μια νέα δεξιότητα, μάθαμε πιθανόν μια νέα γλώσσα, κάναμε ένα διαδικτυακό σεμινάριο. Αυτοσχεδιάσαμε στο πρόγραμμα γυμναστικής μας, βγήκαμε για περπάτημα. Κάναμε χιλιόμετρα στο περπάτημα και στείλαμε άπειρους κωδικούς 6, κάτι που δεν κάναμε πριν. Το τρέξιμο ή το παιχνίδι με το παιδί μας έκανε την καρδιά μας να χτυπήσει με περισσότερους τρόπους από έναν. Ξεκινήσαμε να γράφουμε ημερολόγιο με σκοπό να γνωρίσουμε τον εαυτό μας.

Το 2020 αποκτήσαμε επίγνωση του εαυτού μας. Μάθαμε πώς έχουμε υπομονή και αντοχή όταν συνδεόμασταν στο Zoom εν μέσω… σπιτικού θορύβου. Καταφέραμε να κοιτάξουμε μέσα μας και να αποκτήσουμε πρόσβαση στα δυνατά και αδύνατα σημεία μας. Εκτιμήσαμε περισσότερο ό,τι αγαπάμε και αφήσαμε αυτά αυτό που δεν μας ωφελούν πλέον. Αυτό περιλαμβάνει τις συνήθειες μας, τις σχέσεις μας και τα υπάρχοντά μας. Ο καθένας μας είχε λίγο χρόνο μοναχικότητας, όχι μοναξιάς. Έμεινε λίγο με τον εαυτό του και μείωσε το άγχος του με το να μην κάνει τίποτα, έστω και για λίγο. Το προνόμιο των βασικών απολαύσεων της ζωής. Καταφέραμε να δώσουμε λίγη αξία σε μας. Μην ξεχνάτε ότι είμαστε προγραμματισμένοι να προσφέρουμε και να καλύπτουμε τις ανάγκες των άλλων, ξεχνώντας τις δικές μας.

Τι μπορούμε να κάνουμε το 2021

Να απολαμβάνουμε τη στιγμή δίνοντας αξία στον εαυτό μας: Ας υποθέσουμε ότι ετοιμάζετε ένα δείπνο. Θα σκεφτόσασταν τις προτιμήσεις των καλεσμένων σας. Θα στρώνατε το τραπέζι με λουλούδια, κεριά, θα βάζατε μουσική και θα αναζητούσατε στο πίσω μέρος της ντουλάπας σας το πιο κολακευτικό σας φόρεμα. Και σας ρωτώ: δεν είστε τόσο άξιοι όσο οι καλεσμένοι σας; Η αξία σας είναι πολύ μεγαλύτερη από ένα τοστ που τρώγεται πάνω από το νεροχύτη της κουζίνας. Βάλτε το σε ένα πιάτο, στρώστε το τραπέζι και απολαύστε τη στιγμή.

Να επικοινωνούμε ειλικρινά: Οι προκλήσεις της καθημερινότητας εν μέσω πανδημίας ήταν πολλές και διαφορετικές. Η φροντίδα και το νοιάξιμο όμως είχε και έχει σημασία. Σηκώστε το τηλέφωνο και μιλήστε. Μη στείλετε μύνημα. Ακούστε μια πραγματική φωνή. Είμαι βέβαιη ότι υπάρχει ένα άλλο άτομο που χρειάζεται αυτή τη στιγμή να μιλήσει μαζί σας.

Να αναπνεύσουμε στον καθαρό αέρα: Η αναπνοή ψυχρότερου αέρα ρυθμίζει τη θερμοκρασία του εγκεφάλου σας. Ένας δροσερός εγκέφαλος κάνει καλό στο σώμα και απελευθερώνει την ένταση των μυών. Γι ‘αυτό νιώθετε αναζωογονημένοι όταν βγαίνετε έξω. Το σώμα σας είναι ένας οδηγός για να μάθετε τι είναι καλύτερο για εσάς.

Να κλάψουμε: Αυτή η τελευταία συμβουλή μπορεί να σας σοκάρει, αλλά μπορεί να είναι και η πιο ευεργετική. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι το κλάμα ωφελεί τόσο το σώμα όσο και το μυαλό. Τα δάκρυα περιέχουν ορμόνες στρες και άλλες τοξίνες που απελευθερώνονται με το κλάμα. Κλάψτε ελεύθερα, θρηνήστε το 2020 και τα σχέδια που δεν πραγματοποιήθηκαν, ανακουφιστείτε και βάλτε νέους στόχους, πιο προσωπικούς και πιο εφικτούς. Όλοι μετράμε τις ημέρες έως την αλλαγή του χρόνου, έως το 2021, ελπίζοντας να αλλάξουν τα πράγματα και να είμαστε ελεύθεροι. Αλλά η ζωή μας, όλα όσα νιώθουμε και κάνουμε, θα συνεχίσει να υπάρχει, ανεξάρτητα από την αλλαγή του έτους.

Λοιπόν, τι μας έχει διδάξει η συγκεκριμένη χρονιά, τι μάθαμε από το 2020;
Ότι είμαστε εύθραυστοι αλλά και ανθεκτικοί. Ότι υπάρχει ενσυναίσθηση στον κάθε έναν από εμάς. Ότι μπορούμε να στηρίξουμε τη σχέση μας με τον εαυτό μας και τους ανθρώπους γύρω μας. Ότι η ειλικρινής επικοινωνία μας ωφελεί όλους. Ότι μάθαμε τη σημασία της καλής ψυχικής υγείας. Μάθαμε την ανάγκη να σεβόμαστε τον πλανήτη μας. Μάθαμε ότι ο ελεύθερος χρόνος δεν ισοδυναμεί με τεμπελιά. Και μάθαμε ότι η χαρά μπορεί να βρεθεί ακόμη και στις πιο δύσκολες στιγμές. Ίσως τελικά να χρειαζόμασταν αυτό το κουτί.

Μπορεί αυτές οι γιορτές να μη μοιάζουν με άλλες αλλά το σίγουρο είναι ότι έχουν έναν κοινό παρονομαστή: Την Αγάπη.

Το εύχομαι σε κάθε έναν από εσάς.

Φίλια Μητρομάρα
αρχισυντάκτρια του omorfamystika.gr

The post Τι μάθαμε από το 2020 appeared first on Όμορφα Μυστικά της Βίκυς Χατζηβασιλείου.

Keywords
Τυχαία Θέματα