Διατροφή στην εγκυμοσύνη: 5+1 θρεπτικά συστατικά που χρειάζεστε!

Οι βιταμίνες και τα μέταλλα είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη και τη φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού. Στη διάρκεια όμως της εγκυμοσύνης βοηθούν καταλυτικά στη διατήρηση του μητρικού μεταβολισμού και την ανάπτυξη του εμβρύου.

Δείτε παρακάτω τα 6 θρεπτικά συστατικά που χρειάζονται όλες οι γυναίκες σε ενδιαφέρουσα.

Βιταμίνη D

Είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη που παίζει το ρόλο ορμόνης και είναι γνωστή για τη διατήρηση της ομοιόστασης του ασβεστίου και της ακεραιότητας των οστών.

Παράγεται κυρίως μετά από έκθεση στην υπεριώδη ηλιακή ακτινοβολίας Β αλλά λαμβάνεται και

μέσω της διατροφής, από λιπαρά ψάρια, αυγά και εμπλουτισμένα γαλακτοκομικών προϊόντα.

Φολικό οξύ

Πρόκειται για μια υδατοδιαλυτή βιταμίνη Β που την βρίσκουμε στα φυλλώδη πράσινα λαχανικά και τα εσπεριδοειδή. Επίσης υπάρχει και σε πιο σταθερή μορφή, το φυλλικό οξύ σε κάποια δημητριακά πρωινού.

Λειτουργεί ως συνένζυμο κατά τη διάρκεια των κύκλων μεθυλίωσης και γι’ αυτό είναι αναπόσπαστο μέρος της σύνθεσης του DNA και των νευροδιαβιβαστών. Επίσης συμμετέχει στο μεταβολισμό των αμινοξέων, τη σύνθεση πρωτεϊνών και τον πολλαπλασιασμό των κυττάρων.

Βιταμίνη Α

Πρόκειται για μια λιποδιαλυτή αντιοξειδωτική βιταμίνη που προέρχεται είτε από ρετινοειδή είτε από το β-καροτένιο. Θα την βρείτε σε ζωικές πηγές, όπως τα αυγά, τα γαλακτοκομικά, το συκώτι και τα ιχθυέλαια. Επίσης στα σκούρα ή κίτρινα λαχανικά, τις γλυκοπατάτες και τα καρότα.

Βοηθάει στην όραση, την ανάπτυξη, το μεταβολισμό των οστών, την ανοσολογική λειτουργία κ.α.

Ιώδιο

Αποτελεί ένα βασικό θρεπτικό συστατικό για τη ρύθμιση της ανάπτυξης και του μεταβολισμού γιατί συμμετέχει στη σύνθεσης των θυρεοειδικών ορμονών. Λαμβάνεται κυρίως από εμπλουτισμένο αλάτι αλλά μπορεί να προέλθει από φύκια και θαλασσινά.

Ασβέστιο

Είναι απαραίτητο για τα οστά και βασικό ενδοκυτταρικό συστατικό για τη διατήρηση των κυτταρικών μεμβρανών. Πρωταγωνιστεί σε μια σειρά από βιολογικές διεργασίες, όπως η συστολή των μυών και η απελευθέρωση νευροδιαβιβαστών.

Θα το βρείτε στα γαλακτοκομικά προϊόντα τα φυλλώδη πράσινα λαχανικά, τους ξηρούς καρπούς κ.α.

Σίδηρος

Παίζει καταλυτικό ρόλο στη σύνθεση της αιμοσφαιρίνης και της μυοσφαιρίνης και χρειάζεται σε διάφορες κυτταρικές λειτουργίες, όπως η μεταφορά οξυγόνου, η ανάπτυξη, η γονιδιακή ρύθμιση και η σωστή λειτουργία ορισμένων ενζύμων.

Last but not least: Ο σίδηρος από το κρέας και τα ψάρια έχει σημαντικά υψηλότερη βιοδιαθεσιμότητα σε σχέση με τις φυτικές πηγές.

Φωτογραφίες: Unsplash 

Μια ματιά ακόμα: 

Το δημιουργικό και μη δημιουργικό άγχος!

Οι τοξικοί άνθρωποι καταστρέφουν τη ζωή μας -Δείτε πώς θα τους αντιμετωπίσετε!

Keywords
Τυχαία Θέματα