Δημήτρης Μακρυνιώτης: Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο!

Ο Δημήτρης Μακρυνιώτης, ο αγαπημένος μας pastry chef, τις συνταγές του οποίου φτιάχνουμε συχνά, βρέθηκε στην κουζίνα του Πρω1νού και μας ετοίμασε Παραδοσιακό γαλακτομπούρεκο! Δείτε τα υλικά και την εκτέλεση.

Υλικά:

1 πακέτο φύλλο κρούστας

200 γρ. Βούτυρο αγελάδος

Υλικά για την κρέμα:

1 λίτρο γάλα πλήρες

200 γρ. ζάχαρη

110 γρ. σιμιγδάλι ψιλό

6 κρόκους μέτριων αυγών

Ξύσμα από ένα λεμόνι και ένα πορτοκάλι

Μια βανίλια

50 γρ. βούτυρο αγελάδος

Υλικά

για το σιρόπι:

700 γρ. ζάχαρη

70 γρ. μέλι

250 ml. νερό

Ένα λεμόνι κομμένο σε φέτες

Εκτέλεση για την κρέμα:

Σε ένα μπολ τοποθετούμε τους κρόκους με το σιμιγδάλι και ανακατεύουμε πολύ καλά για να μην σβολιάσουν. Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε το γάλα με την ζάχαρη, τα ξύσμα τα και την βανίλια και ζεσταίνουμε καλά.

Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το ζεστό γάλα στους κρόκους ανακατεύοντας έντονα. Περνάμε το μείγμα μας από το σουρωτήρι ρίχνοντάς το πάλι στο κατσαρολάκι μας, συνεχίζοντας το ανακάτεμα σε μέτρια φωτιά μέχρι να σφίξει η κρέμα μας.

Κατεβάζουμε από την φωτιά και αφού κρυώσει λίγο η κρέμα προσθέτουμε το βούτυρο που έχουμε σε θερμοκρασία δωματίου και ανακατεύουμε. Τέλος καλύπτουμε την κρέμα μας με μεμβράνη που εφάπτεται πάνω της.

Εκτέλεση για το σιρόπι:

Σε ένα κατσαρολάκι βάζουμε όλα τα υλικά μας για το σιρόπι, τα βράζουμε για ένα λεπτό και έπειτα αφήνουμε να κρυώσει.

Στήσιμο γαλακτομπούρεκου:

Παίρνουμε ένα μεγάλο ταψί 25cm επί 35cm περίπου και το βουτυρώνουμε καλά με το βούτυρο που πριν έχουμε λιώσει. Έπειτα στρώνουμε ένα ένα τα φύλλα μας αφήνοντάς τα να εξέχουν αρκετά έξω από το ταψί μας και βουτυρώνοντάς τα καλά ενδιάμεσα το ένα με το άλλο.

Συνεχίζουμε την διαδικασία με όσα φύλλα επιθυμούμε. Αδειάζουμε την κρέμα που έχει κρυώσει ελαφρώς πάνω στα στρωμένα φύλλα μας γυρίζοντας τα φύλλα που εξέχουν προς τα μέσα. Συνεχίζουμε τοποθετώντας τα υπόλοιπα φύλλα από επάνω βουτυρώνοντας ανά φύλλο (το λιγότερο 5 φύλλα).

Με την βοήθεια του πινέλου σπρώχνουμε τις άκρες των φύλλων να κρυφτούν στο ταψί και ραντίζουμε με λίγο νερό το επάνω φύλο μας. Χαράζουμε ελαφρώς το γαλακτομπούρεκο και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στις αντιστάσεις (πάνω-κάτω) στους 160 βαθμούς για περίπου μια ώρα έως ότου ροδίσουν τα φύλλα μας.

Τέλος σιροπιάζουμε αμέσως μόλις βγει το γαλακτομπούρεκό μας από τον φούρνο με το κρύο σιρόπι.

Δείτε φωτογραφίες από τα στάδια εκτέλεσης της συνταγής:

Δείτε περισσότερα στο βίντεο που ακολουθεί:

Keywords
Τυχαία Θέματα