Γονιμότητα: Αλήθειες για τη διάρκεια γονιμότητας στους άντρες και στις γυναίκες

Ως αποθεµατικό των ωοθηκών ορίζεται ο αριθµός των ωαρίων που υπάρχουν στις ωοθήκες µιας γυναίκας σε κάθε χρονική στιγµή κατά τη διάρκεια της αναπαραγωγικής της ζωής. Στις γυναίκες τα ωάρια δηµιουργούνται στη διάρκεια της εµβρυικής των ζωής. Στον 5ο µήνα της κύησης στα θήλυ έµβρυα έχουν δηµιουργηθεί περίπου 7 εκατοµµύρια ωάρια. Στη συνέχεια ο οργανισµός σταδιακά απορρίπτει τα κακής ποιότητας ωάρια ώστε την ηµέρα της γέννησης τα θήλεα νεογνά έχουν στις ωοθήκες τους κατά µέσο όρο 750.000 ωάρια. Από τη γέννηση και µέχρι την εµµηνόπαυση αρχίζει η κατανάλωση ωαρίων κάθε µήνα.

Η κατανάλωση των ωαρίων αυτών είναι µή αναστρέψιµη, µεθοδευµένη και βρίσκεται υπο τον άµεσο έλεγχο ενός γονιδίου που υπάρχει στο χρωµόσωµα Χ το οποίο καθορίζει πόσα ωάρια θα καταναλώνονται κάθε µήνα. Ετσι, στην εµµηναρχή, στις ωοθήκες της γυναίκας έχουν αποµείνει κατα µέσο όρο περίπου 450.000 ωάρια τα οποία υπολογίζεται ότι θα καταναλωθούν στη διάρκεια της αναπαραγωγικής ηλικίας που θα διαρκέσει περίπου 450 εµµηνορρυσιακούς κύκλους. Η µόνη χρονική περίοδος που η γυναίκα φαίνεται να µην καταναλώνει άσκοπα ωάρια είναι στη διάρκεια της εγκυµοσύνης. Το µοντέλο αυτό δίνει στη γυναίκα ένα πλεονέκτηµα και ένα µειονέκτηµα. Το πλεονέκτηµα είναι ότι η διαδικασία αυτή δεν επηρεάζεται από τίποτε (εκτός από ενδοµητρίωση ή χειρουργική αφαίρεση ωοθηκικού ιστού) και παραµένει σταθερή και αναλλοίωτη ανεξάρτητα από τις συνθήκες ζωής και ασθένειες που µπορούν να συµβούν στη διάρκεια της ζωής της γυναίκας. Το µειονέκτηµα είναι ότι όταν εξαντληθούν τα ωάρια δεν υπάρχει καµία θεραπεία ικανή να παράγει καινούργια ωάρια.

Όταν εξαντληθούν τα ωάρια δεν υπάρχει καµία θεραπεία ικανή να παράγει καινούργια ωάρια

Τι συµβαίνει στον άνδρα; 

Στον άνδρα αντίστοιχα στη διάρκεια της εµβρυικής του ζωής δηµιουργείται ένα σπερµατικό επιθήλιο, δηλ. ένα χωράφι,το οποίο παράγει εκατοµµύρια σπερµατοζωάρια καθηµερινά τα οποία εάν δεν χρησιµοποιηθούν εντός 90 ηµερών θα αυτοκαταστραφούν. Το χωράφι αυτό θα παραµείνει ενεργό σε όλη τη διάρκεια της ζωής του. Το γεγονός αυτό, όπως στη γυναίκα, έχει ένα πλεονέκτηµα και ένα µειονέκτηµα. Το πλεονέκτηµα είναι ότι η παραγωγή των σπερµατοζωαρίων αν και ελαττώνεται µε το πέρασµα της ηλικίας λόγω πτώσης των επιπέδων ανδρογόνων ποτέ δεν µηδενίζεται και µε τις µεθόδους υποβοηθούµενης αναπαραγωγής µπορεί να τεκνοποιήσει µέχρι τα γεράµατα του. Το µειονέκτηµα είναι ότι οτιδήποτε συµβεί στη ζωή του δηλ. κακές περιβαλλοντικές συνθήκες διαβίωσης, κακή διατροφή, κάπνισµα, επαγγέλµατα ή κλίµατα που αυξάνουν τη θερµοκρασία των όρχεων (φούρνοι, φλόγιστρα, περιοχές µε υψηλές θερµοκρασίες, οδηγοί επαγγελµατικών αυτοκινήτων κ.λ.π.), ασθένειες (παραµαγούλες, αιµάτωµα όρχεος, φλεγµονές προστάτη ή όρχεως, ακτινοβολία, κρυψορχία, αυτοάνοσα νοσήµατα κ.λ.π.) επηρεάζουν αρνητικά την παραγωγή και τη µορφολογία των σπερµατοζωαρίων και δηµιουργούνται µόνιµα προβλήµατα γονιµότητας. Αυτός είναι ο λόγος που εκτός της υποβοηθούµενης αναπαραγωγής δεν υπάρχει καµµία φαρµακευτική θεραπεία για τον υπογόνιµο άνδρα.

To άρθρο υπογράφει ο Γιάννης Πράπας, Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας Α.Π.Θ., Επιστημονικός Υπεύθυνος Μονάδας Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής «IAKENTRO»
www.iakentro.gr
email:[email protected]

Διαβάστε ακόμα: Το παιδί σας αναρωτιέται πως έρχονται τα μωρά στον κόσμο; Αφήστε στην άκρη τον πελαργό και πείτε του το εξής…!

Υπάρχει ένα νερό που είναι ιδανικό για εγκυμονούσες και θηλάζουσες – 5 λόγοι για να το προσθέσεις στη διατροφή σου

Περιμένεις δίδυμα; Όλα όσα πρέπει να ξέρεις!

Keywords
Τυχαία Θέματα