Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: 5+1 βιβλία που πρέπει να διαβάσεις!

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας συγκεντρώσαμε 6 υπέροχα βιβλία στα οποία πρωταγωνιστούν ηρωίδες γεμάτες τόλμη και δύναμη.

Που βγήκαν μπροστά και έδωσαν τους δικές τους αγώνες κόντρα στο κατεστημένο.

Που δεν έσκυψαν το κεφάλι αλλά μίλησαν δυνατά και διεκδίκησαν όλα όσα τους άξιζαν.

Γυναίκες που εμπνέουν και αποτελούν σημείο αναφοράς. Σήμερα, περισσότερο από ποτέ τις έχουμε μεγαλύτερη ανάγκη.

– ΤΟ ΔΕΥΤΕΡΟ ΦΥΛΟ

Και στα δύο φύλα παίζεται

το ίδιο δράμα της σάρκας και του πνεύματος, της τελικότητας και της υπερβατικότητας· τους ροκανίζει και τους δυο ο χρόνος, τους παραμονεύει ο θάνατος, έχουν και οι δυο την ίδια ανάγκη ο ένας του άλλου· και μπορούν να αντλήσουν από την ελευθερία τους την ίδια δόξα· αν ήξεραν πώς να την απολαύσουν, δεν θα έμπαιναν στον πειρασμό να διεκδικούν απατηλά προνόμια· και τότε θα μπορούσε να γεννηθεί μεταξύ τους η αδελφοσύνη. Απόσπασμα από το βιβλίο Χειραφέτηση της γυναίκας δεν σημαίνει απαγόρευση των σχέσεών της με τον άντρα, αλλά άρνηση του εγκλωβισμού της στις σχέσεις αυτές. Η κυκλοφορία του Δεύτερου φύλου στη Γαλλία το 1949 προκάλεσε σκάνδαλο δίχως προηγούμενο· τα 50.000 αντίτυπα της πρώτης έκδοσης εξαντλήθηκαν μέσα σε μία εβδομάδα, ενώ το Βατικανό το περιέλαβε στη «μαύρη» λίστα του. Το βιβλίο που σημείωσε θρίαμβο στην Αμερική και έκανε διάσημη την Μποβουάρ σε όλο τον κόσμο αποτελεί μέχρι σήμερα έναν από τους βασικούς θεωρητικούς πυλώνες του φεμινιστικού κινήματος. Με τo Δεύτερο φύλο, το opus magnum της, η Μποβουάρ ήθελε να απελευθερώσει τη γυναίκα από τη θέση κατωτερότητας που την υποχρέωνε να είναι το Άλλο του άνδρα, χωρίς να της δίνει το δικαίωμα ή την ευκαιρία να δομηθεί σαν Άλλος με τη σειρά της. Εβδομήντα και πλέον χρόνια μετά την πρώτη έκδοση του Δεύτερου φύλου, η μποβουαρική κριτική στη σεξουαλική, οικονομική και πολιτική αλλοτρίωση της γυναίκας, στον αστικό γάμο, στους καταπιεστικούς νόμους περί αντισύλληψης και άμβλωσης έχει εγγραφεί σε όλες τις κατακτήσεις του γυναικείου κινήματος. Η σκέψη της κατάφερε να προκαλέσει τεράστιες αλλαγές, οι οποίες δεν έπαψαν να μεταμορφώνουν το πρόταγμα της γυναικείας χειραφέτησης που πάντοτε «μέλλει να γεννηθεί».

Για να αποκτήσετε το βιβλίο κάντε κλικ ΕΔΩ!

– Η ΜΕΓΑΛΗ ΧΙΜΑΙΡΑ

Η Μεγάλη Χίμαιρα είναι ένα λεπτομερές ψυχογράφημα. Ο συγγραφέας καταπιάνεται με έναν γυναικείο χαρακτήρα και τον αναλύει συστηματικά. Είναι η ιστορία της Μαρίνας, μιας νεαρής Γαλλίδας που ερωτεύεται, παντρεύεται και ακολουθεί τον άντρα της στη Σύρα, στο πατρικό του σπίτι της Επισκοπής. Εκεί ζεί, κάτω από τον βαρύ, αποδοκιμαστικό ίσκιο της πεθεράς της. Καθώς η Μαρίνα συνδέει την τύχη της με τα βαπόρια του άντρα της, κάθε ψυχική αναταραχή της έχει περίεργες συνέπειες πάνω στη ζωή τους. Οταν έρχεται η οικονομική καταστροφή που είναι συνδεδεμένη με την ψυχική φθορά της ηρωίδας, τότε όλα μπαίνουν στο φαύλο κύκλο του έρωτα και του θανάτου.

Για να αποκτήσετε το βιβλίο κάντε κλικ ΕΔΩ!

ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΤΡΕΧΟΥΝ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΥΚΟΥΣ

«Νιώθω ευγνωμοσύνη τόσο για το βιβλίο Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους όσο και για τη Δρ. Κλαρίσα Πίνκολα Εστές. Είναι ένα βιβλίο ύμνος στη γυναίκα, στην τόλμη της, στη φροντίδα και στο νοιάξιμό της. Το λέω και το εννοώ: όσες ξέρετε ανάγνωση, διαβάστε το!» Maya Angelou «Το έργο της Κλαρίσας Πίνκολα Εστές, με ρίζες σε παραδοσιακά οικογενειακά τελετουργικά και στην αρχετυπική ψυχολογία, αναγνωρίζει ότι η γυναικεία ψυχή στις μέρες μας βρίσκεται σε κατάσταση ύπνωσης. Όμως δεν έχει χαθεί. Το βιβλίο Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους έρχεται να μας θυμίσει ότι κάτω από την εκλεπτυσμένη της όψη η γυναίκα είναι η φύση, είναι η παντοτινά άγρια, και μέσα από αυτή τη ζωτική δύναμη βρίσκει τη σωστή της θέση στον κόσμο.» Thomas Moore Το βιβλίο Γυναίκες που τρέχουν με τους λύκους- Μύθοι και ιστορίες για το αρχέτυπο της Άγριας Γυναίκας, που παρέμεινε 145 εβδομάδες στον κατάλογο ευπώλητων της New Work Times, έχει εκδοθεί σε 38 γλώσσες και έχει πωληθεί σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια αντίτυπα.

Για να αποκτήσετε το βιβλίο κάντε κλικ ΕΔΩ!

– ΤΟ ΓΕΓΟΝΟΣ

Το 1963, η Annie Ernaux, 23 χρονών, ανύπαντρη, μαθαίνει ότι είναι έγκυος. Η ντροπή την κυριεύει σαν πανούκλα: ξέρει πως η εγκυμοσύνη θα στιγματίσει την ίδια και την οικογένειά της, ξέρει ότι δεν πρέπει να κρατήσει αυτό το παιδί. Σε μια Γαλλία όπου οι αμβλώσεις ήταν παράνομες, προσπάθησε μάταια να απαλλαγεί μόνη της, με πρωτόγονες μεθόδους. Τρομαγμένη και απελπισμένη, καταφέρνει τελικά να βρει λύση, και καταλήγει στα επείγοντα ενός νοσοκομείου όπου κόντεψε να πεθάνει. Σαράντα χρόνια αργότερα, ανασύρει τα ημερολόγιά της και προσπαθεί να βάλει σε τάξη τις αναμνήσεις της, προκειμένου να συλλάβει το ουσιαστικό νόημα, τον λόγο που αυτή η εμπειρία τη σημάδεψε τόσο πολύ, τόσο βαθιά. Το γεγονός είναι η ιστορία αυτού του τραύματος, ενός τραύματος που δεν ξεπέρασε ποτέ. Στο βιβλίο βασίστηκε η ομώνυμη ταινία που κέρδισε τον Χρυσό Λέοντα στο φεστιβάλ της Βενετίας 2021. ΕΓΡΑΨΕ Ο ΤΥΠΟΣ Οικουμενικό, αρχέγονο και θαρραλέο, Το γεγονός είναι ένα σκληρό και ανατρεπτικό έργο, βαθύ και ανθρώπινο. Πρέπει να διαβαστεί από όλους. Irish Times Το έργο της Ernaux είναι μια προσπάθεια για την αλήθεια. Δεν είναι μια αφηγηματική στροφή προς την αλήθεια, αλλά μια «προσπάθεια να ξαναδούμε και την παραμικρή εικόνα». … Το έργο της Ernaux είναι σημαντικό. Όχι μόνο λόγω του θέματός της, αλλά λόγω του τρόπου που μας το παραδίδει: οι λεπτές αντιφάσεις, η απαθής στωικότητα, μαζί με την αγριότητα, η λεπτομερής και συνάμα αποσπασματική αφήγησή της. Financial Times Ένα σημαντικό, επιβλητικό έργο. New York Times Book Review Παρά το μικρό του μέγεθος το βιβλίο είναι γροθιά· ακλόνητο και αυθεντικό, ένα ειλικρινές συνονθύλευμα από εμπειρίες του παρελθόντος και του παρόντος. Μια ουσιαστική γραφή για το τραύμα, ένα κείμενο που αξίζει να διαβαστεί από όλους.

Για να αποκτήσετε το βιβλίο κάντε κλικ ΕΔΩ!

– ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΤΡΑΓΟΥΔΑΝΕ ΟΙ ΚΑΡΑΒΙΔΕΣ

Για χρόνια, οι φήμες για την Πιτσιρίκα του Βάλτου έδιναν κι έπαιρναν στο Μπάρκλι Κόουβ, ένα ήσυχο ψαροχώρι της Βόρειας Καρολίνας. Ο θάνατος του νεαρού Τσέις Άντριους τις έκανε να φουντώσουν ακόμη περισσότερο. Ποιος θα μπορούσε να τον είχε σκοτώσει, αν όχι εκείνο το αγριοκόριτσο που ζούσε μονάχο του στα βάθη του βάλτου;

Αλλά την Κάια δεν την είχαν καταλάβει. Ευαίσθητη και έξυπνη, είχε καταφέρει να επιβιώσει ολομόναχη, εγκαταλελειμμένη απ’ τους ανθρώπους, παρέα με τους γλάρους και μ’ όσα της δίδαξε η άμμος κι η αρμύρα. Όταν δύο νεαροί απ’ το χωριό γοητεύονται απ’ την άγρια ομορφιά της, η Κάια ανοίγεται σε μια καινούργια ζωή. Αλλά τότε συμβαίνει το αδιανόητο.

Μια ωδή στον φυσικό κόσμο και μια σπαρακτική ιστορία ενηλικίωσης, που μας υπενθυμίζει πώς τα παιδικά μας χρόνια μάς καθορίζουν για πάντα και ότι η ανθρώπινη φύση κουβαλά αρχέγονα, βίαια μυστικά, απ’ τα οποία κανένας δεν μπορεί να ξεφύγει.

«Η Κάια άφησε το περιοδικό στα πόδια της με το μυαλό της να ταξιδεύει σαν τα σύννεφα. Κάποια θηλυκά έντομα τρώνε το ταίρι τους, μητέρες από την οικογένεια των θηλαστικών εγκαταλείπουν τα μικρά τους λόγω του μεγάλου στρες, πολλά αρσενικά βρίσκουν ριψοκίνδυνους ή πανούργους τρόπους ώστε το σπέρμα τους να επικρατήσει των ανταγωνιστών τους. Τίποτα δεν είναι υπερβολικά απρεπές εφόσον βοηθάει να συνεχιστεί ο κύκλος της ζωής. Η Κάια ήξερε πως αυτό δεν αποτελούσε κάποια σκοτεινή πλευρά της Φύσης· ήταν απλώς επινοητικοί τρόποι να τα βγάζεις πέρα όταν όλα είναι εναντίον σου. Και με τους ανθώπους, το πράγμα σίγουρα πήγαινε ακόμα πιο μακριά.»

Για να αποκτήσετε το βιβλίο κάντε κλικ ΕΔΩ!

– ΚΙΡΚΗ

Πολύ συχνά, οι γυναίκες στην αρχαία ελληνική μυθολογία κατατάσσονται σε δύο κατηγορίες. είναι είτε δολοφονικές μέγαιρες με φριχτή κατάληξη είτε ενάρετα και τραγικά πιόνια με αμελητέα επίδραση.

Η Κίρκη είναι διαφορετική. Είναι μία από τις ελάχιστες γυναίκες της αρχαιότητας που επιτρέπεται να έχει δύναμη και δεν τιμωρείται γι’ αυτό στο τέλος της ιστορίας. Δεν είναι ούτε μοχθηρή ούτε αθώα, αλλά πολυσύνθετη.

Η Κίρκη αντιπροσωπεύει τη γυναικεία δύναμη και αυτό προκαλεί και τρομάζει. Είναι η γυναίκα που έχει περισσότερη δύναμη απ’ όση η κοινωνία λέει ότι πρέπει να έχει.

Για να αποκτήσετε το βιβλίο κάντε κλικ ΕΔΩ!

Μια ματιά ακόμα:

Το greekbooks.gr προσφέρει βιβλία στη “Φλόγα” και διπλασιάζει τα χαμόγελα!

Keywords
βιβλια, παγκόσμια ημέρα της γυναίκας 2012, ημερα της γυναικας, new york times, ο τυποσ, irish times, financial times, new york, δευτερο, δραμα, σημαίνει, γαλλια, opus, γυναικεσ, maya, times, λύση, york, book, ωδή, Γόνδολες της Βενετίας, Καλή Χρονιά, Ημέρα της μητέρας, τελος του κοσμου, τελη κυκλοφοριας 2016, κοινωνια, δυνατα, γυναικεσ, ωδή, γυναικα, εγκυμοσυνη, θανατος, κοντρα, ομορφια, οψη, τυχη, φημες, χιμαιρα, ψυχολογια, times, αγωνες, αξιζει, αμβλωσεις, αμερικη, αμμος, αναμνησεις, αρχαια, αφηγηση, αφορμη, βατικανο, εβδομαδες, βιβλιο, βρισκεται, γεγονος, δευτερο, δυναμη, εγκυος, ευκαιρια, ελευθερια, εβδομαδα, εντομα, ερχεται, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, θηλυκα, ησυχο, κειμενο, κυκλος, κιρκη, λύση, λογο, μακρια, ματια, μυθολογια, μυθοι, μικρο, μοναχο, μυαλο, μυστικα, νοημα, ντροπη, ξερετε, παντα, οικογενεια, ο τυποσ, ουσιαστικο, παιδικα, παιδι, πηγαινε, ψυχη, σιγουρα, σειρα, σπιτι, τολμη, φεστιβαλ, φυλο, φυση, φυλα, φθορα, φυσικο, χρονος, book, δικαιωμα, εβδομηντα, financial times, γλωσσες, ημερολογια, υμνος, irish times, maya, μπροστα, new york times, new york, opus, ποδια, σημαίνει, york
Τυχαία Θέματα