Θαλάσσια σπορ: Τα πολλαπλά οφέλη για τη σωματική και ψυχική υγεία!

Η αλήθεια είναι πως σήμερα, σε μια εποχή όπου η αβεβαιότητα πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητά μας, το άγχος χτυπάει κόκκινο…

Όλοι έχουμε μια σειρά από deadlines που πρέπει να τα προλάβουμε γιατί γίνονται όλο και πιο πιεστικά. Τρελαινόμαστε για να είμαστε συνεπείς στις υποχρεώσεις μας που τρέχουν με κινηματογραφική ταχύτητα λες και πρωταγωνιστούμε σε ταινία δράσης του Χόλυγουντ. Προσπαθούμε με νύχια και με δόντια να είμαστε και τέλειοι στη δουλειά μας και τέλειοι στο σπίτι.

Αποτέλεσμα; Η αύξηση της νοσηρότητας. Συγκεκριμένα στην ειδικότητα της Ωτορινολαρυγγολογίας -με αυτήν θα ασχοληθούμε

σε αυτό το άρθρο- έχουν πολλαπλασιαστεί οι ασθενείς με αλλεργική ρινίτιδα, ιγμορίτιδα, πολύποδες, αποφρακτική άπνοια, καθώς και κακοήθειες στην περιοχή του στόματος, του φάρυγγα και του λάρυγγα.

Επίσης είναι πια συχνό φαινόμενο και η σωματοποίηση του άγχους, με συχνότερα συμπτώματα τον ίλιγγο, την κεφαλαλγία, τις εμβοές, τη δυσκολία στην κατάποση, την αστάθεια.

Tο σώμα έχει την ιδιότητα σε μεγάλο βαθμό να αυτοθεραπεύεται

Παρά την εξέλιξη στη διάγνωση και τη θεραπεία, είτε φαρμακευτική είτε χειρουργική με τις νέες ενδοσκοπικές τεχνικές, ας σταθούμε σε αυτό που έχει πει Ιπποκράτης πριν από χιλιάδες χρόνια, ότι το σώμα έχει την ιδιότητα σε μεγάλο βαθμό να αυτοθεραπεύεται.

Πως μπορεί να γίνει αυτό; Μα φυσικά φροντίζοντας τη διατροφή και την κίνησή μας, το περιβάλλον και τον τρόπο ζωής μας και σκέψης μας. Θα μας πείτε τώρα καλά είναι όλα τα παραπάνω αλλά τι μπορούμε να κάνουμε σε πρακτικό επίπεδο για να γίνει καλύτερη η καθημερινότητά μας.

Η απάντηση είναι πολύ εύκολη και φορά στην ενασχόληση τον αθλητισμό, την πιο σημαντική δραστηριότητα για την καλή υγεία του οργανισμού μας αφού έτσι αναπτύσσονται σωματικές δυνάμεις παράλληλα με τις νοητικές λειτουργίες και τονώνεται η ευεξία.

Όχι, δεν θα σας πούμε να επισκεφτείτε τόσο εσείς όσο και τα παιδιά σας ένα γυμναστήριο γιατί σίγουρα θα βαρεθείτε -ειδικότερα τώρα που είναι Καλοκαίρι, η θερμοκρασία κινείται σε υψηλά επίπεδα και αυτό που θέλετε είναι να πάρετε την άδεια σας, να επισκεφτείτε τον αγαπημένο σας προορισμό και να χαλαρώσετε κάνοντας τις βουτιές σας.

Τα θαλάσσια σπορ βελτιώνουν την υγεία 

Αντίθετα θα σας μιλήσουμε για τα ευεργετικά οφέλη που θα έχουν στην υγεία σας τα θαλάσσια σπορ που συνδυάζουν την άθληση με την επαφή με το υδάτινο στοιχείο, γυμνάζουν ολόκληρο το σώμα και προάγουν την ψυχική μας υγεία λόγω της άμεσης επαφής με τη φύση.

Δύο από αυτά τα θαλάσσια σπορ είναι η ιστιοσανίδα και το θαλάσσιο σκι γιατί ανεβάζουν την αδρεναλίνη και τον ενθουσιασμό στα ύψη. Επίσης βοηθούν καταλυτικά στο να αυξηθ9ύν τα επίπεδα των ενδορφινών, τα οποία δρουν ως φυσικά αντικαταθλιπτικά στον εγκέφαλο και αμέσως αλλάζει η διάθεσή μας.

Παράλληλα με την επαφή μας με το νερό κάνουμε τις πιο φυσικές ρινικές πλύσεις, και αυτό θεραπεύει χρόνια προβλήματα του ανώτερου αναπνευστικού ή τα κρατάει σε ένα σταθερό επίπεδο χωρίς επιπλοκές και έντονα συμπτώματα.

Και τα δύο αθλήματα απαιτούν συντονισμό κινήσεων και ισορροπία. Είναι από τις πιο δημοφιλείς καλοκαιρινές δραστηριότητες στη χώρα μας και όχι άδικα. Συγκεκριμένα για το θαλάσσιο σκι, η στιγμή που το σώμα, μαζεμένο σαν μπάλα, εκτινάσσεται και πλέει πάνω στο νερό είναι συγκλονιστική και αξίζει να το ζήσει κανείς.

Ταυτόχρονα όσον αφορά στο άθλημα της ιστιοσανίδας, ο συντονισμός και η τεχνική που απαιτείται για να ισορροπήσεις πάνω στη σανίδα χαρίζει απίστευτη αυτοπεποίθηση σε όποια ηλικία και αν είναι κανείς, καθώς ανακτά τον έλεγχο του σώματός του -γιατί όπως λέει και ο αργεντινός ψυχίατρος, Χόρχε Μπουκάι σε ένα του βιβλίο: «Η ζωή είναι όπως το σπορ της ιστιοσανίδας, πρέπει να πας ανάλογα με τον αέρα και το κύμα που έχει μια συνεχή δυναμική».

Το πιο σημαντικό όμως από όλα είναι πως τα δυο παραπάνω σπορ έχουν ευεργετική επίδραση και στα χρόνια νοσήματα του ανώτερου αναπνευστικού. Η υψηλή περιεκτικότητα του θαλασσινού νερού σε ευεργετικά συστατικά μειώνει τις πιθανότητες νοσηρότητας, ενώ αλλάζει το προφίλ χρόνιων νοσημάτων, όπως οι αλλεργίες και η ιγμορίτιδα, τόσο σε εσάς, όσο και στα παιδιά σας.

Η σημασία της πρόληψης

Γι’ αυτό περάστε όσο το δυνατόν καλύτερα στις καλοκαιρινές διακοπές σας. Ξεχάστε όλα όσα σας προβληματίζουν, αθληθείτε και γίνετε ένα με το υγρό στοιχείο. Όταν με το καλό επιστρέψετε και πάλι στη βάση σας προσπαθήστε να κάνετε ριζικές αλλαγές στον καθημερινό τρόπο ζωής.

Τι εννοούμε; Μα φυσικά να φτιάξετε τη διατροφή σας, να βάλετε την άθληση στο πρόγραμμά σας και γενικά να προσπαθείτε κάθε φορά να τα βλέπετε όλα από τη θετική τους πλευρά.

Σιγά σιγά θα δείτε πως θα τα καταφέρετε. Το… κλειδί άλλωστε για να τα πετύχετε όλα και να δείτε την υγεία σας να φτιάχνει είναι πάντα η πρόληψη.

Το άρθρο γράφτηκε με τη συνδρομή της Ανατολής Παταρίδου -Χειρουργός ωτορινολαρυγγολόγος κεφαλής και τραχήλου, παιδο-ΩΡΛ, επιστημονική συνεργάτιδα των Νοσοκομείων Υγεία -Μητέρα.

Περισσότερες πληροφορίες στο www.pataridou.gr

Μια ματιά ακόμα:

Όλα όσα πρέπει να περιλαμβάνει η καθημερινή διατροφή των παιδιών!

5+1 πράγματα που κάθε νέα μανούλα θα πρέπει να έχει πάντα μαζί της!

Keywords
Τυχαία Θέματα