Blue Sea Power: Έφτασε τα 4 projects LNG-to-Power ισχύος 392 MW σε Κω, Χίο, Λέσβο, τώρα και Ρόδο

Με σταθερό βηματισμό συνεχίζει να αναπτύσσεται η δραστηριότητα της εταιρείας Blue Sea Power, η οποία εξασφάλισε μία ακόμη άδεια παραγωγής ρεύματος, αυτή τη φορά για τη Ρόδο.

Συγκεκριμένα, η ΡΑΑΕΥ χορήγησε πριν λίγες μέρες στην Blue Sea Power Α.Ε. άδεια «για την κατασκευή πλωτού σταθμού παραγωγής ρεύματος, συνολικής ισχύος 120 MW, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας στο Μη Διασυνδεδεμένο νησί της Ρόδου».

Η σχετική αίτηση υποβλήθηκε προς τη Ρυθμιστική Αρχή τον περασμένο Αύγουστο και η άδεια προβλέπει τη δημιουργία

πλωτού σταθμού FSRP, με ονομαστική (μικτή) ισχύ 120 MW και καθαρή ισχύ (προς το Σύστημα) 118,4 MW, με καύσιμο το φυσικό αέριο. Η θέση του νέου σταθμού θα είναι πλησίον της πόλης της Ρόδου.

Όπως αναφέρεται στο κείμενο της απόφασης «η άδεια παραγωγής χορηγείται ως ακολούθως:

α) Περίοδος Α΄: (λειτουργία του ΗΣ Ρόδου ως ΜΔΝ): για 4 έτη (31.12.2027) από την έκδοση της παρούσας ή μέχρι τη διασύνδεση της Ρόδου, σε περίπτωση που η διασύνδεση ολοκληρωθεί νωρίτερα. Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί εντός 4 ετών η περίοδος A’ παρατείνεται για 3 επιπλέον έτη (31.12.2029) ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης της Ρόδου.

β) Περίοδος Β΄: έως το 31.12.2058 με έναρξη εφαρμογής τη λήξη της περιόδου Α’ που αναφέρεται ως άνω (υπό α)»

Μεταξύ των όρων, τονίζεται ότι ο κάτοχος της άδειας παραγωγής οφείλει να λαμβάνει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε να διασφαλίζεται η αδιάλειπτη διαθεσιμότητα και η λειτουργία της Μονάδας.

Όσον αφορά τη μετοχική σύνθεση της εταιρείας επισημαίνεται ότι το 99% ανήκει στην Blue Sea Power Energy Holdings Cyprus Ltd και το 1% στον Κωνσταντίνο Μητρόπουλο.

Το προφίλ της εταιρείας

Η Blue Sea Power S.A. συστάθηκε τον Σεπτέμβριο του 2021 με έδρα στην Αθήνα και σκοπεύει να αναπτύξει τρία, και πλέον τέσσερα, FSRP με ολοκληρωμένες μονάδες αποθήκευσης, επαναεριοποίησης και παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, προκειμένου να την παράσχει σε τοπικά νησιωτικά συμπλέγματα. Το καύσιμο που θα χρησιμοποιηθεί θα είναι ένα μείγμα LNG / Bio-LNG και H2.

Η Blue Sea Power δραστηριοποιείται, όπως αναφέρεται, στην «πρώτη γραμμή» της τεχνολογικής εξέλιξης και αναπτύσσει ένα FSRP (Floating Storage Regasification Power Plants) με αποθήκευση LNG/Bio-LNG και ικανότητα παραγωγής ενέργειας μεταξύ 50 MW και 200 MW.

Σε σχετικό μήνυμά του ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Κωνσταντίνος Μητρόπουλος τονίζει ότι «η Blue Sea Power ιδρύθηκε για να συμμετάσχει στην ταχεία ενεργειακή μετάβαση της χώρας εισάγοντας υπερσύγχρονες πλωτές λύσεις». Όπως επισημαίνει «αναπτύσσουμε μια ολοκληρωμένη λύση που παρέχει ανταγωνιστική ενεργειακή κάλυψη 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, προσφέροντας βελτιωμένο περιβαλλοντικό αποτύπωμα μέσω της χρήσης βέλτιστου μείγματος καυσίμων και βέλτιστων διαθέσιμων τεχνολογιών».

Σημειώνεται ότι ο Κ. Μητρόπουλος είναι έμπειρο στέλεχος της ενεργειακής αγοράς, με μακρά προϋπηρεσία σε ισχυρούς ομίλους, μεταξύ των οποίων η «Σωληνουργεία Κορίνθου», όπου θήτευσε για 12 χρόνια φτάνοντας στη θέση του Γενικού Διευθυντή, καθώς και άλλοι όπως η Enolia Energy, Enertec FZE, Lloyds Energy κ.α.

Τα άλλα projects

Η αρχή έγινε τον Δεκέμβριο του 2021 όταν η (τότε) ΡΑΕ χορήγησε την πρώτη άδεια προς την εταιρεία FLNG RUS Company Limited για την κατασκευή πλωτού σταθμού παραγωγής ρεύματος ισχύος 80MW στη Λέσβο, στη θέση «Καρά Τεπέ».

Σύμφωνα με τα αναφερόμενα στην άδεια παραγωγής, ο πλωτός σταθμός FLNG, που θα λειτουργεί με καύσιμο φυσικό αέριο, θα έχει ονομαστική (μικτή) ισχύ 80MW και καθαρή ισχύ (προς το Σύστημα) 77,5MW.

Η διάρκεια της άδειας χωρίζεται και εδώ σε δύο περιόδους και είναι αρχικά για 6 έτη (έως 31.12.2027) από την έκδοση της ή μέχρι τη διασύνδεση της Λέσβου, σε περίπτωση που η διασύνδεση ολοκληρωθεί νωρίτερα. Σε περίπτωση που η διασύνδεση δεν ολοκληρωθεί εντός 6 ετών προβλέπεται παράταση για 3 επιπλέον έτη (έως 31.12.2030) ή έως την ολοκλήρωση της διασύνδεσης. Σε δεύτερη φάση η άδεια θα έχει ισχύ έως 31.12.2056.

Ακολούθησαν οι άδειες για αντίστοιχες μονάδες στη Κω και τη Χίο.

Η πρώτη αφορά την κατασκευή πλωτού σταθμού FLNG, με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστική (μικτή) ισχύ 120 MW και καθαρή ισχύ (προς το Σύστημα) 117,5 MW, ο οποίος θα αναπτυχθεί πλησίον του ΑΣΠ (Αυτόνομος Σταθμός Παραγωγής της ΔΕΗ) Κω.

Η άδεια για τη Χίο αφορά την κατασκευή πλωτού σταθμού FLNG με καύσιμο φυσικό αέριο, ονομαστική (μικτή) ισχύ 72 MW, καθαρή ισχύ (προς το Σύστημα) 69,5 MW που θα αναπτυχθεί πλησίον του ΑΣΠ Χίου.

Οι τρεις αυτές μονάδες με βάση τα πλάνα της εταιρείας θα έχουν τεθεί σε λειτουργία ως το φθινόπωρο του 2024.

Προς αυτή την κατεύθυνση η Blue Sea Power έχει αναθέσει τον σχεδιασμό τους στη βρετανική εξειδικευμένη, σε σκάφη LNG και υποδομές ΑΠΕ, εταιρεία Houlder.

Διαβάστε ακόμη 

Αθανασίου (Lamda): «Επιθετικός, αλλά επιτεύξιμος ο στόχος μεγάλο κομμάτι του Ελληνικού να είναι έτοιμο το 2026»

Η άδεια καρέκλα του Κασσελάκη, ο Προκόπης και ο Καραμανλής, το δίλημμα της Εφης, ο Μητσοτάκης και ο Δούκας και η Alpha Bank στην τελική ευθεία

Στην ατζέντα Μητσοτάκη στο Βερολίνο ο πράσινος ηλεκτρικός διάδρομος Ελλάδας- Γερμανίας  

Για όλες τις υπόλοιπες ειδήσεις της επικαιρότητας μπορείτε να επισκεφτείτε το Πρώτο ΘΕΜΑ

Keywords
Τυχαία Θέματα