DATA COMMUNICATION: Από τις καλύτερες στην Ευρώπη για το εργασιακό της περιβάλλον

Του Δημήτρη Μαρκόπουλου

Οι πιο παλιοί θα το θυμούνται. Ηταν παραμονή Πρωτοχρονιάς του 1987 όταν στα τότε τηλεοπτικά σόου έδιναν κι έπαιρναν οι αναφορές για την επιβολή του ΦΠΑ στη ζωή μας. Για τους περισσότερους επρόκειτο για ένα θέμα «ειδικού ενδιαφέροντος», καθώς δεν κατανοούσαν την αλλαγή που θα έφερνε στα πορτοφόλια και τις ζωές μας ο Φόρος Προστιθέμενης Αξίας, με αποτέλεσμα να παίρνουν

το θέμα για πλάκα. Μάλιστα στο τηλερεβεγιόν της κρατικής ΕΡΤ ο Κώστας Φέρρης παρουσίαζε ένα σκετς υποδυόμενος τον βραχυκυκλωμένο λογιστή και μιλώντας την ακαταλαβίστικη αργκό των τεχνοκρατών των φόρων. Μέχρι και βιντεοταινίες είχαν γυριστεί για τον ΦΠΑ και τα δημοσιεύματα των εφημερίδων ήταν συνεχή. Αυτό, όμως, που αποτέλεσε μεγάλο πονοκέφαλο για όλους τους Ελληνες, υπήρξε παράλληλα ευκαιρία για κέρδος και δουλειά για κάποιους άλλους. Για την ακρίβεια, η Data Communication του Παναγιώτη Βασιλειάδη και της συζύγου του Ζωής Δουζένη είδε στον ΦΠΑ ένα νέο επιχειρηματικό περιβάλλον. Εναν τρόπο να δραστηριοποιηθεί στην ελληνική αγορά λογισμικού με εφαρμογές που αφορούσαν στα λογιστικά γραφεία της χώρας.

Από τον Καναδά στον... ΦΠΑ

Ας πάμε, όμως, λίγο ακόμα πιο πίσω. Ηταν 1981 και η Ελλάδα ετοιμαζόταν για μια νέα εποχή. Το αίτημα για «Αλλαγή» δονούσε το πανελλήνιο, ακόμα και αν αυτή η αλλαγή θα έφερνε τα σημερινά συντρίμμια και σειρά στρεβλών νοοτροπιών που μας κατατρύχουν ακόμα. Μεγάλο μέρος του πληθυσμού απαιτούσε διορισμούς στο κράτος-λάφυρο ως αντίδοτο της φτώχειας του ή ως υλοποίηση της φιλοδοξίας του. Δύο νέα παιδιά όμως, ο Παναγιώτης Βασιλειάδης και η Ζωή Δουζένη, αντί να πάρουν τον δρόμο που η συντριπτική πλειοψηφία της χώρας μας πήρε, δηλαδή αυτόν του Δημοσίου, αντί να ενταχθούν στα κόμματα περιμένοντας είτε βόλεμα είτε ανάληψη έργων, ακολούθησαν διαφορετική πορεία. Βρέθηκαν στον Καναδά με σκοπό να σπουδάσουν προγραμματιστές ηλεκτρονικών υπολογιστών. Κι αυτά σε μια Ελλάδα η οποία στην καλύτερη των περιπτώσεων προτιμούσε ως αντικείμενο σπουδών τη Νομική ή την Ιατρική ή στρεφόταν στην απόκτηση διπλώματος πολιτικού μηχανικού, λόγω άνθησης τότε της οικοδομής.

Ζωή Δουζένη

Παναγιώτης Βασιλειάδης

Η πρώτη συνάντηση των δύο νέων έγινε στο αεροδρόμιο προτού φύγουν για σπουδές και ομολογουμένως δεν ήταν η καλύτερη δυνατή. Για την ακρίβεια όπως έχουν εξομολογηθεί, ο ένας αντιπάθησε τον άλλον. Κι όμως, σύντομα θα παντρεύονταν στη ζωή αλλά και στις... business. Μοιραία στάθηκε η ανάγκη της Ζωής Δουζένη για κάποιες σημειώσεις έπειτα από μια ασθένειά της. Φοιτήτρια τότε στο τμήμα Computer Science του York University, πληροφορήθηκε ότι ο καλύτερος και πιο επιμελής φοιτητής ήταν εκείνος που είχε αντιπαθήσει στο αεροδρόμιο, ο Παναγιώτης Βασιλειάδης. Με την επαφή και τη συνεργασία, οι δύο τους θα έρθουν κοντά και στο τέλος θα χαράξουν κοινή πορεία.

Στη συνέχεια αμφότεροι θα εργαστούν στην εταιρεία Biomedical Instrumentation ως προγραμματιστές - αναλυτές και το 1985 θα γυρίσουν στη χώρα μας. Ο μεν Παναγιώτης θα εργαστεί στην πρωτοπόρα τότε εταιρεία Computer Logic, με κύριους τομείς ευθύνης την ανάλυση και ανάπτυξη προγραμμάτων, και η Ζωή στην Bull. Ωστόσο, η επιβολή του ΦΠΑ θα σημάνει για τους ίδιους την ώρα της δημιουργίας. Παρέα θα δημιουργήσουν ένα πρωτότυπο λογιστικό πρόγραμμα που υπολόγιζε αυτόματα τα στοιχεία και τύπωνε στα έντυπα της Εφορίας τον ΦΠΑ και τη φορολογία εισοδήματος. Η δουλειά που για χρόνια οι λογιστές έκαναν με το χέρι γινόταν πλέον μηχανογραφικά και η νέα τεχνολογία υπολόγιζε απευθείας τον ΦΠΑ γλιτώνοντας χρόνο από τους επαγγελματίες. Ετσι, λοιπόν, ιδρύθηκε η Data Communication. Ακόμα και σήμερα αντικείμενό της είναι η παροχή ολοκληρωμένων λύσεων πληροφορικής σε επιχειρήσεις και οργανισμούς του ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, καθώς και σε λογιστικά γραφεία. Μέχρι σήμερα έχει διαθέσει 36.000 προγράμματα σε 18.000 πελάτες, ενώ το μερίδιο αγοράς της στα λογιστικά γραφεία φτάνει το 40%. Οι εφαρμογές που έχει αναπτύξει η Data Communication απευθύνονται κατά κύριο λόγο σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις. Το ενδιαφέρον είναι μάλιστα ότι η επιχείρηση ακόμα και σήμερα διατηρεί σταθερούς πελάτες από την ίδρυσή της, πράγμα πολύ σπάνιο για τη χώρα μας.

Στα τέλη της δεκαετίας του '90, ο πανίσχυρος τότε Θανάσης Πουλιάδης θα αγοράσει 20% των μετοχών της εταιρείας, όμως με την πτώση του το ποσοστό αυτό θα περάσει σε άλλους επενδυτές. Ταυτόχρονα, η Data Communication θα συνάψει το 2004 στρατηγική συνεργασία με τη Microsoft για την προώθηση και υποστήριξη των λύσεων της αμερικανικής εταιρείας προς τις επιχειρήσεις (Microsoft Dynamics). Μάλιστα, είναι μέλος του Microsoft Dynamics President's Club, στο οποίο μετέχει μόλις το 5% των συνεργατών της αμερικανικής εταιρείας παγκοσμίως. Ως απόρροια της συνεργασίας αυτής έλαβε τιμητικές διακρίσεις σε τρία διεθνή συνέδρια της Microsoft, καθώς και την ανώτατη διάκριση Certified for Microsoft Dynamics (CfMD), την πρώτη που απενεμήθη στην Ανατολική και Κεντρική Ευρώπη και την 32η διεθνώς.

Βραβεύσεις στη σειρά

Το 2013 ο αριθμός εργαζομένων της εταιρείας θα φτάσει τους ενενήντα. Σήμερα, παρά την κρίση έχει αυξηθεί σε 120 και βαίνει αυξανόμενος, ενώ η επιχείρηση διατηρεί γραφεία στην Αθήνα και υποκαταστήματα στη Βόρεια Ελλάδα με έδρα τη Θεσσαλονίκη και στη Δυτική Ελλάδα στην Πάτρα. Το δίκτυο διανομής της περιλαμβάνει, μάλιστα, περισσότερους από 100 συνεργάτες πανελλαδικά. Το πλέον σημαντικό στοιχείο για την Data Communication είναι οι 5 βραβεύσεις στα ελληνικά Best Workplaces στην κατηγορία «50-250 εργαζόμενοι», καθώς και η φετινή βράβευση στον ίδιο θεσμό, αλλά για την Ευρώπη. Η εταιρεία το 2010 βραβεύτηκε ως 5η κορυφαία εταιρεία στον τομέα απασχόλησης, το 2011 και το 2016 ως 6η, ενώ το 2012 και το 2014 ως 4η. Στα Best Workplaces in Europe 2016 η ελληνική επιχείρηση κατέλαβε την 38η θέση στην κατηγορία των 50 εθνικών επιχειρήσεων με 50 έως 500 εργαζόμενους. Ηταν μάλιστα η μοναδική ελληνική στην κατηγορία της φέτος, αλλά και τα τελευταία τρία χρόνια. Τι κάνει όμως την επιχείρηση αυτή τόσο ξεχωριστή;

Για 30 χρόνια και παρά την κρίση της αγοράς η Data Communication συνεχίζει να αναπτύσσεται και να εξελίσσεται, παραμένοντας πάντα συνεπής στους ανθρώπους της και προχωρώντας σε νέες προσλήψεις. Παράλληλα, κρατάει την οικογενειακή της ατμόσφαιρα, διατηρώντας ανοιχτές τις πόρτες, αναπτύσσοντας σχέσεις εμπιστοσύνης και φροντίζοντας τους ανθρώπους της. Ακόμη, βάσει συγκεκριμένων αποφάσεων επιβραβεύει τις επιτυχίες, παρέχει ευκαιρίες για ενδοεταιρική εξέλιξη και δίνει κίνητρα ανάπτυξης. «Ολα αυτά συντελούν στη δημιουργία ενός φιλικού και δημιουργικού περιβάλλοντος, όπου οι άνθρωποι έρχονται κάθε μέρα με χαμόγελο», όπως τονίζει ο κ. Βασιλειάδης. Το εντυπωσιακότερο, όμως, όλων είναι ότι λόγω των αβέβαιων οικονομικών συνθηκών και των capital controls τρεις φορές προχώρησε σε προκαταβολή της μισθοδοσίας εντός του 2015 για να προστατεύσει τους ανθρώπους της. Στην Data Communication υπάρχουν πολλοί τρόποι επιβράβευσης των εργαζομένων. Ξεκινώντας με ένα απλό «μπράβο», αλλά και μέσα από την ξεχωριστή ενότητα στο εταιρικό της newsletter. Αλλοι τρόποι είναι η παροχή επιπλέον ημερών αδείας και η έμπρακτη συμβολή της εταιρείας στην κάλυψη του κόστους επιμόρφωσης (για σεμινάρια, μεταπτυχιακούς τίτλους σπουδών κ.ο.κ.). Επιπλέον, από το 2009 εφαρμόζεται για όλα τα στελέχη ανεξαιρέτως σύστημα αξιολόγησης, το οποίο συνδέεται άμεσα με το σύστημα στοχοθέτησης καθώς και με το αντίστοιχο αμοιβών και παροχών. Μέσα από το σύστημα αυτό, η αναγνώριση και η επιβράβευση της προσπάθειας και των επιδόσεων των στελεχών της είναι απολύτως αντικειμενική και συνδέεται με τις αυξήσεις μισθών, τα χρηματικά ή άλλα bonus, τις προαγωγές κ.ο.κ. Επίσης, σχεδόν όλα τα διευθυντικά στελέχη είναι άτομα που προέρχονται από τον ίδιο τον οργανισμό και έχουν επιβραβευτεί για την αφοσίωση, τις ικανότητες και την απόδοσή τους.

Θα πρέπει να σημειώσουμε ότι η εταιρεία διαθέτει δύο σημαντικούς τομείς δραστηριότητας: την ανάπτυξη ιδιοπαραγόμενου λογισμικού εμπορικής και λογιστικής διαχείρισης, αλλά και διαχείρισης ανθρώπινου δυναμικού και μισθοδοσίας. Και βέβαια δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η Data Communication είναι ουσιαστικά η εταιρεία που έθεσε τις βάσεις της πληροφορικής και της μηχανογράφησης για τα λογιστικά γραφεία στην Ελλάδα, αναπτύσσοντας προϊόντα που άλλαξαν ριζικά τον τρόπο λειτουργίας τους. Ο υπολογισμός και η εκτύπωση των δηλώσεων ΦΠΑ (1987), η ανάπτυξη εφαρμογών για περιβάλλον Windows (2001), η σύνδεση με το Taxisnet για απευθείας υποβολή ηλεκτρονικών δηλώσεων ΦΠΑ (2002), η διοργάνωση Live Webinars (2013) είναι μερικές από τις καινοτομίες που η Data Communication εισήγαγε πρώτη και οι οποίες συνέβαλαν καθοριστικά στην καθιέρωσή της στον χώρο.

Παράλληλα, έχει αναλάβει και έχει υλοποιήσει έργα πληροφορικής για μεγάλες εταιρείες με σύνθετες ανάγκες, μεταξύ αυτών η ΕΠΑ Θεσσαλίας, η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης, η ΔΙΑΣ Διατραπεζικά. Συστήματα, η ICAP, η ΤΡΑΙΝΟΣΕ και πολλές άλλες. Σε κάθε περίπτωση, η εταιρεία έχει αναπτύξει και εφαρμόζει την ολοκληρωμένη πολιτική εξυπηρέτησης Customer Care 360ο. Ενσωματώνοντας συγκεκριμένες, χρονικά προσδιορισμένες και επαναλαμβανόμενες δραστηριότητες και υπηρεσίες, αποτελεί ένα από τα πιο σύγχρονα και βραβευμένα συστήματα εξυπηρέτησης πελατών που εφαρμόζονται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Μάλιστα, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής αυτής έχει βραβευτεί πολλαπλώς το 2014 και το 2015 από σημαντικούς θεσμούς, όπως το Ελληνικό Ινστιτούτο Εξυπηρέτησης Πελατών (Εθνικά Βραβεία Εξυπηρέτησης Πελατών 2014 και 2015), τα European Business Awards 2014/2015 και τα BITE Awards 2015. Σήμερα η Data Communication κινείται ιδιαίτερα εξωστρεφώς, παρά την ύπαρξη σημαντικών και χρόνιων προβλημάτων και τη μεγάλη περίοδο ύφεσης. Και αυτό διότι με πρωτοπόρα την ίδια, ο κλάδος του ελληνικού επιχειρηματικού λογισμικού εξακολουθεί να είναι υπαρκτός και παραγωγικός. Το 2014 η εταιρεία καινοτόμησε διοργανώνοντας online σεμινάρια (webinars) τόσο για την ενημέρωση των πελατών - λογιστών για όλες τις τρέχουσες εξελίξεις όσον αφορά στα φορολογικά με διακεκριμένους εισηγητές όσο και για την τεχνική υποστήριξη των πελατών και τη βέλτιστη χρήση των εφαρμογών της. Η συμμετοχή πελατών από όλη την Ελλάδα ήταν μαζική, αφού εκατοντάδες λογιστές παρακολούθησαν τα επίκαιρα φορολογικά σεμινάρια, ενώ περισσότεροι από 3.800 πελάτες παρακολούθησαν το πρώτο online σεμινάριο τεχνικής υποστήριξης.

Keywords
data communication, data, ευρωπη, περιβαλλον, data communication, data, Παραμονή Πρωτοχρονιάς, capital controls, Πρωτοχρονιά, ΦΠΑ, ΕΡΤ, ελλαδα, νέα, business, science, york, εταιρεία, bull, microsoft, club, αθηνα, θεσσαλονικη, πατρα, europe, capital, bonus, αφοσίωση, βασεις, windows, taxisnet, live, επα, διασ, icap, τραινοσε, european, online, συμμετοχή, ΟΣΕ, φορολογικη δηλωση 2011, αποτελεσματα πανελληνιων 2011, βασεις 2011, www.taxisnet.gr, τραπεζα της ανατολης, Καλή Χρονιά, πανελληνιες 2012, μειωση μισθων, βασεις 2012, αποτελεσματα πανελληνιων 2012, αλλαγη ωρας 2012, τελος του κοσμου, Παραμονή πρωτοχρονιάς 2012, φορολογια 2013, η ζωη, κομματα, το θεμα, δουλεια, εδρα, επικαιρα, θεμα, ιατρικη, προγραμμα, τραινοσε, ωρα, capital, icap, microsoft, αγορα, αεροδρομιο, ατμοσφαιρα, αφοσίωση, βορεια, γραφεια, διασ, δικτυο, δυτικη ελλαδα, δυτικη, εγινε, ευκαιρια, ενημερωση, ενενηντα, εργα, εντυπα, εξελιξη, επα, εποχη, ερχονται, εταιρεία, εφαρμογες, τεχνολογια, ζωη, ζωης, ιδια, ιδιο, ιδρυση, υπηρεσιες, λογο, νομικη, παντα, ουσιαστικα, παιδια, παμε, πλακα, πορτες, προγραμματα, προσληψεις, σεμιναρια, συνεχεια, συντομα, σειρα, συμμετοχή, σοου, τμημα, τρια, υλοποιηση, φοιτητρια, φοιτητης, φτανει, φορολογια, χερι, χρονικα, bull, bonus, business, club, ελληνικα, europe, χωρα, ιδιαιτερα, κωστας, windows, science, online, θανασης, υπολογισμος, york, european
Τυχαία Θέματα