DW: Η γερμανική κοινωνία ατενίζει το μέλλον με ανησυχία

Τα προβλήματα που δημιουργεί η μαζική έλευση προσφύγων στη Γερμανία γίνονται ολοένα πιο αισθητά. Το ζήτημα αποτελεί αιτία προστριβών εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού και κυριαρχεί ολοένα περισσότερο στη δημόσια συζήτηση. Όπως επισήμανε στην DW ο δημοσκόπος Τόμας Πέτερσεν, «ο λόγος για τον οποίo η ηρεμία που είχαμε πριν από έναν χρόνο έχει πλέον χαθεί σχετίζεται σίγουρα με το μεταναστευτικό κύμα. Οι άνθρωποι είναι βεβαίως εξαιρετικά ανήσυχοι λόγω του μεγάλου αριθμού προσφύγων που έρχονται στη χώρα και φοβούνται λίγο ότι ο ασφαλής κόσμος, στον οποίον ζούσαν έως τώρα, γίνεται αβέβαιος».

Πάντως,

όπως εκτιμά ο Τόμας Πέτερσεν -ο οποίος επιμελήθηκε έρευνα του Ινστιτούτου Δημοσκοπήσεων του Άλενσμπαχ (Institut für Demoskopie) με αντικείμενο τον φόβο των Γερμανών απέναντι στην αλλαγή- παρά το εντεινόμενο αίσθημα ανασφάλειας, η γερμανική κοινωνία δεν αντιδρά πιο φοβικά σε σύγκριση με κοινωνίες άλλων χωρών. «Δεν πιστεύω ότι μια παρόμοια κατάσταση στη Γαλλία ή τη Μ. Βρετανία δεν θα προκαλούσε παρόμοιες ανησυχίες», υπογράμμισε ο γερμανός ερευνητής. Όπως διευκρινίζει υπάρχει ένα αόριστο αίσθημα αβεβαιότητας «που δεν μπορεί πραγματικά να συγκεκριμενοποιηθεί». Μια ανασφάλεια για το μέλλον, «επειδή φοβάται κανείς ότι η κατάσταση δεν είναι προβλέψιμη».

Ενίσχυση των δεξιών, λαϊκιστικών τάσεων

Μεγάλο ποσοστό των Γερμανών εκφράζει φόβους για αύξηση της εγκληματικότητας στη χώρα. Σύμφωνα με τον Τόμας Πέτερσεν, «το γεγονός ότι άνω του 80% των ερωτηθέντων λένε ότι φοβούνται για πιθανή αύξηση της εγκληματικότητας είναι βεβαίως απόρροια των γεγονότων της Κολωνίας, τη νύχτα της παραμονής Πρωτοχρονιάς. Ωστόσο, στην πραγματικότητα δεν είναι αυτός ο λόγος. Πίσω από αυτό κρύβεται ένα αίσθημα αποπροσανατολισμού που υπερβαίνει τα ζητήματα της σημερινής πολιτικής». Ο γερμανός δημοσκόπος εξηγεί ότι «η ανησυχία δεν συνίσταται στο αίσθημα ότι το παρόν είναι κατά κάποιο τρόπο ανεξέλεγκτο, αλλά στη σκέψη ότι ενδέχεται να μην είναι ελέγξιμο το μέλλον».

Όπως παρατηρεί ο Τόμας Πέτερσεν, η τάση της προσκόλλησης στη γνωστή τάξη πραγμάτων ενισχύεται ακόμη περισσότερο στα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας, κάτι «κατανοητό», όπως λέει, δεδομένου ότι «οι νεότεροι είναι από πολλές απόψεις πιο ευέλικτοι».

Το εντεινόμενο αίσθημα αβεβαιότητας που έχει μερίδα της γερμανικής κοινωνίας αντανακλάται και στα προεκλογικά ποσοστά των πολιτικών κομμάτων. Η Χριστιανοδημοκρατική Ένωση της Άγκελα Μέρκελ εμφανίζει σημαντική πτώση. Αντίθετα αισθητά ενισχυμένα είναι τα ποσοστά της δεξιάς, λαϊκιστικής Εναλλακτικής για τη Γερμανία (AfD). Πάντως, όπως εκτιμά ο Τόμας Πέτερσεν, «το αν θα παραμείνει αυτή (σ.σ. η AfD) μια δύναμη με διάρκεια στο πολιτικό φάσμα, θα εξαρτηθεί από το αν θα σταθεί δυνατόν να τεθεί υπό έλεγχο η προσφυγική κρίση αλλά και οι άλλες κρίσεις στην Ευρωπη».

Keywords
Τυχαία Θέματα