FC Barcelona: «Διαγραφή» χρεών για τον ευρωπαϊκό σύλλογο – Πώς τα κατάφερε

Οι δανειστές της Barcelona συμφώνησαν να «χαλαρώσουν» ορισμένους από όρους για την αποπληρωμή του χρέους του κορυφαίου ισπανικού συλλόγου, ο οποίος βρίσκεται αντιμέτωπος με τη δραματική συρρίκνωση των εσόδων του λόγω της πανδημίας.

Πιο συγκεκριμένα, Ευρωπαίοι επενδυτές που κατέχουν προνομιούχα χρεόγραφα ύψους 200 εκατ. ευρώ της ισπανικής ομάδας συμφώνησαν να άρουν τα υφιστάμενα όρια στα χρέη και στις οικονομικές δαπάνες του συλλόγου, σύμφωνα με το γραφείο Τύπου της ομάδας.

Η εν λόγω

απόφαση δίνει στην ομάδα μία μεγάλη οικονομική «ανάσα» μετά το πλήγμα που υπέστη στα οικονομικά της από τα lockdown και τα μηδενικά σχεδόν έσοδα από τις πωλήσεις εισιτηρίων.

Ο σύλλογος, ο οποίος είναι χρεωμένος κατά 488 εκατομμυρίων ευρώ, είχε απώλειες ύψους 100 εκατομμύρια ευρώ απώλειες πέρσι.

Τα οικονομικά δεινά που αντιμετωπίζει το καταλανική αθλητική ομάδα ήταν η βασική αιτία για την οποία υποστήριξε με ενθουσιασμό τη δημιουργία μίας νέας κλειστής ευρωπαϊκή Super League.

Το παραπάνω project, το οποίο θα παρείχε στις ομάδες μέλη εγγυημένα έσοδα και ένα γενναιόδωρο μπόνους συμμετοχής, κατέρρευσε μέσα σε 48 ώρες από εν μέσω έντονης κριτικής από πολιτικούς, παίκτες και φιλάθλους.

Η Barcelona αποκάλυψε ότι ήταν σε συνομιλίες με Ευρωπαίους μετόχους όταν δημοσίευσε τα ετήσια οικονομικά της μεγέθη στα τέλη Ιανουαρίου. Είπε τότε ότι είχε ήδη λάβει παραιτήσεις από απαιτήσεις εκ μέρους Αμερικανών κατόχων του χρέους.

Το 2018, ο σύλλογος εξέδωσε δύο σειρές πενταετών τίτλων αξίας 140 εκατομμυρίων ευρώ, με απόδοση 2%. Το 2019 συγκέντρωσε επιπλέον 60 εκατομμύρια ευρώ με δύο επιπλέον προσφορές με απόδοση 2,5%.

Πόσο κοστίζουν οι διάσημοι παίκτες

Τα οικονομικά της Barcelona έχουν επιδεινωθεί τα τελευταία χρόνια καθώς το κόστος απόκτησης κορυφαίων παικτών και άλλα έξοδα «βάρυναν» τον ισολογισμό της. Το χρέος της έχει επίσης ευρύτερες επιπτώσεις στην ευρύτερη σφαίρα του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου.

Τον περασμένο Ιούνιο, ο σύλλογος χρωστούσε 126 εκατομμύρια ευρώ, που αφορούσε βραχυπρόθεσμους τίτλους σε ομάδες όπως η Ζιροντέν ντε Μπορντώ και η Liverpool. Επιπλέον, χρωστούσε 197 εκατομμύρια ευρώ σε άλλους συλλόγους.

Τον Μάρτιο, ο Τζοάν Λαπόρτα εξελέγη πρόεδρος της ομάδας με την ατζέντα της εξυγίανσης των οικονομικών του συλλόγου. Ο Λαπόρτα είχε διατελέσει πρόεδρος του συλλόγου μεταξύ 2003 και 2010.

Διαβάστε ακόμη

Cetracore-JetOil: Οι Ρώσοι, ο Πακιστανός και ο Αλέξανδρος Χανδρής

Το ήσυχο καλοκαίρι των υπουργών, το «φαρμάκι» ενός προέδρου και ο μυστήριος Mr. John Charalabakis 

Λιούις Χάμιλτον: Οι big business του «Βασιλιά» της Formula 1 – Tα… μυστικά του νέου συμβολαίου

Keywords
Τυχαία Θέματα