Guardian: Η λιτότητα σκοτώνει

Η Guardian καταγγέλλει τη λιτότητα που εφάρμοσαν οι Συντηρητικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο
«Η λιτότητα σκοτώνει», αναφέρει σε άρθρο της η βρετανική εφημερίδα «Guardian», καταγγέλλοντας τις σχετικές πολιτικές που εφάρμοσαν τα τελευταία χρόνια οι Συντηρητικοί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Τα καταφέραμε, μια αξιοσημείωτη εθνική προσπάθεια», είχε πει ο υπουργός Οικονομικών George Osborne όταν μειώθηκε το δημοσιονομικό έλλειμμα, με τον τότε πρωθυπουργό David

Cameron να κρίνει πως η προσπάθεια ήταν «σωστή».

Είναι εύκολο για τους αρχιτέκτονες της ιδεολογικά καθοδηγούμενης λιτότητας να είναι θριαμβευτικοί, δεδομένου ότι δεν υπέφεραν από τις συνέπειες: η χειρότερη συρρίκνωση των μισθών στις ανεπτυγμένες χώρες καταγράφηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αν εξαιρεθεί η καταστραμμένη Ελλάδα, σχολιάζει η βρετανική εφημερίδα.

Υπενθυμίζει, επίσης, την περικοπή της κοινωνικής ασφάλισης για τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους και τα άτομα με ειδικές ανάγκες, αλλά και την αυξανόμενη παιδική φτώχεια στο νησί.
Νέα έρευνα δείχνει ότι η λιτότητα έχει διαδραματίσει βασικό ρόλο στην ψηφοφορία του Brexit, σημειώνει η Guardian.

Σύμφωνα με τα πρόσφατα δημοσιευμένα στοιχεία της εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας, μάλιστα, η στο προσδόκιμο επιβίωσης για τους Βρετανούς, έχει επιβραδυνθεί με τον ταχύτερο ρυθμό οποιουδήποτε ηγετικού βιομηχανικού έθνους, εκτός από «την μητρόπολη της ελεύθερης αγοράς», στις Ηνωμένες Πολιτείες.

«Για δεκαετίες, το προσδόκιμο ζωής αυξανόταν σταθερά στη Βρετανία: και, ξαφνικά, ακριβώς όπως οι Συντηρητικοί πήραν την εξουσία και επέβαλαν λιτότητα, η βελτίωση αυτή έπαψε να σταματάει».
Όπως διαπίστωσαν πανεπιστήμια νωρίτερα φέτος, αντιπροσωπεύει μία από τις χειρότερες επιβραδύνσεις στη βελτίωση του προσδόκιμου ζωής σε περίπου 120 χρόνια.

Τον περασμένο Οκτώβριο, η Υπηρεσία αναθεώρησε το προσδόκιμο ζωής μέχρι το 2041 κατά σχεδόν ένα έτος μικρότερο από τις εκτιμήσεις τους το 2015.
«Όπως σημειώνουν καθηγητές, αυτό σημαίνει ότι ένα εκατομμύριο άτομα θα πεθάνουν νωρίτερα τις επόμενες τέσσερις δεκαετίες.

Τραγικά, δεν χρειάζεται να περιμένουμε αυτούς τους περιττούς πρόωρους θανάτους. Σύμφωνα με μια έκθεση-βόμβα στην British Medical Journal, το 2017 η λιτότητα έχει συνδεθεί με 120.000 επιπλέον θανάτους από το 2010».
«Αυτή η χώρα και οι λαοί της θα πληρώνουν για την ιδεολογικώς οδηγούμενη καταστροφή των Tories για τα επόμενα χρόνια.

Τα παιδιά που οδηγούνται στη φτώχεια θα έχουν χειρότερη υγεία και θα μειώσουν τις εκπαιδευτικές ευκαιρίες ως συνέπεια, υπονομεύοντας τις δυνατότητές τους, και μαζί της τις δυνατότητες ολόκληρης της χώρας.
Καθώς το βιοτικό επίπεδο παραμένει στάσιμο, η φούσκα του καταναλωτικού χρέους υποκύπτει, με δυνητικά καταστροφικές οικονομικές συνέπειες.

Οι δημόσιες υπηρεσίες και οι υποδομές θα βυθιστούν σε κρίση.
Η λιτότητα είναι κυριολεκτικά ζήτημα ζωής και θανάτου.
Εάν δεν σταματήσει, οι ζωές θα συνεχίσουν να μειώνονται άσκοπα», καταλήγει η εφημερίδα…

Keywords
Τυχαία Θέματα