H συμφωνία Ρωσίας-Σ.Αραβίας μπορεί να χειροτερέψει την κατάσταση στη Συρία

H από κοινού προσπάθεια της Ρωσίας και της Σαουδικής Αραβίας να ανακόψουν την πτωτική πορεία του πετρελαίου μπορεί να χειροτερέψει τον πόλεμο στη Συρία.

Η συμφωνία μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πετρελαιοπαραγωγών χωρών η οποία υπογράφτηκε αυτή την εβδομάδα και συνθέτει πλαφόν παραγωγής, κρύβει τις έχθρες λόγω της Συρίας, όπου τα δύο κράτη υποστηρίζουν δύο διαφορετικούς αντιπάλους.

Η Σαουδική Αραβία έστειλε αεροσκάφη της πολεμικής αεροπορίας της σε βάση της Τουρκίας την προηγούμενη εβδομάδα.

Υπενθυμίζουμε πως ρωσικό αεροσκάφος καταρρίφθηκε από την Τουρκία πριν από λίγο καιρό.

Τα γεωπολιτικά στοιχήματα δίνουν και παίρνουν, αφού τα ρωσικά μαχητικά υποστηρίζουν τις δυνάμεις του Άσαντ στην προσπάθεια του τελευταίου να ανακαταλάβει το Χαλέπι. Η Τουρκία την ίδια στιγμή ανησυχεί για την προώθηση των Κούρδων πολεμιστών στα σύνορά του οι οποίοι υποστηρίζονται από τη Ρωσία και θεωρούνται τρομοκράτες από την κυβέρνηση Ερντογάν.

Η συμφωνία Ρωσίας-Σαουδικής Αραβίας υπογραμμίζει μόνο το κοινό τους ενδιαφέρον, και όχι την κατάσταση στη Συρία.

Πολλοί αναλυτές ανησυχούν πως αυτό το πλαφόν σε τόσο υψηλά επίπεδα θα συνεχίσει να προκαλεί πρόβλημα στις αγορές παγκοσμίως, τη στιγμή που οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε χαμηλό 12ετίας.

Και οι δύο χώρες, όμως, δεν υποχωρούν σε ό,τι αφορά την γεωπολιτική τους ατζέντα. Στη Συρία, ο Πούτιν έχει αναπτύξει την στρατιωτική του επιρροή ενώ δεν ανησυχεί λόγω της κρίσης που πλήττει τη χώρα του.

Keywords
Τυχαία Θέματα