Hugo Dixon: Έρχεται θερμό καλοκαίρι με διπλή απειλή από Ελλάδα και Brexit

Το ελληνικό πρόγραμμα και το δημοψήφισμα για το Brexit είναι οι δύο κίνδυνοι που μπορεί να έλθουν σε σύγκρουση, αυτό το καλοκαίρι, σημειώνει σε άρθρο του στο Reuters, ο Hugo Dixon, ο οποίος συσχετίζει δύο θέματα που κατά πολλούς αποτελούν τις δύο μεγαλύτερες απειλές για την ακεραιότητα της Ευρώπης.

Όπως

σημειώνει ο γνωστός αρθρογράφος, η «μάχη» των ελληνικών δημοσιονομικών και η βρετανική ενδοσκόπηση σχετικά με το εάν πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Ένωση μπορεί να φαίνεται πως έχουν λίγη σχέση έχουν μεταξύ τους. Άλλωστε, πρόκειται για εξελίξεις που λαμβάνουν χώρα στις δύο άκρες της Ευρώπης.

Ωστόσο, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και η Ε.Ε. βρίσκονται σε αντιπαράθεση σχετικά με το πρόγραμμα της Ελλάδας, κάτι που φάνηκε και από τις διαρροές του Wikileaks. Μάλιστα, εάν δεν επιλύσουν τις διαφορές τους, η Αθήνα θα μπορούσε να ξεμείνει από χρήματα τον Ιούλιο. Η αίσθηση μιας νέας κρίσης θα συνέπιπτε με το δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου στη Βρετανία για την παραμονή της στην Ε.Ε..

Μπορεί η Βρετανία να μην είναι μέλος της Ευρωζώνης και να μην έχει λόγο στα ελληνικά προγράμματα και έτσι δεν υπάρχει κάποια συσχέτιση λογικά, ωστόσο οι Βρετανοί ευρωσκεπτικιστές θα εκμεταλλεύονταν την αντίληψη πως η Ελλάδα βρίσκεται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας για να διαμηνύσουν ότι η Βρετανία πρέπει να διαχωρίσει τη θέση της με τη ΕΕ. Άλλωστε, όπως σημειώνει ο Dixon, ήδη εκμεταλλεύονται την προσφυγική κρίση της Ευρώπης, ακόμη και εάν η Βρετανία δεν συμμετέχει στη Συνθήκη Σένγκεν.
Οπως σημειώνει, εάν στο ελληνικό ζήτημα όλα είχαν κινηθεί σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα, η Αθήνα θα είχε ήδη λάβει την δόση της αξιολόγησης, θα είχε ήδη ξεκινήσει η συζήτηση για το χρέος, η ΕΚΤ θα είχε συμπεριλάβει τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και οι ελληνικές τράπεζες θα μπορούσαν να δανείζονται από την ΕΚΕ με αρνητικά επιτόκια. Ωστόσο αυτό το σενάριο δεν «βγήκε» και ο λόγος δείχνει τόσο η καθυστέρησή από την πλευρά της ελληνικής κυβέρνησης, όσο και – κυρίως – ο πόλεμος μεταξύ Κομισιόν και ΔΝΤ σχετικά με το τι χρειάζεται να κάνει η Ελλάδα.

Το Ταμείο υποστηρίζει ότι χωρίς μέτρα, η Ελλάδα θα σημειώσει 1% πρωτογενές έλλειμμα το 2018 κι έτσι πρέπει να ληφθούν μέτρα ύψους 4, 5% του ΑΕΠ για να πετύχει ο στόχος του 3% για το πλεόνασμα, ενώ η Κομισόν θεωρεί ότι μέτρα 3% του ΑΕΠ είναι αρκετά.

Επίσης, το Ταμείο θεωρεί ότι είναι αντιπαραγωγικό να επιβληθεί λιτότητα ύψους 4,5% του ΑΕΠ στην Ελλάδα, σημειώνοντας ότι 2,5% είναι το περισσότερο που μπορεί να αντέξει η χώρα. Αυτό όμως σημαίνει ότι το πλεόνασμα του 2018 θα είναι στο 1,5% κι έτσι η Ευρωπαίοι πιστωτές θα πρέπει να είναι πιο γεννναιόδωροι και αν δεχθούν την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.

Ενας τρόπος να λυθεί το αδιέξοδο είναι να βγει το ΔΝΤ από το ελληνικό πρόγραμμα όπως θέλει η ελληνική κυβέρνησης. Μπορεί να φαίνεται παράξενο το ότι ο Τσίπρας θέλει να απαλλαγεί από έναν θεσμό που ζητά μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους, αλλά ανησυχεί λιγότερο για τις λεπτομέρειες μια συμφωνίας για το χρέος και θέλει να καταλήξει σε συμφωνία γρήγορα καθώς πιστεύει ότι θα βοηθήσει στο να ανέβουν τα ποσοστά του στις δημοσκοπήσεις.

Αναφορά κάνει ο γνωστός αρθρογράφος και στο δίλημμα που έθεσε ο κορυφαίος αξιωματούχος του ΔΝΤ προς τη Γερμανίδα Καγκελάριο: Συνέχεια χωρίς το ΔΝΤ ή ελάφρυνση του ελληνικού χρέους;

«Η Μέρκελ», αναφέρει, «μπορεί να αποφασίσει ποιον δρόμο να ακολουθήσει στις επόμενες λίγες εβδομάδες. Ετσι, ο κίνδυνος του Grexit θα μπορούσε να εκτονωθεί πριν από το δημοψήφισμα για Brexit. Επίσης, θα μπορούσε να βρεθεί τρόπος για να αποφευχθεί η κρίση τον Ιούλιο, αναβάλλοντας τις πραγματικές αποφάσεις μέχρι τη διενέργεια του δημοψηφίσματος στη Βρετανία. Εάν όχι, δύο κίνδυνοι θα μπορούσαν να συγκρουστούν σφοδρά».

Keywords
Τυχαία Θέματα