Morgan Stanley: Κίνδυνος το Brexit για τις ελληνικές τράπεζες - Μειώνει τις τιμές-στόχους

Σε μείωση των προβλέψεών της για τις τιμές-στόχους των ελληνικών τραπεζών προχωρά η Morgan Stanley σε νέα της έκθεση με τίτλο «Seismic but not systemic – what next for European banks» (Σεισμικός αλλά όχι συστηματικός κίνδυνος - τι έπεται για τις ευρωπαϊκές τράπεζες) εξαιτίας των επιπτώσεων και της αβεβαιότητας που δημιουργεί το Brexit.

Αναλυτικότερα,

η Morgan Stanley υποβαθμίζει τη σύσταση των ελληνικών τραπεζών σε equalweight από overweight που ήταν προηγουμένως, υπογραμμίζοντας ότι θα υπάρξει σοκ εμπιστοσύνης στον κλάδο λόγω Brexit.

Αναφέρει, πως ένα να παρατεταμένο, περίπλοκο και δαπανηρό Brexit θα επιβαρύνει τα κέρδη των ευρωπαϊκών τραπεζών, κυρίως μέσω των χαμηλότερων επιτοκίων. Επισημαίνει ότι οι βρετανικές τράπεζες έχουν δραματικά καλύτερη χρηματοδοτική θέση και ήταν προετοιμασμένες για το ενδεχόμενο. Ωστόσο, οι πιο αδύναμες προοπτικές θα χτυπήσουν εκείνες τις τράπεζες με κεφαλαιακά κενά και πολύπλοκες αναδιαρθρώσεις και ιδιαιτέρα τις ιταλικές και τις ελληνικές τράπεζες.

Για τις ελληνικές συγκερκιμένα, μειώνει στα 2 ευρώ την τιμή στόχο της Alpha Bank, από 3,7 ευρώ προηγουμένως, στα 0,80 ευρώ για την Eurobank, από 1,4 ευρώ, στα 0,30 ευρώ για την Εθνική, από 0,50 ευρώ, και στα 0,30 ευρώ για την Πειραιώς από 0,50 ευρώ προηγουμένως.

Όσον αφορά για την εποχή μετά το Brexit, θεωρεί ότι η Ελλάδα φαίνεται διατρέχει τον μεγαλύτερο κίνδυνο μόλυνσης μετά την ψηφοφορία του Ηνωμένου Βασιλείου να αποχωρήσει από την ΕΕ. Επίσης, στην έκθεσή της εκτιμά ότι οι δείκτες προβληματικών δανείων θα επιδεινωθούν, ή θα δεχτούν πιέσεις, επηρεάζοντας την πορεία των καθαρών εσόδων από τόκους.

Μάλιστα, προχωρά στη μείωση των εκτιμήσεων κατά 6-7% των εσόδων σε όλες τις ελληνικές τράπεζες το 2017 και το 2018.

Σύμφωνα με την Morgan Stanley το κόστος χρηματοδότησης παραμένει βασική κινητήρια δύναμη της NIMs, αλλά ο χαμηλότερος όγκος πωλήσεων και η ασθενέστερη απόδοση δανείων θα θέσει πίεση στα καθαρά έσοδα από τόκους.

Επιπλέον, οι καταθέσεις αναμένεται να είναι οριακά υψηλότερες, προβλέποντας πλέον άλλα δύο χρόνια απομόχλευσης σε όλον τον τομέα.

Τέλος, εκτιμά ότι οι μετοχές των ευρωπαϊκών τραπεζών θα σημειώσουν βουτιά της τάξης του 18% το 2016 και θα υποχωρήσουν περαιτέρω, αν και περιορισμένα, και το 2017 κατά 1%, λόγω εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ.

Keywords
Τυχαία Θέματα