Morgan Stanley: Πού να βάλετε τα χρήματα σας το 2019

Tις συστάσεις της προς επενδυτές παρουσίασε η Morgan Stanley, η οποία προκρίνει αυτή τη φορά τις μετοχές των αναδυόμενων αγορών έναντι των αμερικανικών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η επενδυτική τράπεζα στην έκθεση Global Strategy Outlook για το 2019, θα σημειωθεί μια τάση σταθεροποίησης της ανάπτυξης των αναδυόμενων αγορών το επόμενο έτος, ενώ η επέκταση

της αμερικανικής οικονομίας αναμένεται να επιβραδυνθεί.

Χώρες τις οποίες θεωρεί «overweight» για επενδύσεις είναι η Βραζιλία, η Ταϊλάνδη, η Ινδονησία, η Ινδία, το Περού και η Πολωνία.

Όπως σημειώνει η Morgan Stanley, οι μετοχές στις αναδυόμενες είχαν μια δύσκολη χρονιά, αυτό όμως αναμένεται να αλλάξει σημαντικά την επόμενη χρονιά.

Η προβλεπόμενη «στροφή» για τις αναδυόμενες αγορές είναι ένας από τους λόγους που η επενδυτική τράπεζα προκρίνει τις μετοχές αυτών των οικονομιών έναντι των αμερικανικών για του χρόνου, γι' αυτό και αναβάθμισε τη σύστασή τους από «underweight» σε «overweight», ενώ αντίθετα οι αμερικανικές υποβαθμίστηκαν σε «underweight».

«Νομίζουμε ότι οι συνθήκες bear market έχουν ολοκληρώσει ουσιαστικά τον κύκλο τους για τις αναδυόμενες», ανέφερε η τράπεζα στην αναφορά της με ημερομηνία 25 Νοεμβρίου, υπονοώντας ότι οι μετοχές στις αναδυόμενες σύντομα θα σημειώσουν σύντομα άνοδο. «Αυξάνουμε τις θέσεις μας στις αναδυόμενες αγορές», σημειώνει.

Πολλοί επενδυτές αποσύρθηκαν από τις αναδυόμενες αγορές κατά τη διάρκεια του 2018 και αγόρασαν περισσότερα αμερικανικά assets λόγω της ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων και την άνοδο του δολαρίου.

Την ίδια ώρα, τα οικονομικά προβλήματα σε χώρες όπως Τουρκία, Αργεντινή, αυξάνονταν δίνοντας στους επενδυτές περισσότερους λόγους να πουλήσουν τις θέσεις τους στις αναδυόμενες αγορές.

Συνεπεία τούτου, ο δείκτης MSCI για τις αναδυόμενες αγορές που εξετάζει τις μετοχές σε 24 οικονομίες – έχει υποχωρήσει κατά περίπου 16% μέχρι στιγμής φέτος.

Στο βασικό σενάριο της Morgan Stanley όμως, ο δείκτης αναμένεται να ενισχυθεί ατά 8% έως τον Δεκέμβριο του 2019, έναντι πρόβλεψης για άνοδο 4% του S&P 500 και του ευρωπαϊκού MSCI.

Η τράπεζα αναμένει ότι η ανάπτυξη στις ΗΠΑ θα μειωθεί από το 2,9% φέτος στο 2,3% το 2019 και στο 1,9% το 2020.
Αντιθέτως, για τις αναδυόμενες οικονομίες προβλέπει ανάπτυξη 4,7% το 2019 από 4,8% φέτος και επιστροφή στο 4,8% το 2020.

Keywords
Τυχαία Θέματα