Pierre Cardin: Δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι για λιγότερα από 1 δισ. ευρώ

Τη χρυσή δεκαετία των 90s, το top model της εποχής, Linda Evangelista, είχε πει μια φράση που προκάλεσε πάταγο: Δεν σηκώνομαι από το κρεβάτι μου για λιγότερα από 10 εκατ. δολ. Τώρα έρχεται κάποιος άλλος να ανεβάσει την τιμή...

Στα 94 χρόνια του και μετά από επτά δεκαετίες στη βιομηχανία της μόδας, ο Pierre Cardin έρχεται να ενημερώσει τον όποιο ενδιαφερόμενο ότι δεν βιάζεται να αποχωρήσει.

Η φίρμα του είναι προς πώληση εδώ και 25 χρόνια, ωστόσο δεν χωρούν «παζάρια» για την τιμή πώλησης. Ο ίδιος ο Cardin έχει δηλώσει ότι δεν πρόκειται να ασχοληθεί με προσφορές κάτω του 1 δισ. ευρώ.

«Αν δεν έχετε τα λεφτά, μην την αγοράσετε – κανείς δεν σας αναγκάζει να το κάνετε», ανέφερε σε συνέντευξη που παραχώρησε από το γραφείο του που βρίσκεται απέναντι από το προεδρικό μέγαρο στα Ηλύσια Πεδία στο Παρίσι. «Με παίρνει οικονομικά να πεθάνω και χωρίς να πουλήσω τη φίρμα», συμπλήρωσε με μαύρο χιούμορ.

Ο Cardin ήταν ο πρώτος σχεδιαστής που έκανε το όνομά του brand για προϊόντα που ποικίλουν από στρώματα μέχρι... τηγάνια και ήταν επίσης ο πρώτος που είχε την ιδέα της πώλησης του brandname κατά τη δεκαετία του '80.

Δημιουργίες του Cardin από τη δεκαετία του '80

Ωστόσο, με τη μείωση των πωλήσεων, η βιομηχανία ειδών πολυτελείας βρίσκεται σε δεινή θέση και ο αριθμός των αδειών Cardin έχει μειωθεί τουλάχιστον κατά το ήμισυ σε σχέση με τα υψηλά δύο δεκαετίες πριν.

«Ενα δισεκατομμύριο ευρώ για να αποκτήσει κανείς το brand της Pierre Cardin φαίνεται υπερβολικό σε μια πρώτη ανάγνωση», αναφέρει η Luca Solca, αναλυτής της BNP Paribas, ενώ σύμφωνα με τη Deborah Aitken, αναλυτή του Bloomberg, μια τέτοια αποτίμηση για αδειοδότηση θα ήταν η υψηλότερη που έχει υπάρξει ποτέ στον τομέα ειδών πολυτελείας.

Τα καθαρά έσοδα της Societe de Gestion Pierre Cardin, του τμήματος που συγκεντρώνει τα έσοδα του σχεδιαστή από αδειοδοτήσεις, υποχώρησαν κατά 13% σε 3,3 εκατ. ευρώ το 2015. Τα έσοδα ανήλθαν σε 32,5 εκατ. ευρώ, ενώ ο αριθμός των αδειοδοτήσεων για τη χρήση του brandaname Cardin υποχώρησαν στις 350 από περίπου 800 κατά τη δεκαετία του 90.

Ο Cardin, ο οποίος σημειωτέον είναι ένας αυτοδημιούργητος εκατομμυριούχος, ανέφερε ότι προσφάτως του έγινε προσφορά 2,5 δισ. ευρώ για την εξαγορά της αυτοκρατορίας των εστιατορίων Maxim που κατέχει. Ωστόσο δεν βιάζεται να κλειδώσει συμφωνία. Το 1981, ο Cardin αγόρασε το εμβληματικό παρισινό εστιατόριο που έχει φιλοξενήσει μύθους του βεληνεκούς του Αριστοτέλη Ωνάση και της Ρίτα Χέιγουορθ και κατάφερε να επεκτείνει το brand παγκοσμίως.

«Ήταν σαν ένα παιδί που μεγάλωσες και τώρα θέλει να ανοίξει τα φτερά του. Δεν χρειάστηκαν ποτέ χρήματα. Πάντα ζούσα με τις δικές μου δυνάμεις», αναφέρει ο σχεδιαστής, ο οποίος εκπαιδεύτηκε ως λογιστής, προσφέροντας τις υπηρεσίες του στον Ερυθρό Σταυρό κατά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και εξακολουθεί να υπογράφει κάθε επιταγή μόνος του.

Ζει σε ένα σπίτι δυο βήματα από το γραφείο του, όπου συνήθως φθάνει αργά το πρωί και εργάζεται δίπλα σε ράφια γεμάτα βιβλία για το έργο του και τη ζωή του.

Ακόμα και σε αυτή την ηλικία ταξιδεύει πολύ τακτικά παρά το γεγονός ότι υποφέρει από πόνους στην πλάτη, ενώ τα περισσότερα Σαββατοκύριακα τα περνά στον πύργο του στη Νότια Γαλλία. Κάνει επίσης ακόμα επιδείξεις μόδας, αν και όχι στο πλαίσιο των επίσημων ντεφιλέ. Μια εξ αυτών πραγματοποιείται στο κάστρο Λακόστ, που κάποτε ανήκε στον Μαρκήσιο Ντε Σαντ.

Ο σχεδιαστής που γεννήθηκε στην Ιταλία εγκαινίασε τη φίρμα του στα 1953, μετά από θητεία στην Paquin και την Christian Dior. Ήταν ο πρώτος μόδιστρος που πρόσφερε στο κοινό πρετ α πορτέ δημιουργίες. Εκανε πρωτοποριακά πράγματα στη μόδα: μεταξύ αυτών το φόρεμα μπαλούν και τα κοστούμια χωρίς γιακά που έγιναν διάσημα χάρη στους Beatles.

Παράλληλα, ο Cardin υπήρξε πρωτοπόρος στο δημοφιλές {διαστημικό λουκ» της δεκαετίας του '60 μαζί με τον Andre Courreges και τον Paco Rabanne.

Στην ετήσια κατάταξη του γαλλικού περιοδικού Challenges με τους πλουσιότερους ανθρώπους κατέχει την 166η θέση, με εκτιμώμενη περιουσία ύψους 400 εκατ. ευρώ, αν και ο ίδιος είναι φειδωλός στις δηλώσεις του περί της περιουσιακής του κατάστασης. «Εχω πολύ περισσότερα από αυτά που λένε και πολύ λιγότερα από αυτά που νομίζουν», αναφέρει.

Ήταν το μικρότερο μέλος μιας πολυπληθούς οικογένειας με συνολικά 11 παιδιά. Και αξίζει να σημειωθεί ότι είναι ο τελευταίος επιζών από τους συγγενείς.
Εκτός από τις επιχειρήσεις μόδας και εστίασης, ο Cardinέχει σειρά άλλων περιουσιακών στοιχείων, μεταξύ τους το προαναφερθέν κάστρο στη Νότια Γαλλία και το Παλάτσο του Καζανόβα στη Βενετία. Είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του φουτουριστικού Palais Bulles, κοντά στις Κάννες. Τιμή πώλησης; 300 εκατ. ευρώ. Κι αυτά αδιαπραγμάτευτα...

To Palais Bulles

«Δεν με απασχολεί το να θα πωληθεί ή όχι», αναφέρει, ξεφυλλίζοντας φωτογραφίες του με προσωπικότητες από τον Φιντέλ Κάστρο μέχρι τον Νέλσον Μαντέλα. «Δεν με εξιτάρει το χρήμα, μόνο η επιτυχία», επισημαίνει.

Keywords
Τυχαία Θέματα