To... πρόβλημα στον εκτυπωτή που πρόλαβε την κλοπή 1 δισ. δολαρίων από το Μπαγκλαντές

Ένα πρόβλημα σε εκτυπωτή ήταν αυτό που προϊδέασε την κεντρική τράπεζα του Bangladesh για μία από τις μεγαλύτερες κυβερνοεπιθέσεις στην πρόσφατη ιστορία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που κατατέθηκαν στην αστυνομία και τα οποία αποκαλύπτουν περισσότερες λεπτομέρειες για την απόπειρα κλοπής σχεδόν 1 δισ. δολαρίων.

Ο Zubair Bin Huda, συγκυβερνήτης της εν λόγω κεντρικής τράπεζας

βρήκε τον εκτυπωτή άδειο όταν έψαξε για επιβεβαιώσεις των SWIFT κεφαλαιακών κινήσεων την 5η Φεβρουαρίου. Οι αποδείξεις των κινήσεων αυτών εκτυπώνονται αυτόματα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ο ίδιος προσπάθησε αλλά απέτυχε να συνεχίσει την εκτύπωση από το σύστημα SWIFT, σύμφωνα με την κατάθεσή του στις αρχές.

Επειδή ήταν Παρασκευή (τέλος εβδομάδας για την πλειονότητα του μουσουλμανικού Bangladesh), o Ηuda έφυγε το πρωί από το γραφείο και ζήτησε από τους συνεργάτες του να επιδιορθώσουν το πρόβλημα. Οι εν λόγω συνεργάτες το κατάφεραν μετά από 24 και πλέον ώρες. Οι αποδείξεις αυτές έδειχναν δεκάδες υπόπτων κεφαλαιακών κινήσεων, κάτι που σήμανε συναγερμό στην τράπεζα η οποία ξεκίνησε να προσπαθεί να σταματήσει τις κινήσεις σε συνεργασία με την Federal Reserve Bank of New York, αλλά και με τράπεζες στις Φιλιππίνες και στη Σρι Λάνκα.

Η υπόθεση, προφανώς οδήγησε αρκετές κεντρικές τράπεζες στο να επανεξετάσουν τις τακτικές κυβερνο-ασφάλειάς τους ανά τον κόσμο. Επίσης, όπως είναι γνωστό, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας του Bangladesh υπέβαλλε την παραίτησή του, ενώ ήδη διερευνώνται υποθέσεις ξεπλύματος χρήματος στις Φιλιππίνες.

Ο τρόπος με τον οποίο οι χάκερς μπόρεσαν να μπουν στα συστήματα της εν λόγω τράπεζας είναι αναμενόμενος. Μέσω κακόβουλου λογισμικού (malware) το οποίο εισχώρησε στην τράπεζα χωρίς τη γνώση των υπευθύνων της τράπεζας, οι χάκερς μπόρεσαν να "χτυπήσουν" την 4η Φεβρουαρίου.

Keywords
Τυχαία Θέματα