Προς σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών οδεύει η Ιταλία

Προς σχηματισμό κυβέρνησης τεχνοκρατών οδεύει η Ιταλία μετά και το «μπλόκο» Ματαρέλα σε Σαβόνα.

Όπως διέρρευσε από το προεδρικό μέγαρο Κυρηνάλιο, ο Ιταλός Πρόεδρος Σέρτζιο Ματταρέλλα πρόκειται να συναντήσει αύριο το πρωί τον οικονομολόγο Κάρλο Κοτταρέλλι για να του αναθέσει την εντολή.

Ο Κοτταρέλλι, με θητεία και στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, είχε ετοιμάσει λίστα για περικοπές άχρηστων δημοσίων

δαπανών, ως σύμβουλος των κυβερνήσεων των Ενρίκο Λέττα και Ματτέο Ρέντσι.

Ωστόσο ενδέχεται η κυβέρνηση αυτή να μην λάβει ψήφο εμπιστοσύνης από το κοινοβούλιο, να διαχειριστεί μόνον τις τρέχουσες υποχρεώσεις και να αποφασιστεί, τελικά, προσφυγή σε πρόωρες εκλογές το Φθινόπωρο.

Νωρίτερα ο Σέρτζιο Ματαρέλα απέρριψε τον Πάολο Σαβόνα, τον ευρωσκεπτικιστή υποψήφιο που παρουσίασε η ακροδεξιά Λέγκα και το λαϊκιστικό Κίνημα των 5 Αστέρων για την ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών, με αποτέλεσμα ο Τζουζέπε Κόντε να επιστρέψει την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Αιτία του αδιεξόδου υπήρξε η υποψηφιότητα του καθηγητή Πάολο Σαβόνα για το υπουργείο Οικονομικών, στην οποία εναντιώθηκε ο Ματταρέλλα, παρά τις πιέσεις του κόμματος της Λέγκα. Η Λέγκα δεν δέχτηκε το βέτο του Ιταλού προέδρου, ενώ τα Πέντε Αστέρια φάνηκαν σχετικά πιο ελαστικά.

Ο ηγέτης της Λέγκας Ματέο Σαλβίνι δήλωσε ότι ο συνασπισμός πρέπει να είναι σε θέση να ορίσει τους υπουργούς που θέλει. «Τώρα οι ψηφοφόροι έχουν και πάλι τον λόγο», πρόσθεσε.

Στο μεταξύ τα χρηματιστήρια βουτάνε και πάλι στην αβεβαιότητα, με τις αγορές του Νότου να παρουσιάζουν εικόνα αποσταθεροποίησης. Οι ανησυχίες πλήττουν περισσότερο τράπεζες και ασφαλιστικές, με ισχυρό sell-off να καταγράφεται στα ομόλογα. Η απόδοση του ιταλικού 10ετούς εκτοξεύεται σε υψηλά 3ετίας στο 2,47%, με το spread έναντι του γερμανικού να βρίσκεται στα ύψη.

Σαλβίνι: Δεν θα αποφασίζουν οι Γερμανοί για την Ιταλία

Μετά την πολιτική ρήξη, ο γραμματέας της Λέγκα Ματτέο Σαλβίνι δήλωσε ότι «μαζί με τα Πέντε Αστέρια εργάσθηκε μέρα και νύχτα για να γεννηθεί η κυβέρνηση, αλλά υπάρχει μια αρχή που είναι απαράβατη» και ότι «για την Ιταλία αποφασίζουν Ιταλοί, και όχι Γερμανοί, ή άλλες εθνικότητες».

«Όλα αυτά ισχύουν αν υπάρχει Δημοκρατία, αλλά αν έχουμε μια αλυσίδα που δεν μας επιτρέπει να επιλέξουμε έναν υπουργό που δεν αρέσει στο Βερολίνο και στις ισχυρές εξουσίες, σημαίνει ότι είναι ο σωστός υπουργός», πρόσθεσε ο επικεφαλής της Λέγκα.

«Αν υπάρχουν απειλές της Ευρώπης, η κυβέρνηση δεν θα ξεκινήσει. Έχουμε συνοχή ελευθερία και θάρρος», είπε ο Σαλβίνι.

«Αν μπορούμε να δουλέψουμε ελεύθερα, αύριο εγώ θα αρχίσω να δουλεύω στο υπουργείο Εσωτερικών και θα αρχίσουν οι απελάσεις των λαθρομεταναστών. Διαφορετικά, θα πρέπει να ξαναδώσουμε, με εκλογές, τον λόγο στους Ιταλούς», ολοκλήρωσε.

Σαβόνα: Μείωση χρέους μέσω αύξησης του ΑΕΠ - Όχι μέσω λιτότητας

Σε ότι αφορά τις θέσεις του Πάολο Σαβόνα, ο οικονομολόγος είχε μιλήσει νωρίτερα για ένα μοντέλο ανάπτυξης το οποίο θα στοχεύει σε οικονομική μεγέθυνση μέσω αύξησης του ΑΕΠ, και όχι μέσω υπερφορολόγησης και λιτότητας, προκειμένου να μειωθεί το δημόσιο χρέος.

Ο 81χρονος οικονομολόγος αναφέρθηκε στο μέλλον της Ευρώπης και της Ευρωζώνης, πραγματοποιώντας δηλώσεις στον ιταλικό ιστότοπο οικονομικών ειδήσεων scenarieconomici.it.

"Οι θέσεις μου είναι γνωστές. Θέλω μια διαφορετική Ευρώπη, πιο ισχυρή, αλλά πιο δίκαιη", δήλωσε ο Σαβόνα.

Yπενθυμίζει παράλληλα ότι το κυβερνητικό συμβόλαιο ανάμεσα στην Λέγκα και τα Πέντε Αστέρια "προβλέπει την πλήρη εφαρμογή των στόχων που ορίσθηκαν το 1992 με την Συνθήκη του Μάαστριχτ, οι οποίοι επιβεβαιώθηκαν το 2007 με την Συνθήκη της Λισαβόνας, εντοπίζοντας τα μέσα που πρέπει να χρησιμοποιηθούν για κάθε στόχο".

Ο Ιταλός οικονομολόγος εξηγεί επίσης ότι στο κυβερνητικό αυτό συμβόλαιο "υπάρχει η δέσμευση για μείωση του δημόσιου χρέους, όχι με παρεμβάσεις που να προβλέπουν φόρους και λιτότητα, αλλά μέσω της αύξησης του ΑΕΠ".

Ζήτησε να δοθούν περισσότερες δικαιοδοσίες στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, ενώ προτείνει "την δημιουργία ενός ευρωπαϊκού σχολείου, για κάθε βαθμό εκπαίδευσης", ώστε "να βοηθηθεί, με νέα στήριξη, η δημιουργία της πολιτικής ένωσης".

Βουτηγμένη στην αβεβαιότητα η αγορά - Σε υψηλό 3ετίας οι αποδόσεις στα ομόλογα

Εν τω μεταξύ το πολιτικό αδιέξοδο στο οποίο έχει επέλθει η Ιταλία βυθίζει στην αβεβαιότητα τις αγορές, καθώς επιστρέφουν οι ανησυχίες στις τράπεζες.

Τραπεζικές μετοχές και κρατικά ομόλογα πραγματοποιούν βουτιά, με τις παοδόσεις των βραχυπρόθεσμων ομολόγων να εκτοξεύονται σε υψηλά 3ετίας.

Το αυξανόμενο spread μεταξύ ιταλικών και γερμανικών ομολόγων επηρεάζει αρνητικά το ιταλικό χρηματιστήριο σε σχέση με τον πανευρωπαϊκό Euro Stoxx 600, γεγονός που επιδρά εξαιρετικά αρνητικά στη σταθερότητα της Ευρώπης και των αγορών.

Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχονται τράπεζες και ασφαλιστικές, με UniCredit και Intesa Sanpaolo να οδηγούν ακόμα πιο χαμηλά τα ομόλογα, καθώς τα ιδρύματα αυτά διαθέτουν μεγάλη έκθεση σε ιταλικό χρέος, το οποίο και «ξεπουλάνε».

Στο καναβάτσο τα χρηματιστήρια του Νότου

Στο μεταξύ, Ευρώπη δύο «ταχυτήτων» θυμίζουν τα ταμπλό των αγορών, με Γερμανία και Βρετανία να απολαμβάνουν κέρδη χάρις στα ισχυρά μακροοοικονομικά, την ώρα που ο Νότος «παραπαίει».

Τόσο τα ιταλικά όσο και τα ισπανικά ομόλογα πραγματοποιούν βουτιά, με τα αντίστοιχα γερμανικά την ίδια ώρα να καταγράφουν ράλι, ενώ κάτω από τις 10.000 μονάδες έχει υποχωρήσει το χρηματιστήριο της Μαδρίτης.

Στο επίκεντρο των πιέσεων βρίσκονται ειδικότερα τα βραχυπρόθεσμα ομόλογα, ωρίμανσης ενός εώς πέντε ετών, γεγονός που δημιουργεί άκρως ανησυχητικά σενάρια για το άμεσο μέλλον τόσο της Ισπανίας όσο και της Ιταλίας, σε ότι αφορά την πολιτική κατάσταση.

Τριψήφια ποσοστά ανόδου καταγράφουν οι αποδόσεις των βραχυπρόθεσμων ιταλικών ομολόγων, ενώ την ίδια ώρα, τα αντίστοιχα γερμανικά, τα λεγόμενα bunds, κινούνται σε αποδόσεις που είχαν να δουν από το 2012.

Η απόδοση του ιταλικού ωρίμανσης ενός έτους εκτοξεύτηκε κατά 120%, ενώ βουτιά καταγράφηκε και στα 5ετή και 10ετή ομόλογα, τόσο της Ιταλίας όσο και της Ισπανίας, με το ισπανικό 10ετές να βρίσκεται στο 1,45%, ενώ στο 2,47% το ιταλικό 10ετές.

«Την κάνουν» για Γερμανία οι επενδυτές

Την ίδια ώρα, οι επενδυτές σπεύδουν μαζικά στην ασφάλεια των γερμανικών ομολόγων, δημιουργώντας ένα σκηνικό "αντιφάσεων" και διχασμού στα ευρωπαϊκά ταμπλό, με τον Νότο να αποτελεί φυσικά για άλλη μια φορά το μαύρο πρόβατο».

Η απόδοση του γερμανικού 6ετούς υποχώρησε πάνω από 150% (!) ενώ το γερμανικό 10ετές-ορόσημο πραγματοποίησε ράλι, με την απόδοση του να υποχωρεί κατά 13% σχεδόν σε χαμηλό 6ετίας κάτω από το 0,41.

Η εικόνα αποσταθεροποίησης γεννά σενάρια όχι και τόσο ευχάριστα στους επενδυτές της Ευρώπης, τόσο για το μέλλον των αγορών του Νότου, όσο και της ευρωζώνης γενικότερα.

Keywords
Τυχαία Θέματα